Σάλος στη Βρετανία για το ροζ σκάνδαλο του υπουργού Υγείας - Η πρώτη αντίδραση του Χάνκοκ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ παραδέχθηκε σε γραπτή δήλωσή του ότι παραβίασε τους κανόνες τήρησης κοινωνικών αποστάσεων όταν στις 6 Μαΐου αγκάλιασε και φίλησε στο γραφείο του τη σύμβουλό του Τζίνα Κολαντάντζελο, όπως αποκάλυψε η Sun με δημοσίευση αποκαλυπτικών φωτογραφιών από κάμερες ασφαλείας στο γραφείο του υπουργού.

«Αποδέχομαι ότι παραβίασα τις οδηγίες περί κοινωνικών αποστάσεων σε αυτές τις συνθήκες. Απογοήτευσα ανθρώπους και λυπάμαι πολύ. Παραμένω προσηλωμένος στη δουλειά για να βγει η χώρα από αυτή την πανδημία και θα ήμουν ευγνώμων για ιδιωτικότητα για την οικογένειά μου σε αυτό το προσωπικό ζήτημα», αναφέρει η δήλωση Χάνκοκ.

Πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία αξιώνουν την αποπομπή του Υπουργού Υγείας επικαλούμενα τα ερωτηματικά γύρω από τις συνθήκες διορισμού της κ. Κολαντάντζελο στο υπουργείο, αρχικά σε θέση άμισθης συμβούλου και στη συνέχεια ως αμειβόμενης μη εκτελεστικής διευθύντριας.

Η γραμματέας του Εργατικού Κόμματος Ανελίζ Ντοντς είπε: «Αν ο Ματ Χάνκοκ έχει μυστική σχέση με μια σύμβουλο στο γραφείο του, την οποία ο ίδιος προσωπικά διόρισε σε ρόλο χρηματοδοτούμενο από τους φορολογούμενους, πρόκειται για κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας και ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων.

»Το κατηγορητήριο σε βάρος του κ. Χάνκοκ περιλαμβάνει διασπάθιση χρημάτων των φορολογουμένων, έκθεση των οίκων ευγηρίας (στον κορωνοϊό) και τώρα κατηγορία παραβίασης των δικών του κανόνων κατά της Covid. Η θέση του είναι απελπιστικά μη βιώσιμη. Ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να τον αποπέμψει».

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Εντ Ντέιβι δήλωσε ότι ο Ματ Χάνκοκ είναι ένας «άθλιος» Υπουργός Υγείας και ότι «θα έπρεπε να έχει αποπεμφθεί εδώ και καιρό για τις αποτυχίες του».

Πρόσθεσε ότι «το τελευταίο επεισόδιο υποκρισίας θα διαρρήξει την εμπιστοσύνη του βρετανικού κοινού - έλεγε στις οικογένειες να μην αγκαλιάζουν τους αγαπημένους τους, ενώ έκανε ό,τι ήθελε στο χώρο εργασίας του. (...) Είναι ώρα για τον Υπουργό Υγείας να φύγει».