Ροζ σκάνδαλο για τον Βρετανό υπουργό Υγείας Χάνκοκ - Οι φωτογραφίες της Sun που τον «καίνε» (pic)

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Φωτογραφίες από κάμερες ασφαλείας που δείχνουν τον εδώ και 15 χρόνια παντρεμένο Υπουργό Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ σε τρυφερές περιπτύξεις εντός του υπουργείου με επίσης παντρεμένη σύμβουλό του, δημοσιεύει η εφημερίδα Sun.

Ο 42χρονος πατέρας τριών παιδιών κ. Χάνκοκ φαίνεται στις φωτογραφίες του περασμένου μήνα να αγκαλιάζει με πάθος και να φιλά την 43χρονη Τζίνα Κολαντάντζελο, πολυεκατομμυριούχο διευθύντρια επικοινωνίας της εταιρείας μόδας και ειδών σπιτιού Oliver Bonas, την οποία έχει ιδρύσει ο σύζυγός της.

Φίλοι του κ. Χάνκοκ είπαν πως ο υπουργός δεν έχει πρόθεση να σχολιάσει ζητήματα προσωπικής φύσης, ενώ την ίδια απάντηση έδωσε και ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς που ρωτήθηκε σχετικά με την αποκάλυψη.

Η προσοχή, ωστόσο, στρέφεται στη διαδικασία διορισμού της κ. Κολαντάντζελο στο Υπουργείο Υγείας, αρχικά σε θέση άμισθης συμβούλου και στη συνέχεια ως αμειβόμενης μη εκτελεστικής διευθύντριας στο υπουργείο.

Πέρυσι οι Sunday Times είχαν υποστηρίξει ότι ο κ. Χάνκοκ δεν είχε δηλώσει ως όφειλε το διορισμό της νέας του συμβούλου.

Πάντως ο κ. Σαπς τόνισε το πρωί ότι οποιοσδήποτε διορισμός στον κρατικό μηχανισμό γίνεται υπό αυστηρό έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης. Οι φίλοι του κ. Χάνκοκ επίσης υποστήριξαν ότι ο υπουργός δεν παραβίασε κανέναν κανόνα.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης πάντως σημείωσαν ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια ως προς το κατά πόσο ο διορισμός της κ. Κολαντάντζελο συνιστά παραβίαση κανόνων ή σύγκρουση συμφερόντων.

Σημειώνεται δε ότι ο κ. Χάνκοκ έχει δεχθεί κριτική πρόσφατα για την απονομή συμβολαίων του συστήματος υγείας NHS σε εταιρείες φίλων και συγγενών.

Από την αρχή της πανδημίας ο Υπουργός Υγείας έχει επιπλέον κατηγορηθεί για καθυστερήσεις και λανθασμένες αποφάσεις στο χειρισμό της πανδημίας, με τον πρώην επικεφαλής σύμβουλο της Ντάουνινγκ Στριτ Ντόμινικ Κάμινγκς να τον κατηγορεί για «εγκληματικά» σφάλματα.

Ο κ. Κάμινγκς έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα ιδιωτικό μήνυμα από τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που χαρακτήριζε «παντελώς άχρηστες» τις προσπάθειες του κ. Χάνκοκ για εξασφάλιση υλικών ατομικής προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Χάνκοκ έχει πιστωθεί σημαντική συμβολή στην ταχεία πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας.