Deutsche Bank: Geuro, ένα παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα

Επειδή η Ελλάδα είναι απίθανο να αφήσει επισήμως το ευρώ, αναφέρεται σε ανάλυση της Deutsche Bank, και επειδή οι υπόλοιπες χώρες της ΕυρωπαΙκής Ενωσης δεν θα εγκατέλειπαν πλήρως την Ελλάδα, η πλέον ανώδυνη λύση θα μπορούσε να αφορά στη διακοπή της χρηματοδοτικής συνδρομής προς την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχιση των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της χώρας και της σταθεροποίησης των ελληνικών τραπεζών με την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής "bad bank".

Από αυτό το σενάριο θα μπορούσε να προκύψει ένα παράλληλο νόμισμα - το οποίο εμείς ονομάζουμε «Geuro» - με την παράλληλη έκδοση πιστοποιητικών χρέους - (IOU's - i owe you' s) τα οποία θα είναι ενυπόγραφα και θα αναγνωρίζουν τα χρέη της χώρας και την υποχρέωση εξυπηρέτησής τους. 

«Αυτή η διαδικασία θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εφαρμόσει μια υποτίμηση της ισοτιμίας χωρίς τυπικά να έχει βγει από την νομισματική ένωση. Αρχικά θα περιμέναμε μια μεγάλη υποτίμηση, αλλά οι ελληνικές αρχές θα είχαν τη δύναμη να σταθεροποιήσουν ή ακόμη και να ενισχύσουν ξανά την ισοτιμία του Geuro έναντι του ευρώ μέσω μιας δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να αφήσουν ανοιχτή την πόρτα για μελλοντική επιστροφή στο ευρώ».

Σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο «To Geuro θα χρησιμοποιούνταν κυρίως για τις συναλλαγές εσωτερικού, ενώ για την αγορά εισαγόμενων προϊόντων τα Geuros θα πρέπει να ανταλλάσσονται με ευρώ σε μια ισοτιμία μειωμένη κατά 50% ή και περισσότερο.» Η κίνηση αυτή θα αύξανε τη διαθεσιμότητα χρήματος στην αγορά, έστω με τη μορφή IoUs.

«Καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός αγαθών, υπηρεσιών και μισθών θα πληρωνόταν στα υποτιμημένα Geuro, ο εξαγωγικός τομέας (που συναλλάσσεται με το εξωτερικό) θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές του σε ευρώ και να ανακτήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ξένων προμηθευτών».

Η ισοτιμία του Geuro με το ευρώ θα καθορίζεται από το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, που θα καλύπτεται με τα Geuro, ενώ το δημόσιο χρέος θα εξυπηρετείται από τα ευρωπαϊκά δάνεια μέσω του σχετικού λογαριασμού. Όταν η Ελλάδα μπορέσει, θα μπορεί να επιστρέψει στο ευρώ αγοράζοντας τα Geuros (τα IoU’s δηλαδή) με ευρώ.

Ο μεγάλος κίνδυνος όμως, συνεχίζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, είναι η κατάρρευση του τραπεζικού τομέα που θα διέλυε την ελληνική οικονομία

«Μολονότι η αποτυχία πληρωμής μισθών και λογαριασμών δεν θα είχε άμεσες συνέπειες, αποτυχία αποπληρωμής του δημόσιου χρέους θα πυροδοτούσε εν νέου μία αξιολόγηση πτώχευσης, καθιστώντας αδύνατο το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ με εχέγγυο τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Αποκομμένες από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα κατέρρεαν, αφήνοντας την οικονομία χωρίς ένα σύστημα πληρωμών και πιστώσεων».

»Οι συναλλαγές θα γίνονταν μονάχα με τα εναπομείναντα μετρητά [...], επομένως, πολύ λίγοι λογαριασμοί θα πληρώνονταν και η οικονομική δραστηριότητα θα ακινητοποιούνταν».

Η γιατρειά εδώ θα ήταν η ευρωπαϊκή «κακή τράπεζα» (bad bank), ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα επανακεφαλοποιούνταν από τον EFSF και οι καταθέσεις θα ήταν ασφαλείς υπό ευρωπαϊκή εποπτεία.

«Η εξασφάλιση της αποπληρωμής του χρέους και επιβίωση του τραπεζικού τομέα, κατά την άποψή μας, θα ήταν αρκετά για να αποφευχθεί μία καταστροφή αφότου η οικονομική βοήθεια για τη μη συμμορφούμενη ελληνική κυβέρνηση θα σταματούσε».

«Επομένως οι πελάτες που έφυγαν [...] πριν την σταθεροποίηση θα μπορούσαν ασφαλώς να επανακαταθέσουν τα μετρητά τους».

Πηγή: skai.gr