Τσερνόμπιλ: Πόσο κοντά είμαστε σε ένα πυρηνικό ατύχημα;

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Ουκρανικής Εταιρείας Ενέργειας (Ukrenergo) περί μπλακ άουτ στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ και την προθεσμία 48 ωρών που δόθηκε για την αποκατάσταση του προβλήματος ηλεκτροδότησης, ώστε να μη σταματήσει η ψύξη των αντιδραστήρων μέσω των γεννητριών που έχουν τεθεί σε λειτουργία. Εάν συμβεί αυτό, τότε είναι πιθανό, ραδιενεργές ουσίες να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό και να εκχυθούν στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας συνθήκες ανάλογες με του 1986.

«Το τι μπορεί να συμβεί μετά από 48 ώρες, ούτε εμείς μπορούμε να το ξέρουμε, ούτε οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αρχές. Και αυτό διότι αν -ω μη γένοιτο- συμβεί ένα ατύχημα οι παράμετροι που θα επηρεάσουν τις συνέπειες που μπορεί να προκληθούν, είναι πάρα πολλές. Καταρχάς, το Τσέρνομπιλ δεν είναι ενεργό εργοστάσιο, όπως αυτό της Ζαπορίζια. Η διακοπή ρεύματος αφορά μια δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντος καυσίμου. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να πούμε ότι αλλιώς συμπεριφέρεται ένα ενεργό εργοστάσιο, αλλιώς ένας αντιδραστήρας σε διαδικασία ψύξης. Έτσι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία. Από το πόση ώρα καίει μια φωτιά, μέχρι προς τα πού φυσάει ο άνεμος» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes, η υπεύθυνη Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Παναγιώτα Φούντα.

Η τελευταία προσθέτει επίσης, ότι τουλάχιστον προς το παρόν η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία. «Υπάρχει ενημέρωση σε όλους τους Παγκόσμιους φορείς, ότι στα επίπεδα ραδιενέργειας δεν υπάρχει καμία αύξηση. Ούτε στην Ελλάδα, ούτε ακόμη και στην Ουκρανία».

Το τηλεμετρικό σύστημα σε πλήρη λειτουργία
Η υπεύθυνη Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων της ΕΕΑΕ μιλώντας για το αν η χώρα μας μπορεί να γνωρίζει άμεσα την ύπαρξη πυρηνικού ατυχήματος, αποφεύγοντας ουσιαστικά λόγω της ύπαρξης του πολέμου καθυστερήσεις όπως αυτές που σημειώθηκαν το 1986 με υπαιτιότητα της ΕΣΣΔ, ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει ένα τηλεμετρικό σύστημα σε πλήρη λειτουργία, έτσι ώστε αν υπάρξει η παραμικρή άνοδος  της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα να μας ενημερώσει άμεσα. Σ’ αυτό βασιζόμαστε πάρα πολύ, καθώς επίσης και στο τηλεμετρικό που έχουν οι Ουκρανοί. Και τα δύο συστήματα μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει καμία αύξηση».

Επικαιροποιημένο το σχέδιο της Ελλάδας σε περίπτωση ατυχήματος
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, αλλά και όσα μεταφέρει η κα. Φούντα στο GRTimes, η ΕΕΑΕ σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «έχει εκπονήσει ένα πλήρως επικαιροποιημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης «εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων» καθώς η δική μας χώρα δεν διαθέτει τέτοιες εγκαταστάσεις. Το σχέδιο αυτό, μπορεί να το διαβάσει ο καθένας από την ιστοσελίδα της ΕΕΑΕ και εκεί προβλέπονται όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση ατυχήματος».

Επίσης σε ερώτηση για το ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που μπορεί να εξελιχθεί στην Ουκρανία με το πόλεμο σε πλήρη εξέλιξη, το στέλεχος της ΕΕΑΕ τονίζει δίχως δισταγμό: «δεν υπάρχει χειρότερο σενάριο από την ύπαρξη ενός πυρηνικού ατυχήματος, το οποίο ποτέ δεν είναι απίθανό να συμβεί, όχι μόνο εν καιρώ πολέμου αλλά ακόμη και ειρήνης. Ξέρετε, η Φουκουσίμα, μας έδωσε πολλά μαθήματα. Η τεχνολογία προχώρησε, όμως είναι αδύνατο να προβλέψεις πότε και πού μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα. Είναι λογικό στην Ουκρανία να υπάρχει έντονη ανησυχία, όπως λογικό είναι και το γεγονός ότι όλα τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένα εκεί. Εξίσου σημαντικό όμως, είναι να επικρατήσει και η ψυχραιμία αλλά και η ελπίδα ότι οι φόβοι δεν θα επιβεβαιωθούν» κατέληξε η κα. Φούντα στο GRTimes.  

Πηγή: GR TIMES