Κορωνοϊός -Μαγιορκίνης: Βαρύτερο το επιδημιολογικό φορτίο στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας

Κατά την ενημέρωση για τον πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκίνησε παρουσιάζοντας τα θετικά νέα σχετικά με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer, το οποίο όπως είπε «φαίνεται ότι έχει δώσει ισχυρότατη αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% μετά από δύο δόσεις».

Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης οι δύο δόσεις το εμβολίου έγιναν με διαφορά τριών εβδομάδων σε περισσότερες από 43 χιλιάδες πολίτες σε 6 χώρες χωρίς θέματα ασφάλειας.

Η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε αίτημα για επείγουσα έγκριση από τον FDA.

Για την επιδημία στη χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «διατηρείται η εικόνα που είδαμε την προηγούμενη Παρασκευή, δηλαδή έχοντας περάσει σε δυναμική εκθετικής αύξησης και κινείται σε επίπεδα υψηλότερα των 2 χιλιάδων διαγνώσεων ανά ημέρα με παρατεταμένη και μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας».

«Ακόμα και αν η Αττική φαίνεται ότι είναι σε ήπια κατάσταση, το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα βαρύτερο στο βόρειο τμήμα της χώρας με ανάλογη πίεση και στο σύστημα Υγείας της χώρας» εξήγησε ο καθηγητής της ιατρικής.

Σχετικά με τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, ο κ. Μαγιορκίνης αποσαφήνισε ότι «η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων 19-39 και 40-65 έχει κλείσει και παρουσίασαν εχθές την ίδια επίπτωση μετά από σχεδόν ένα μήνα», δηλαδή 400 νέες διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. «Οι ηλικίες 1-18 παραμένουν σταθεροποιημένες σχετικά», είπε ο κ. Μαγιορκίνης ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα μια φορά για τις ηλικίες 65+ «που παρουσιάσαν μια σχετική μικρή αύξηση».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ είπε πως :

   1. Η πανδημία covid-19 επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, εξακολουθώντας να καταγράφονται περισσότερες από 600 χιλιάδες διαγνώσεις σε μια μέρα.

   2. Ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν παραμένει σε ανοδική πορεία και διατηρείται σε περισσότερα από 9 χιλιάδες την ημέρα, δηλαδή επεκτείνεται στα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας

   3. Στην Ευρώπη η πανδημία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της, έχοντας ξεπεράσει τις 12 εκατομμύρια διαγνώσεις, με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα από 300 χιλιάδες ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν στην Ευρώπη είναι περισσότεροι από 3 χιλιάδες ανά ημέρα.

Διευκρινίζεται ότι κάθε Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα ενημερώνει για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
 

Πηγή: skai.gr