Financial Times: Δεδομένη η αναδιάρθρωση

Σχεδόν αναπόφευκτη χαρακτηρίζουν σε άρθρο τους οι Financial Times την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s.

Όπως εξηγούν, με τα διετή ελληνικά ομόλογα να παρουσιάζουν αποδόσεις της τάξης του 15% που δεν ταιριάζουν ούτε καν σε ομόλογα κατηγορίας "σκουπίδια", οι επενδυτές θεωρούν την αναδιάρθρωση σχεδόν βέβαιη.

Το άρθρο τονίζει ότι μία διαδικασία στην οποία θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος μεταξύ των επενδυτών, των πιστωτων και της κυβέρνησης είναι πιθανότερη και πιο ελεγχόμενη απο μια ξαφνική δήλωση αδυναμίας πληρωμών, η οποία εξ άλλου χαρακτηρίζεται ως απίθανη.

Εντωμεταξύ, στην αντίδραση των spreads, του ελληνικού Χρηματιστηρίου καθώς και στην έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας στρέφεται την Τρίτη το ενδιαφέρον μετά την υποβάθμιση από τη Μοοdy’s.

Το ελληνικό δημόσιο επιδιώκει να αντλήσει 1,25 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο στην τελευταία δημοπρασία αντίστοιχης διάρκειας του Φεβρουαρίου, ήταν στο 4,64%,

RBS: Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση
Ως σαφές πλήγμα στην εικόνα της Ελλάδας, αλλά χωρίς μεγάλο ουσιαστικό αντίκτυπο υποδέχθηκε το Σίτι του Λονδίνου την είδηση της νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody’s. Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Οικονομικών Αναλύσεων της Royal Bank of Scotland, Ζακ Καγιού, η Ελλάδα ούτως ή άλλως βρίσκεται σε δεινή θέση και η αγορά επιμένει στην άποψη ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη.

«Βλέποντας το ύψος της τιμής στο οποίο έχει ανέλθει η διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων, νομίζω ότι ο αντίκτυπος της υποβάθμισης είναι πολύ μικρός», δήλωσε κ. Καγιού, προσθέτοντας πάντως ότι δεν πρόκειται για καλή είδηση, καθώς επαναφέρει στο προσκήνιο τις πιέσεις επί των εθνικών χρεών που είχαν για λίγο υποχωρήσει.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland στάθηκε επίσης στη σημασία της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στα τέλη Μαρτίου και στην πάγια θέση των αγορών ότι το μέλλον επιφυλάσσει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: «Αν κοιτάξετε την αγορά, βασικά θα δείτε ότι παρά τη βοήθεια που έχει διοχετευτεί στην Ελλάδα, δεν έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζαν Καγιού. Τόνισε ότι η κατάσταση ενόψει των συνόδων κορυφής είναι ακόμα ρευστή, ωστόσο «η αγορά δηλώνει ότι είναι απρόθυμη να απομακρυνθεί από την άποψή της ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη».
Πηγή: Πηγές: Θανάσης Γκαβός, πρακτορεία