Η κυβέρνηση ετοιμάζει «έκπληξη» για τις αγορές: Τι αναμένεται να «βγάλει» η έκθεση της Eurostat

Πολύ πιθανό ένα πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 1,2%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το αναθεωρημένο στο 5%, μετά το ξέσπασμα της κρίσης

Του Χρυσόστομου Τσούφη

«Κλείνουμε το 2022 με μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος από 5% του ΑΕΠ το 2021 σε κάτι περίπου στο 1,3%-1,5% το 2022». Τάδε έφη Χρήστος Σταϊκούρας στο Real Fm προϊδεάζοντας τις αγορές για μια σημαντική έκπληξη στις 24 Απριλίου όταν και η Eurostat θα ανακοινώσει τον τελικό... δημοσιονομικό έλεγχο της χώρας.  

Γνωρίζοντας τα στοιχεία αλλά και τον ίδιο τον υπουργό ο οποίος αρέσκεται να βάζει τον πήχη χαμηλά, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν τελικά η Eurostat ανακοινώσει για το 2022 ένα πρωτογενές έλλειμμα πιο κοντά στο 1,2% ή ακόμη και πιο κάτω. Όσο δηλαδή προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2022 όταν ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2021 και πριν χρειαστεί να αναθεωρηθεί από τα αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.  

Από το Δεκέμβριο του 2021 και για την αντιμετώπιση υγειονομικής και δημοσιονομικής κρίσης η κυβέρνηση έλαβε 9,2δισ€ επιπλέον μέτρων αναθεωρώντας κάθε φορά το στόχο του ελλείμματος:  

-2% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 

-1,7% στο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2023 

-1,6% στον ψιφησθέντα Προϋπολογισμό του 2023 

Μια ανακοίνωση από τη Eurostat - μεταξύ των 2 καλπών αν πάρουμε ως βασικό σενάριο των πρώτων εκλογών την 9 Απριλίου– ενός πολύ καλύτερου τελικού αποτελέσματος (το 1,2% έλλειμμα σημαίνει όφελος 900εκατ€ έναντι του στόχου) θα προσέδιδε βαθμούς αξιοπιστίας στην κυβέρνηση στο εξωτερικό έστω κι αν δεν θα είχε καμιά επίδραση στους ψηφοφόρους.  

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι συντηρητικός στις εκτιμήσεις του κάνουν λόγο για 10δισ€ επιπλέον φορολογικά έσοδα το 2022 σε σχέση με το 2021. Και σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και σημαντικό μέρος των εσόδων Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου όπου και εδώ παρατηρείται σημαντική αύξηση σε σχέση με τους στόχους αλλά ακόμη δεν έχουμε τα τελικά στοιχεία στη διάθεση μας.  

Η αύξηση του ΑΕΠ και η αύξηση της απασχόλησης σήμανε περισσότερες εισπράξεις από φόρους και εισφορές, ο τουρισμός πήγε εξαιρετικά όπως και οι επενδύσεις, αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο οι e-συναλλαγές και επιπλέον 1,5δισ€ προέρχεται από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.  

Με αυτά τα χρήματα η κυβέρνηση πήρε περίπου 9,2δισ€ μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων τόσο έκτακτων – fuel pass, power pass, market pass, επιδοτήσεις λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος , επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα – όσο και μόνιμων με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Και ταυτόχρονα κράτησε και κάβα ώστε να υπάρξει και καλύτερο από τις εκτιμήσεις δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα αξιοποιηθεί ως «όπλο» για την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.

Πηγή: skai.gr