Μεγάλο χάσμα ανάμεσα στους μισθούς ανδρών και γυναικών στον ιδιωτικό τομέα

Μισθολογικές ανισότητες υπέρ των ανδρών και σε βάρος των γυναικών που εργάζονται τον ιδιωτικό τομέα καταδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το μέσο ημερομίσθιο για τις γυναίκες ανέρχεται σε 39,49 ευρώ, ήτοι περίπου οκτώ ευρώ λιγότερα από τις αντίστοιχες αποδοχές των ανδρών συναδέλφων τους, που υπολογίζονται στα 47,40 ευρώ.

Το χάσμα είναι μικρότερο στον κλάδο των οικοδομών, όπου οι γυναίκες αμείβονται με 3,18 ευρώ λιγότερα από τους άνδρες, κατά μέσο όρο.

Αντίθετα, μεγαλύτερες ανισότητες διαπιστώνονται στις υπόλοιπες, κοινές επιχειρήσεις, όπου το μέσο ημερομίσθιο για τις γυναίκες υπολείπεται κατά 8,08 ευρώ.

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ καταδεικνύουν επίσης ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη «εκπροσώπηση» στην μερική απασχόληση, ενώ αντίθετα οι άνδρες πλειοψηφούν στην πλήρη απασχόληση.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες αποτελούν το 55,3% των μερικώς απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, μολονότι κατά μέσο όρο εργάζονται σχεδόν μιάμιση ώρα παραπάνω από τους άνδρες έχουν και σε αυτή την περίπτωση χαμηλότερο ημερομίσθιο, υστερώντας κατά 1,13 ευρώ.

Στην κατηγορία των εργαζόμενων με πλήρες ωράριο, οι γυναίκες αντιστοιχούν μόλις στο 43,5%.

Τα στοιχεία βασίζονται στις μετρήσεις του Οκτωβρίου του 2017.
Πηγή: skai.gr