Οπαδοί Γκουαϊδό: «Θα τα καταφέρουμε».Νέες διαδηλώσεις το Σάββατο

Σε νέες διαδηλώσεις καλούν το Σάββατο οι οπαδοί του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου της Βενεζουέλας προτάσσοντας το σύνθημα «yes, we can» (ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε).

Ο ίδιος ο Χουάν Γκουαϊδό, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα συνεχίζει τον αγώνα του για την ελευθερία, και καλεί σε νέο γύρο διαδηλώσεων σε μια προσπάθεια αύξησης της πίεσης στο κατεστραμμένο καθεστώς του Μαδούρο, την ώρα που άνδρες των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στο σπίτι του στην πρωτεύουσα του Καράκας. 

Απευθυνόμενος σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας, στο οποίο έφτασε με τη συνοδεία της γυναίκας του Φαμπιάνα Ροζάλες, ο Γκουαϊδό, δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην «τραγωδία» της χώρας του και να την οδηγήσει σε μία νέα εποχή σταθερότητας και ευημερίας. 

Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι ειδικές δυνάμεις αναζητούν τη γυναίκα του, ενώ σύμφωνα με την Guardian την ώρα της εισβολής στο σπίτι του βρισκόταν μόνο η μικρή του κόρη και η γιαγιά της.

Ο Γκουαϊντό επέμενε ότι οι πολίτες της Βενεζουέλας δεν θα εκφοβιστούν από τη δικτατορία ενώ παράλληλε είπε ότι έχουν κουραστεί από την ανθρωπιστική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα του λόγω του Μαδούρο. 

«Είμαστε στους δρόμους και θα παραμείνουμε μέχρι να τελειώσει ο σφετερισμός», φώναξε επευφημούμενος από το πλήθος. «Ο κόσμος λέει ότι αυτό είναι πρόβλημα της δεξιάς ή της αριστεράς στη Βενεζουέλα. Όχι, αυτό είναι πρόβλημα ανθρωπιάς», κατέληξε ο Γκουαϊδό. 

Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών ατόμων, τα οποία κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του Μαδούρο. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βενεζουέλας Νέστορ Ρεβερόλ, οι υπηρεσίες πληροφοριών «αποκάλυψαν ένα νέο συνωμοτικό σχέδιο», μέρος της προσπάθειας να γίνει πραξικόπημα στη χώρα.

Ο Γκουαϊδό έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ καθώς και της Βρετανίας, του Καναδά και της πλειονότητας των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Ντε φάκτο ηγέτης της Βενεζουέλας ανακηρύχθηκε επίσης χθες από το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Μαδούρο από την πλευρά του στηρίζεται από τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία. Ο Γκουαϊδό ωστόσο κάλεσε χθες τη Μόσχα και το Πεκίνο να κόψουν τους δεσμούς τους με τον πολιτικο του αντίπαλο, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της χώρας το 2013 μετά τον θάνατο του πολιτικού του μέντορα Ούγκο Τσάβες.

«Η Κίνα και η Ρωσία θα έχουν επίσης όφελος από την αλλαγή της κυβέρνησης», υποστήριξε ο Γκουαϊδό, ο οποίος παράλληλα συνεχίζει τις προσπάθειες προσέγγισης του στρατού, υποσχόμενος αμνηστία σε όσους τον στηρίξουν.

Πηγή: skai.gr