Απελευθερώθηκε μετά από 8 μήνες η Χερσώνα: Η στιγμή που μπαίνει ο ουκρανικός στρατός στην πόλη - Βίντεο

Χιλιάδες Ουκρανοί στους δρόμους, υποδέχθηκαν με αγκαλιές και κλάματα τις ουκρανικές απελευθερωτικές δυνάμεις - Παρέλαση με την ουκρανική σημαία σε κεντρικό δρόμο

Ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στη Χερσώνα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, τη στιγμή που χιλιάδες Ουκρανοί είχαν ξεχυθεί στους δρόμους της πόλης, προκειμένου να αναπνεύσουν ξανά τον αέρα της ελευθερίας και να περπατήσουν δίχως κατοχικά στρατεύματα στα εδάφη που τους ανήκουν.

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών άμυνας ανέφερε ότι ουκρανικές μονάδες εισέρχονται στη Χερσώνα και ότι η πόλη επανέρχεται υπό ουκρανικό έλεγχο, αφού βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή από τον Μάρτιο.

Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας στην ανακοίνωσή της απευθύνθηκε προς Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται ακόμη στη Χερσώνα, καλώντας τους να παραδοθούν αμέσως.

Η ανακοίνωση είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση του Κιέβου ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται στη Χερσώνα.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή που μπαίνουν στην πόλη οι Ουκρανοί στρατιώτες: 

 

Σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε στα ρωσικά, η ουκρανική υπηρεσία τόνισε ότι η Χερσώνα επανέρχεται υπό ουκρανικό έλεγχο μετά την κατοχή της από τον Μάρτιο και απείλησε να «εξοντώσει» όποιον Ρώσο στρατιώτη προβάλει αντίσταση.

«Έχετε μόνο μία ευκαιρία να αποφύγετε τον θάνατο - να παραδοθείτε αμέσως», ανέφερε η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram.

Η ανακοίνωση, η οποία είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται στη Χερσώνα, έδωσε εγγυήσεις για την ασφάλεια των Ρώσων στρατιωτών που θα παραδοθούν.

Ανέφερε ότι Ρώσοι στρατιώτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη έχουν λάβει εντολή από τους διοικητές τους να φορέσουν πολιτικά ρούχα και να κρυφτούν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ολοκλήρωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη Χερσώνα και υποχώρησε στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Ανέφερε ότι η Ρωσία δεν υπέστη καμία απώλεια προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση.

Το υπουργείο δεν σχολίασε τους ισχυρισμούς Ουκρανών αξιωματούχων ότι τα ρωσικά στρατεύματα στη Χερσώνα έλαβαν εντολή να φορέσουν πολιτικά ρούχα.

Δεν ήταν δυνατό για το Reuters να εκτιμήσει αν ή πόσοι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ακόμη στην πόλη.

Πριν από λίγο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «συνολικά, περισσότεροι από 30.000 Ρώσοι στρατιώτες και σχεδόν 5.000 μονάδες όπλων και στρατιωτικών οχημάτων έχουν αποσυρθεί» από τη δυτική όχθη του Δνείπερου.

Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων

Οι ρωσικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους από την περιοχή της Χερσώνας δυτικά του ποταμού Δνείπερου, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Χερσώνας, ανακοίνωσε την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η ανακοίνωση έρχεται αφού η Μόσχα διέταξε μερική υποχώρηση από την περιοχή την Τετάρτη, σηματοδοτώντας μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές αποτυχίες για το Κρεμλίνο από την έναρξη του πολέμου. Η είδηση προκάλεσε έντονους πανηγυρισμούς από πλευράς Ουκρανών.

«Στην κατεύθυνση της Χερσώνας, η κίνηση των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου ολοκληρώθηκε στις 05:00 [ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας] σήμερα το πρωί», ανέφερε το υπουργείο στο επίσημο κανάλι του στο Telegram.

«Δεν έμεινε ούτε μονάδα στρατιωτικού εξοπλισμού ή όπλων στη δεξιά όχθη», σημειώνεται στη δήλωση, αναφορά στη δυτική πλευρά του ποταμού. «Όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν μετακινηθεί στην αριστερή όχθη του Δνείπερου» σημειώνεται. 

Χερσώνα

Το Κρεμλίνο, δια του Ντμίτρι Πεσκόφ, επέμεινε πάντως νωρίτερα ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα δεν θα αλλάξει το καθεστώς στην περιοχή, την οποία η Μόσχα έχει κηρύξει τμήμα της Ρωσίας αφότου προχώρησε στην προσάρτησή της από την Ουκρανία. Ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι το Κρεμλίνο δεν θεωρεί ταπεινωτική την αποχώρηση από τη Χερσώνα, και επίσης ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν λυπάται για την τελετή που έγινε στη Μόσχα για την «προσάρτησή» της καθώς και την προσάρτηση των άλλων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.

Η Ρωσία διεκδίκησε τη Χερσώνα και τρεις άλλες ουκρανικές περιοχές μετά τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, όπως τα χαρακτήρισε, τον Σεπτέμβριο -- μια διαδικασία την οποία αποκήρυξαν το Κίεβο και οι κυβερνήσεις της Δύσης ως παράνομη και εξαναγκαστική. Ωστόσο την Τετάρτη, σε μια σημαντική οπισθοχώρηση, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της θα αποσυρθούν από την πόλη της Χερσώνας μπροστά σε μια μεγάλη αντεπίθεση από την Ουκρανία.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι το καθεστώς της περιοχής είναι «καθορισμένο και συγκεκριμένο» και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν αλλαγές.

Απόσπασμα της ανακοίνωσης του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

  • Στην κατεύθυνση της Χερσώνας σήμερα στις 5 π.μ. ώρα Μόσχας, ολοκληρώθηκε η μεταφορά των ρωσικών στρατευμάτων στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου
  • Δεν έμεινε ούτε μια μονάδα στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων στη δεξιά όχθη. Όλοι οι Ρώσοι στρατιωτικοί πέρασαν στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.
  • Σχηματισμοί και στρατιωτικές μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατέλαβαν αμυντικές γραμμές και θέσεις προετοιμασμένες εκ των προτέρων εκ μέρους του μηχανικού.
  • Απώλειες προσωπικού, όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και υλικού της ρωσικής ομάδας στρατευμάτων δεν επιτρεπόταν
  • Όλοι οι πολίτες που ήθελαν να εγκαταλείψουν τη δεξιά όχθη της περιοχής της Χερσώνας βοηθήθηκαν στην εκκένωση.
     
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ