Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας - Στο προσκήνιο ξανά ο Μπόρις Τζόνσον

Ποιοι είναι οι «δελφίνοι»  - Times: Ο Τζόνσον αναμένεται να βάλει υποψηφιότητα -  Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των μελών των Τόρις

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος και νέου Πρωθυπουργού της Βρετανίας είπε ο σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, επικεφαλής του αρμόδιου κομματικού οργάνου, της Επιτροπής 1922.

Σε σύντομες δηλώσεις του ο σερ Γκρέιαμ διαβεβαίωσε ότι ο νέος ηγέτης θα έχει αναδειχθεί πριν από τις 31 Οκτωβρίου, όταν και αναμένεται να παρουσιαστεί το κρίσιμο υπό τις συνθήκες μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο της βρετανικής κυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι, αναμένει ότι θα τεθούν στην κρίση και της βάσης του κόμματος πέραν της κρίσης των βουλευτών, όπως ορίζει το καταστατικό των Συντηρητικών.

Ο σερ Γκρέιαμ είπε ότι θα δοθούν «σύντομα» περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ απέκλεισε εαυτόν από την κούρσα διαδοχής. Τα ονόματα που θεωρείται περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να διεκδικήσουν την ηγεσία είναι των Ρίσι Σούνακ, Πένυ Μόρνταντ, Σουέλα Μπράβερμαν, Κέμι Μπέιντενοκ, Μπεν Γουάλας, ενώ δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οπ εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των μελών των Τόρις παραμένει ο Μπόρις Τζόνσον.

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις τους ο καθένας από τους ηγέτες των μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ έκανε λόγο για «χάος» και «σαπουνόπερα», που πλήττει τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου και την τσέπη των πολιτών. «Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να έχουν λόγο και γι' αυτό θα πρέπει να γίνουν εκλογές», είπε.