Eurogroup: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την Κύπρο (upd)

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με αντικείμενο το θέμα της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι προτάσεις που θα καταθέσει η Λευκωσία προκειμένου να προστατέψει τους μικροκαταθέτες, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου την Τρίτη στην Κυπριακή Βουλή.

Συγκεκριμένα η πρόταση της κυπριακής πλευράς φέρεται ότι έχει ως εξής: 0 έως 100.000 ευρώ τέλος καταθέσεων 3%, 100-500.000 ευρώ 10%, και 500.000 ευρώ και άνω 15%. Οικονομικοί παράγοντες της Μεγαλονήσου πάντως, θεωρούν ότι η νέα αυτή πρόταση μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο καταστροφική για τη χώρα διαγράφοντας τη για πάντα από χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Πανίκος Δημητριάδης φέρεται να εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να εξαιρεθούν πλήρως οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ από το τέλος, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής φέρεται να συζητά όχι για μηδενική εξαίρεση αλλά κοντά στο μηδέν για τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

Ο κ. Σαρρής φέρεται να υποστήριξε επίσης ότι οι δανειστές θα αποδεχθούν ό,τι εισήγηση γίνει αν συγκεντρωθεί το ισοδύναμο ποσό.

Θέμα της κυπριακής κυβέρνησης είναι το ύψος των συντελεστών στους δασμούς των τραπεζικών καταθέσεων διευκρίνισε σήμερα Δευτέρα το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιεργκ Άσμουσεν, προσθέτοντας όμως ότι σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ.

«Είναι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης, Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άσμουσεν στους δημοσιογράφους, στα περιθώρια διάσκεψης.

«Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ. Παραμένει φυσικά στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή» της δασμολόγησης, πρόσθεσε ο Άσμουσεν.

«Αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και η αλλαγή έχει το ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η επιτροπή είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης» δήλωσε ο Όλι Ρεν.


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ