Προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων και βαριές απώλειες των Ρώσων στο Χάρκοβο

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κατέστρεψαν ρωσικό εξοπλισμό αξίας 673 εκατομμυρίων δολαρίων σε 6 ημέρες, αναφέρει το Forbes Ukraine.

Για προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Χάρκοβο και βαριές απώλειες των ρωσικών δυνάμεων κάνουν λόγο συγκλίνουσες πληροφορίες από διάφορες πηγές, με τον ουκρανικό στρατό να έχει ανακαταλάβει σχεδόν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Κίεβο. 

Οι ρωσικές απώλειες σύμφωνα με τα στοιχεία

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κατέστρεψαν ρωσικό εξοπλισμό αξίας 673 εκατομμυρίων δολαρίων σε 6 ημέρες, αναφέρει το Forbes Ukraine, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Kyiv Post, μεταξύ άλλων, οι Ρώσοι έχουν χάσει πάνω από 53.000 στρατιώτες από τις 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ αυτών και πάνω από 2.170 τανκς. 

Στοιχεία των ρωσικών δυνάμεων που υποχώρησαν από την περιφέρεια του Χαρκόβου την τελευταία εβδομάδα ανήκαν στην 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά Φρουρών που υπάγεται στη Δυτική (Ρωσική) Στρατιωτική Περιφέρεια αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. Η 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά υπέστη βαριές απώλειες στην αρχική φάση της εισβολής και δεν είχε πλήρως ανασυσταθεί πριν την ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο. 

Η 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά Φρουρών ήταν από τις στρατιές με το μεγαλύτερο γόητρo, δημιουργημένη για την άμυνα της Μόσχας, και ο στόχος ήταν να ηγείται αντεπιθέσεων στο σενάριο ενός πολέμου με το ΝΑΤΟ. 

Με την 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά Φρουρών και άλλοι σχηματισμοί της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας σοβαρά διαβρωμένες, η συμβατική δύναμη της Ρωσίας που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του ΝΑΤΟ είναι σοβαρά εξασθενημένη. Πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια ώστε η Ρωσία να επανακτήσει αυτές τη στρατιωτικές δυνατότητες.

Ρωσία: «Αποστολές ελικοπτέρων Mi-35 στο Ιζιούμ»

«Τα πληρώματα των επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 της στρατιωτικής αεροπορίας της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας πραγματοποιούν περισσότερες από πέντε αποστολές καθημερινά κατά τη διάρκεια της ‘ειδικής επιχείρησης’ για να αναχαιτίσουν μια αντεπίθεση των σχηματισμών ‘του καθεστώτος του Κιέβου’ προς το Ιζιούμ» ανακοίνωσε από πλευράς του την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Ο Ταγματάρχης Denis Bulakh και ο Ανώτερος Υπολοχαγός Sergey Yerslankin, ως μέρη του πληρώματος του επιθετικού ελικοπτέρου Mi-35 της πολεμικής αεροπορίας της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, εκτέλεσαν καθήκοντα αεροπορικής υποστήριξης για μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού για να διακόψουν την αντεπίθεση του Κιέβου με σχηματισμούς του ‘καθεστώτος’ προς την κατεύθυνση του Ιζιούμ, πραγματοποιώντας πάνω από πέντε αποστολές κάθε μέρα, μέρα και νύχτα», εξήγησε το υπουργείο Άμυνας.

«Έχοντας αξιολογήσει την κατάσταση, το πλήρωμα του ελικοπτέρου προσέγγισε τους εντοπισμένους στόχους σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος και χρησιμοποίησε δύναμη πυρός. Ως αποτέλεσμα του πλήγματος καταστράφηκε το κονβόι των τεθωρακισμένων και ο χώρος ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού του εχθρού», σημειώνει το υπουργείο.

Ρωσία

Ζελένσκι: «Ανακαταλάβαμε σχεδόν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα»

Ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει σχεδόν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοχών που έλεγχαν οι ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησε την αντεπίθεσή του, δήλωσε τα ξημερώματα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι στρατιώτες μας έχουν ήδη απελευθερώσει 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους στα ανατολικά και τα νότια και εξακολουθούμε να προελαύνουμε», τόνισε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε ξεχωριστά τρεις στρατιωτικές μονάδες, των οποίων εξήρε “τη γενναιότητα” στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης η οποία θα οδηγήσει, αν εδραιωθούν οι νίκες, στα σημαντικότερα εδαφικά κέρδη για την Ουκρανία μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα περίχωρα του Κιέβου στα τέλη Μαρτίου.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε αρχικά μια επιχείρηση αντεπίθεσης στα νότια, προτού σημειώσει την προηγούμενη εβδομάδα μια γρήγορη πρόοδο στην επαρχία του Χαρκόβου, στα βορειοανατολικά, αναγκάζοντας τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν σε άλλες θέσεις.

Επίσης αναφέρει ότι έχει σημειώσει νίκες στην περιοχή της Χερσώνας, που ελέγχει η Ρωσία και η οποία συνορεύει με την προσαρτημένη από τη Μόσχα Κριμαία και τις ανατολικές επαρχίες που βρίσκονται από το 2014 υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών.
 

Πηγή: skai.gr