ΕΕ: Ριζικές και αυστηρές αλλαγές στους όρους για κρατική βοήθεια σε τράπεζες

Νέους, αυστηρότερους κανονισμούς που θα διέπουν την παροχή κρατικής βοήθειας σε προβληματικές τράπεζες ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρώντας σε μία ριζική αλλαγή που ουσιαστικά εγκαθιδρύει τη σειρά «ευθύνης» για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης ενός δοκιμαζόμενου ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, από την 1η Αυγούστου οιαδήποτε τράπεζα που λειτουργεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρειάζεται κρατική υποστήριξη θα χρειάζεται να υποβάλει πρώτα ένα λεπτομερές σχέδιο αναδιάρθρωσης, που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητά της.

Επιπλέον, οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν πως το βάρος για τη χρηματοδότηση της εκάστοτε αναδιάρθρωσης θα «πέφτει» σε μετόχους και ομολογιούχους του ιδρύματος, προτού «δαπανηθούν άλλα χρήματα φορολογούμενων για διασώσεις τραπεζών», όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για ζητήματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

Τέλος, τράπεζες που λαμβάνουν κρατική βοήθεια θα πρέπει να επιβάλουν ένα όριο στις αμοιβές των στελεχών τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους σε καθεστώς αναδιάρθρωσης.

Η απόφαση της Κομισιόν προκάλεσε την ενόχληση της Γερμανίας, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, να τονίζει ότι η πρόταση που παρουσιάσθηκε δεν θα επιταχύνει το δρόμο προς την τραπεζική ένωση, αλλά θα τον καθυστερήσει.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ