Ανώτερος σύμβουλος του ΟΗΕ για το κλίμα στο ΣΚΑΪ: « Βλέπουμε αύξηση στα ακραία κλιματικά φαινόμενα, αλλά υπάρχει και πρόοδος»

Σύμφωνα με τον Σαρμ Ελ Σεϊχ «αν όλα τα σχέδια που έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις εφαρμοστούν, θα μπορούσαμε να πετύχουμε τον στόχο της συνολικής αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,8 βαθμούς»

Συνέντευξη στην Κορίνα Γεωργίου 

Οι διαπραγματεύσεις για έναν βιώσιμο πλανήτη κορυφώνονται στο Σαρμ ελ Σέιχ της, με τα ζητήματα της χρηματοδότησης των οικονομικά ασθενέστερων χωρών που πλήττονται από την κλιματική κρίση να καθυστερούν την σύνταξη του τελικού συμφώνου της COP27. 

Στόχος της Προεδρίας είναι να ολοκληρωθεί σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο αιγύπτιος Πρόεδρός της, Σάμεχ Σούκρι και λίγο πριν το τελικό κείμενο της Διάσκεψης, ο Νίκολας Χάγκελμπεργκ, Ανώτερος Σύμβουλος του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Κλιματική Κρίση μιλά αποκλειστικά στην Κορίνα Γεωργίου και τους "Δεκατιανούς" για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και τα θετικά βήματα που επιτεύχθηκαν στη φετινή Διάσκεψη.

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη: 

Κορίνα Γεωργίου: Υπουργοί κυβερνήσεων και διαπραγματευτές από σχεδόν 200 χώρες ξεκίνησαν μέσα στην εβδομάδα την προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος για μια συμφωνία στην ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Η αιγυπτιακή Προεδρία της COP27 εξέδωσε ένα προσχέδιο δύο σελίδων αυτού που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια συμφωνία, ένα non-paper, όπως το ονόμασαν. Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια εικόνα αυτού του προσχεδίου; Βρίσκεστε αυτή τη στιγμή στο Σαρμ ελ Σέιχ.  

Nίκολας Χάγκελμπεργκ:Το κείμενο βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, κι έτσι, ενώ έχω δει το προσχέδιο, ακόμη είναι νωρίς. Το τελικό έγγραφο μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από το προσχέδιο που έχει κυκλοφορήσει. Όμως μπορούμε να δούμε κάποια πρόοδο στην τεχνολογία, στη διαφάνεια, ακόμη και στις απώλειες και ζημιές που υπήρξε ένα μεγάλο θέμα συζήτησης εδώ, επομένως, αν αυτά τα κείμενα μείνουν ως έχουν - μπορούν και πάλι να αλλάξουν - αλλά αν μείνουν έτσι, θα υπάρξει ένα μικρό βήμα μπροστά.

K.Γ.: Μια νέα έκθεση από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης θα αρχίσουν να γίνονται πιο θανατηφόρες από κάποιες ευρέως διαδεδομένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, καθώς ο πλανήτης όλο και θερμαίνεται. Έχουμε χρόνο να διασώσουμε το μέλλον μας από την κλιματική καταστροφή και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα της COP27 ως προς την εφαρμογή και δράση;

Ν.Χ.: Φοβάμαι ότι δεν έχουμε τον χρόνο με το μέρος μας, όμως νομίζω ότι έχει υπάρξει κάποια πρόοδος. Επομένως, αν πάμε πίσω στο 2015,  κατευθυνόμασταν προς έναν κόσμο όπου θα βλέπαμε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4,5 βαθμούς. Αν όλα τα σχέδια που έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις εφαρμοστούν, θα μπορούσαμε να πετύχουμε τον στόχο της συνολικής αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,8 βαθμούς. Προσπαθώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, παρόλο που βλέπουμε να αυξάνονται τα ακραία κλιματικά φαινόμενα και οι καταστροφές, ωστόσο υπάρχει και πρόοδος. Υπάρχει πρόοδος κυρίως στην ενέργεια, όπου οι ανανεώσιμες πηγές είναι η πιο φθηνή μορφή παραγωγής ρεύματος.

K.Γ.: Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε το ορόσημο των οκτώ δισεκατομμυρίων. Το μεγαλύτερο μέρος των 2,4 δισεκατομμυρίων που θα γεννηθούν πριν κορυφωθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός θα προέρχονται από την Υποσαχάρια Αφρική. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες υποφέρουν από έντονες ξηρασίες που οφείλονται στην κλιματική κρίση. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι κίνδυνοι τους οποίους θα αντιμετωπίσουν αυτοί οι πληθυσμοί και πώς μπορεί η παγκόσμια κοινότητα να τους βοηθήσει;

Ν.Χ: Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης είναι ένας πραγματικά πολύ καλός τρόπος να σωθούν ζωές, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους παρέχοντας πληροφορίες 24 ώρες πριν συμβεί κάτι κακό, όπως μια καταιγίδα για παράδειγμα. Επίσης, προσαρμογή με βάση το οικοσύστημα, να βοηθήσουμε τις αστικές περιοχές κρατώντας τις πιο δροσερές, ώστε η ακραία ζέστη να μην σκοτώνει τους ανθρώπους.  

K.Γ.: Η ύπαρξη περισσότερων ανθρώπων στη γη ασκεί μεγαλύτερη πίεση στη φύση, καθώς οι άνθρωποι "ανταγωνίζονται" τα άγρια ζώα για νερό, φαγητό και χώρο. Μπορεί ο πλανήτης μας να το αντέξει αυτό;

N.X.: Το πλουσιότερο 1% έχει πολύ μεγαλύτερες εκπομπές αερίων από τα πιο φτωχά τμήματα του πληθυσμού, σε τέτοιο βαθμό που αυτό το 1% των πλουσιότερων χωρών έχει διπλάσιες εκπομπές των φτωχότερων που αποτελούν το 50%. Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για την αύξηση της ανθεκτικότητας κατά της κλιματικής αλλαγής και στη συνέχεια για την κάλυψη και των αναγκών ενός αυξανόμενου πληθυσμού. 
 

Πηγή: skai.gr