Μην είστε εγωιστές, κάντε το εμβόλιο, λέει η βασίλισσα Ελισάβετ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η βασίλισσα Ελισάβετ έστειλε με το δικό της τρόπο μήνυμα προς τους Βρετανούς πολίτες να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους συντονιστές του εμβολιαστικού προγράμματος στις χώρες που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η 94χρονη μονάρχης είπε: «Νομίζω ότι το ζήτημα είναι πως είναι προφανώς δύσκολο για ανθρώπους που δεν έχουν ποτέ εμβολιαστεί. Αλλά οφείλουν να σκεφτούν τους άλλους αντί για τους εαυτούς τους».

Το σχόλιό της αφορούσε τη συγκριτικά χαμηλή αποδοχή του εμβολίου από συγκεκριμένες εθνοτικές κοινότητες, αλλά οι Βρετανοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι ήταν αφορμή για μία από τις σπάνιες δημόσιες παραινέσεις της βασίλισσας.

Δε δίστασε εξάλλου να αναφερθεί στην προσωπική της εμπειρία, κάτι που επίσης γίνεται σπάνια δημοσίως. Όπως είπε, «όταν κάνεις το εμβόλιο έχεις ένα αίσθημα, ξέρετε, ότι είσαι προστατευμένος, το οποίο νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό».

Πρόσθεσε: «Από όσο μπορούσα να καταλάβω, ήταν αρκετά αβλαβές. Ήταν πολύ γρήγορο και είχα πολλές επιστολές από ανθρώπους που έμειναν έκπληκτοι από το πόσο εύκολο ήταν να κάνουν το εμβόλιο. Και η ένεση, δεν πόνεσε καθόλου».

Σε σχόλιο συνομιλήτριάς της ότι η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη Βρετανία και στον κόσμο, η βασίλισσα παρατήρησε: «Είναι λίγο σαν μάστιγα, δεν είναι; Επειδή δεν είναι μόνο εδώ που έχουμε τον ιό, αλλά είναι παντού. Επομένως είναι μια περίεργη μάχη που για την ακρίβεια δίνουν όλοι».

Η βασίλισσα Ελισάβετ εξήρε επίσης την ταχεία πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ