Θέσεις εργασίας υπόσχεται το ΒΙ.ΠΑ. Σχιστού
Τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και κατά συνέπεια τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας διεκδικούν για το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού οι επιχειρηματίες. Την ίδια στιγμή εμπόδια παρουσιάζει ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος που δραστηριοποιείται στην παρακείμενη περιοχή προβάλλοντας λόγους περιβαλλοντικούς.

Ανάμεσα στη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος που προέκυψε για πολλοστή φορά βρέθηκε η Νομαρχία Πειραιά. Ο Νομάρχης Γιάννης Μίχας εξηγεί τους λόγους που δεν επέτρεψε την δημιουργία νέων επιχειρήσεων σ ένα χώρο 20 στρεμμάτων που κατά τους επιχειρηματίες ανήκει στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σχιστού.

Ειδικότερα για το θέμα ο Νομάρχης Πειραιά δήλωσε στο ΣΚΑΪ: Το τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη λειτουργία του ΒΙΠΑ Σχιστού. Δεν ενέκρινε όμως την επέκταση στα 21 στρέμματα για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Κατ' αρχήν γιατί εκεί είναι εγκατεστημένες οι λειτουργίες του ΔΙ ΚΕ ΠΑΖ, υπάρχει σκοπευτήριο και χώρος αποθήκευσης κοντέινερ.

Μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του ΒΙ.ΠΑ. και ιδιοκτήτης της ναυπηγοεπισκευαστικής εταιρίας ΚΙΜΙ ο κ. Θεόδωρος Πιτσιρίκος επεσήμανε:

Μήπως θα έπρεπε αυτές οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν μέσα στον οικιστικό ιστό; Χωρίς υποδομές; Με κακές συνθήκες εργασίας; Επικίνδυνες για τον άνθρωπο; Εμείς οργανώσαμε εδώ μια βιομηχανική περιοχή που είναι κόσμημα. Αληθινό κόσμημα. Το γνωρίζετε ότι το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού είναι το πλέον σύγχρονο της Ελλάδας;

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Γρηγόρης Γουρδομιχάλης υποστηρίζει ότι ο φορέας του Βιοτεχνικου Πάρκου δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας για τα 20 στρέμματα και χαρακτηρίζει Βατοπέδιο τυχόν διαδικασία παραχώρησης κρατικής γης στους ιδιώτες. Όταν η ΕΤΒΑ αγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς της μεταβίβασε όλα τα ιδιοκτησιακά της στοιχεία. Στη συνέχεια η τράπεζα Πειραιώς, ρυμοτόμησε, οικοπεδοποίησε και πούλησε τη γη σε ιδιώτες

ΣΚΑΙ: Αυτά τα 20 στρέμματα τι απέγιναν;

Έμειναν εκτός, δεν τα χρησιμοποίησαν. Και αφού δεν τα αξιοποίησαν τότε πως θα πρέπει να τους δοθούν τώρα; Να τα παραχωρήσει το Κράτος στη Τράπεζα Πειραιώς και στο ΒΙ.ΠΑ καταστρέφοντας τις υποδομές που έχουν αναπτυχθεί; Αυτό θα είναι νέο Βατοπέδιο.

Μα είναι δικός μας ο χώρος αυτός. Μέσα βρίσκεται η δικιά μας δεξαμενή νερού. Το γνωρίζετε ότι εξ' αιτίας της οικονομικής κρίσης, 18 εταιρίες οδεύουν προς πτώχευση μέσα στο ΒΙ.ΠΑ.; προσθέτει ο πρόεδρος του ΒΙ.ΠΑ Γιάννης Πολυχρονόπουλος ο οποίος εμμένει στο θέμα της ιδιοκτησίας.

Επιπρόσθετα ο κ. Θεόδωρος Πιτσιρίκος επισημαίνει ότι στις περίπου 80 οχλούσες επιχειρήσεις που μεταστεγάστηκαν στο Σχιστό μέσα από τον οικιστικό ιστό, εργάζονται περισσότερα από 1500 άτομα με πολύ καλές αμοιβές. Πρόσθεσε επίσης ότι με τη δημιουργία νέων υποδομών θα προστεθούν δεκάδες ή ίσως και εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Ο ίδιος τονίζει: Σύμφωνα με τη Σ.Σ.Ε. το μεικτό ημερομίσθιο ανέρχεται στα 90 ευρώ την ημέρα. Συνήθως όμως έχουμε και υπερωριακή απασχόληση όπου ανά τρεισήμισι ώρες έχουμε 100% προσαύξηση. Είμαστε ένα αυτοδύναμο ΒΙ.ΠΑ. Ο δήμαρχος Περάματος μας χαρακτηρίζει Βατικανό και ο κ. Γουρδομιχάλης Βατοπέδιο. Γιατί; Επειδή καινοτομούμε; Επειδή δεν ζητήσαμε από κανέναν να μας τοποθετήσει τον κοινόχρηστο φωτισμού, να δενδροφυτεύσει το χώρο μας (σ.σ. εκατοντάδες δέντρα και πάρα πολλά λουλούδια κοσμούν όλο το χώρο) να παίρνει τα σκουπίδια μας που στη πλειοψηφία τους τα ανακυκλώνουμε; Προσωπικά πιστεύω ότι αυτά τα κτυπήματα που δεχόμαστε είναι λάθος. Αν συνεχίσουμε έτσι ούτε εμείς θα πάμε μπροστά ούτε τα παιδιά μας.

Πάντως, ο Νομάρχης Πειραιά διευκρίνισε ότι οι θιγόμενοι μπορούν να καταφύγουν ξανά στη Νομαρχία ή στα αρμόδια δικαστήρια ώστε να διακριβωθεί το ιδιοκτησιακό των 20 στρεμμάτων που βρίσκονται παραπλεύρως του Βιοτεχνικού Πάρκου Σχιστού.
Πηγή: Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου
0 0 Bookmark

Απόρρητο