Σινιάλο ΕΚΤ πως αρχίζει να σκέφτεται το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης

Σινιάλο πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι όλο και πιο αισιόδοξη για την πορεία του πληθωρισμού και την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσει το ενδεχόμενο σταδιακού τερματισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έστειλε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Φρανκφούρτης, Πέτερ Πράετ προκαλώντας αιφνιδιασμό και ταραχή στις αγορές.

Σε ομιλία του στο Βερολίνο ο κ. Πράετ στάθηκε στην «υποκείμενη δύναμη» της οικονομίας της ευρωζώνης και στις αυξητικές πιέσεις που ασκούνται πλέον στους μισθούς, η στασιμότητα των οποίων ήταν επί χρόνια πηγή ανησυχίας στους κόλπους της ΕΚΤ. Αυτές οι εξελίξεις «υποστηρίζουν την πεποίθησή μας» πως πληθωρισμός θα φτάσει στον στόχο του κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα, είπε.

Με την αναπτυξιακή δυναμική της νομισματικής ένωσης να έχει επιβραδυνθεί από τις αρχές του 2018 και την νέα κυβέρνηση στην Ιταλία να προκαλεί ανησυχίες για σύγκρουση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ΕΚΤ δεν θα εξέταζε την πορεία της ποσοτικής χαλάρωσης τουλάχιστον έως τον Ιούλιο, όμως ο κ. Πράετ προανήγγειλε πως η συζήτηση θα αρχίσει σε λίγες ημέρες.

«Την επόμενη εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει εάν η έως τώρα πρόοδος έχει υπάρξει επαρκής ώστε να δικαιολογεί στα σταδιακό κλείσιμο των αγορών μας», είπε, ενόψει της συνεδρίασης της επόμενης Τετάρτης και Πέμπτης στην Λετονία.

Η αισιοδοξία Πράετ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα από το γεγονός ότι είναι ένα από τα «περιστέρια» του Διοικητικού Συμβουλίου, έχοντας επανειλημμένα προτάξει την ανάγκη να θωρακιστεί η οικονομία και να μην ολοκληρωθούν βεβιασμένα οι αγορές κρατικών ομολόγων.

Η τοποθέτηση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ συμπλήρωσε την δήλωση που έκανε σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα «γεράκια» του ΔΣ, ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το QE να ολοκληρωθεί εντός του 2018. Κανονικά το πρόγραμμα εκπνέει στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Μίνι-φουρτούνα στις αγορές

Τα σχόλια Πράετ και Βάιντμαν προκάλεσαν σάστισμα στις αγορές, που ξαφνικά κλήθηκαν να εκτιμήσουν το ενδεχόμενο «εξόδου» ενός εκ των μεγαλύτερων αγοραστών ομολόγων την τελευταία τριετία. Η ΕΚΤ αγοράζει τίτλους, κυρίως κρατικούς αλλά και ιδιωτικούς, με ρυθμό 30 δισεκατομμύρια ευρώ ανά μήνα, ενώ αθροιστικά η ποσοτική χαλάρωση θα υπερβεί τα 2,5 τρισεκατομμύρια.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,94%, έχοντας χειροτερέψει κατά 15 μονάδες βάσης. Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, που αποτελεί βαρόμετρο για την ευρωζώνη, επιδεινώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης.

Ανάλογες επιπτώσεις βίωσαν τα ομόλογα της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Μικρή επιδείνωση καταγράφηκε και στο ελληνικό χρέος, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να διαμορφώνεται πάνω από το 4,5%, σύμφωνα με δεδομένα του πρακτορείου Bloomberg.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: ΕΚΤ