Η Νάνσι Πελόζι προκαλεί τον Ντόναλντ Τραμπ: Δεν νομίζω ότι είναι αρκετά άντρας για να καταθέσει στη Βουλή

Η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων προσπαθεί... πλαγίως να υποχρεώσει τον πρώην πρόεδρο και να καταθέσει ενόρκως για την εισβολή στο Καπιτώλιο μετά την κλήτευσή του

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί την αμερακινική πολιτική σκηνή τις τελευταίες ημέρες είναι ένα: Θα καταθέσει ο Ντόναλντ Τραμπ ενόρκως για την εισβολή στο Καπιτώλιο; Ο πρώην πρόεδρος κλητεύθηκε από την Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι πιθανότητες, ωστόσο, να δώσει το παρών, είναι ελάχιστες, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η Νάνσι Πελόζι, όμως, επιστράτευσε έναν... πλάγιο τρόπο, προκειμένου να «φέρει τον ρεπουμπλικανό πολιτική στο βήμα της ένορκης κατάθεσης. Την πρόκληση...

Και δη, την πρόκληση του ανδρισμού! Μιλώντας στην εκπομπή του MSNBC, Sunday Show, η Πελόζι δήλωσε ότι αμφιβάλει για τις προθέσεις του Τραμπ να παραβρεθεί ενώπιον της Επιτροπής, καθώς, αφενός δεν τον αφήσουν οι δικηγόροι του, περισσότερο όμως διότι... δεν είναι αρκετά άντρας για να το κάνει.

«Δεν νομίζω ότι οι δικηγόροι του θα θέλουν να εμφανιστεί, γιατί πρέπει να καταθέσει ενόρκως. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι αρκετά άντρας, θα δούμε αν είναι αρκετά άντρας για να εμφανιστεί», δήλωσε στον παρουσιαστή της εκπομπής.

Η Πελόζι επέμεινε ότι «κρατά αποστάσεις» από τη «λήψη αποφάσεων» της επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου, αλλά υποστήριξε ότι εάν ο Τραμπ δεν συμμορφωθεί με την κλήτευση, οι Αμερικανοί θα πρέπει να το εκλάβουν ως ένδειξη πως πιστεύει ότι είναι «υπεράνω του νόμου».

Και τα εννέα μέλη της επίλεκτης επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου που διερεύνησε την επίθεση στο Καπιτώλιο ψήφισαν θετικά για την κλήτευση του Τραμπ.

Στενοί βοηθοί του Τραμπ δήλωσαν στη συνέχεια στον Guardian ότι ο πρώην πρόεδρος εξέφρασε την επίθυμία του να μιλήσει. Την Παρασκευή, η κλήτευση της επιτροπής εκδόθηκε επίσημα στον Τραμπ.

Από την πλευρά της, η Λιζ Τσέινι, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και της ειδικής επιτροπής, δήλωσε στην εκπομπή Meet the Press του NBC ότι ο Τραμπ πιθανότατα διέπραξε σειρά εγκληματικών πράξεων για τις οποίες το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μπορεί να του ασκήσει δίωξη.

«Εχει δείξει την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει βία για να προσπαθήσει να σταματήσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας», δήλωσε η Τσέινι. «Γνωρίζουμε από καταθέσεις ότι παραδέχθηκε ότι έχασε (τις εκλογές του 2020).

«Αλλά ακόμη και αν θεωρούσε ότι είχε νικήσει, δεν στέλνεις τον ένοπλο όχλο στο Καπιτώλιο. Δεν κάθεσαι επί 187 λεπτά αρνούμενος να σταματήσεις την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν στέλνεις tweet που υποκινεί περισσότερη βία», είπε.

Η Λιζ Τσέινι δεν διευκρίνισε τι πρόκειται να κάνει η επιτροπή αν ο Τραμπ αρνηθεί να συνεργασθεί στην κλήτευση. Αν καταθέσει, είπε, «δεν θα το μετατρέψει σε τσίρκο».

Πηγή: skai.gr