Κηδεύεται ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος- Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας

Βασιλιάδες και εκπρόσωποι βασιλικών οίκων από 11 ευρωπαϊκά κράτη στην Αθήνα- Οι γιοι και τα εγγόνια του θα σηκώσουν το φέρετρο του τέως βασιλιά- Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας και απαγόρευση στις πτήσεις drones- Όλο το τελετουργικό

Στην τελευταία του κατοικία, πλάι στους γονείς του, Παύλο και Φρειδερίκη στο σύμπλεγμα των βασιλικών τάφων του Τατοϊου οδηγείται σήμερα ο τελευταίος άνθρωπος που είχε το αξίωμα του βασιλιά των Ελλήνων. Από τις έξι το πρωί σήμερα και περίπου έως τις 11 η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου προκειμένου όσοι το επιθυμούν να πουν το τελευταίο αντίο. Ακολούθως, η σορός θα μεταφερθεί στη Μητρόπολη, όπου στις 12 το μεσημέρι θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και 12 συνοδικών ιεραρχών.

Στην τελετή θα παραστούν βασιλείς και εκπρόσωποι βασιλικών οίκων από όλη την Ευρώπη, με τους οποίους η τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας έχει συγγενικούς δεσμούς. Οι αφίξεις των υψηλών προσκεκλημένων άρχισαν το Σάββατο και αναμένεται να ολοκληρωθούν νωρίς σήμερα το πρωί. Παράλληλα, η οικογένεια του τέως βασιλιά έχει προσκαλέσει εκπροσώπους της επιχειρηματικής ζωής της χώρας, οι οποίοι θα δώσουν το παρών στη Μητρόπολη. Το παρών θα δώσουν και εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μαζί με τη σύζυγό του.

Μετά την εξόδιο ακολουθία η σορός θα μεταφερθεί στο Τατόι για την ταφή, ενώ το φέρετρο θα σηκώσουν στους ώμους τους οι δύο μεγαλύτεροι γιου του, Παύλος και Νικόλαος καθώς και οι δύο μεγαλύτεροι εγγονοί του, γιου του Παύλου- που μάλιστα έκαναν και σχετική πρόβα. Επικήδειο όπως είχε γίνει γνωστό έως χθες θα εκφωνήσει ο πρωτότοκος γιος του, Παύλος.

Παύλος Γλίξμπουργκ

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνους κηδεύεται ως ιδιώτης, ενώ η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη: Σημειώνεται ότι η κυβερνητική εκπροσώπηση αναβαθμίστηκε στο πρόσωπο του κ.Πικραμμένου λόγω της παρουσίας αρχηγών κρατών στην τελετή. 

Mέλη βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη κατέφτασαν στην Αθήνα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο αλλά και στο κέντρο της Αθήνας παραμένουν δρακόντεια. Ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και η σύζυγός του Λετίθια έφτασαν λίγο πριν τις 20.00 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και ακολούθησε ο βασιλιάς Κάρολος της Σουηδίας με τη σύζυγό του βασίλισσα Σίλβια. Νωρίς σήμερα το πρωί αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα η πριγκίπισσα Αννα της Βρετανίας. 

Φελίπε- Λετίθια

Στη Μητρόπολη, κατά την εξόδιο ακολουθία δεξιά από το φέρετρο και μπροστά από τον δεσποτικό θρόνο θα στέκεται η οικογένεια.

Αριστερά της οικογένειας θα βρίσκονται:

- Αρχηγοί Κρατών εν ενεργεία
- Πρώην βασιλείς
- Διάδοχοι θρόνων

Έτσι, στην πρώτη σειρά από τα δεξιά θα βρίσκεται η στενή οικογένεια του εκλιπόντος, δηλαδή η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η Άννα Μαρία, τα παιδιά του Αλεξία, Παύλος, Νικόλαος, Θεοδώρα και Φίλιππος.

Δίπλα στα ανίψια τους θα καθίσουν η βασιλομήτωρ της Ισπανίας, Σοφία, και η πρώην πριγκίπισσα της Ελλάδας Ειρήνη, οι αδελφές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Πίσω τους θα σταθούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, περίπου 30 άτομα εγγόνια και ξαδέλφια. Αριστερά από την οικογένεια, θα βρίσκονται οι βασιλείς, δηλαδή ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος με τη σύζυγό του Λετίθια, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος με τη βασίλισσα της Ολλανδίας Μάξιμα, ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος με τη βασίλισσα Σίλβια και η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, αδελφή της συζύγου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Μετά την ταφή, όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια του εκλιπόντος θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», ως είθισται στην Ελλάδα, με ψαρικά.

Στο Τατόι
 

Στο Τατόι, όμως, και με διαδικασίες πρωτόγνωρες διαμορφώθηκε ο χώρος στο σύμπλεγμα των βασιλικών τάφων, αφού μετά την καταστροφική φωτιά του 2021, υπήρχαν καμμένα δένδρα και η πρόσβαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Ακόμη και δένδρα φυτεύτηκαν, ενώ το μονοπάτι προς τους τάφους καλύφθηκε με χαλίκι ώστε ο χώρος να είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση για την τελετή. Η πομπή σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στη μία το μεσημέρι από τη Μητρόπολη της Αθήνας και μέσω κεντρικών οδών θα μπει στην περιφερειακή του Υμηττού και από εκεί στην εθνική Αθηνών- Λαμίας για να φθάσει στο Τατόι. Όλοι οι προσκεκλημένοι της τέως βασιλικής οικογένειας θα μετακινηθούν με βανάκια τόσο προς τη Μητρόπολη, όσο και στη συνέχεια στο Τατόι.

Τατόι- εργασίες

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι, με σκοπό την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων λόγω της νεκρώσιμης ακολουθίας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα ψαλεί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, θα εφαρμοσθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας. 

   Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής:

 Από τις 06:00' έως 14:00' βρίσκεται σε ισχύ προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,
Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,
Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς. 
 

   Διευκρινίζεται ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορεί να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.

   Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας η πρόσβαση στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά, θα είναι ελεύθερη από τις 06:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ. σήμερα, ενώ στη συνέχεια, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της οικογένειας.

ΝΟΤΑΜ περιορίζει την κυκλοφορία drones στον εναέριο χώρο περιοχών της Αττικής

Προσωρινούς περιορισμούς για την κυκλοφορία drones στον εναέριο χώρο συγκεκριμένων περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια της Αττικής, για σήμερα, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, προβλέπει ΝΟΤΑΜ, που εκδόθηκε στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. 

Συγκεκριμένα, η οδηγία αφορά τον εναέριο χώρο του κέντρου της Αθήνας, της Τανάγρας, του Τατοϊου και της περιοχής της Δεκελείας, όπου απαγορεύονται οι πτήσεις από τις 04:00 τα ξημερώματα έως τις 17:00 το απόγευμα σήμερα. 

Σημειώνεται πως η ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ύστερα από αίτημα του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Πηγή: skai.gr