Ψηφιακό πάσο υγείας ζητεί η μητρική των British Airways και Iberia

Λονδίνο, Θανάσης Γκάβος

Η εταιρεία IAG, μητρική των αεροπορικών εταιρειών BA, Iberia και Aer Lingus, τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ενός ψηφιακού πάσου υγείας ώστε να επιτραπούν ξανά τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ετήσια ζημιά 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ως αποτέλεσμα της πανδημίας, την ώρα που το 2019, προ κορωνοϊού, είχε καταγράψει κέρδος 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Λουίς Γκαγιέγκο είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει διεθνής συνεργασία ώστε να γίνει σωστή προετοιμασία για το ξεκλείδωμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Μιλώντας προς επενδυτές είπε: «Η βιομηχανία αεροπλοΐας στηρίζει τις κυβερνήσεις στην τοποθέτηση της δημόσιας υγείας στην κορυφή της ατζέντας. Για να ξαναταξιδέψει ο κόσμος θα απαιτηθεί ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης για να αρθούν οι τρέχοντες περιορισμοί όταν έρθει η ώρα».

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει έτοιμη ζήτηση για ταξίδια και ότι ο κόσμος «θέλει να πετάξει», με τα εμβόλια και τα κρούσματα παγκοσμίως να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Ζητάμε ενιαίες διεθνείς προδιαγραφές διαγνωστικών τεστ και την εισαγωγή ψηφιακών πάσων υγείας για να ανοίξουν ξανά οι ουρανοί με ασφάλεια», συμπλήρωσε ο επιγραφής της IAG.

Η εταιρεία, όπως και άλλες αεροπορικές αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση κρατήσεων από τη Δευτέρα και μετά, από τη στιγμή δηλαδή που ο Μπόρις Τζόνσον όρισε τη 17η Μαΐου ως τη συντομότερη πιθανή ημερομηνία για άρση της απαγόρευσης ταξιδιών αναψυχής στο εξωτερικό.