Νέα ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, λέει το Κίεβο

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε νέα επίθεση στο Χάρκοβο με πυραύλους, εν μέσω διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με αξιωματούχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο Άντον Γκερασένκο, σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, ανέφερε ότι από την επίθεση δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Ωστόσο, δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα ο ακριβής αριθμός.

«Το Χάρκοβο μόλις βομβαρδίστηκε μαζικά με πολλαπλούς πυραύλους. Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες! Αυτή τη φρίκη πρέπει να δει όλος ο κόσμος! Θάνατος στους κατακτητές!», έγραψε ο Γκερασένκο στη σελίδα του στο Facebook.

Τουλάχιστον 500.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία 

Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι κατέφυγαν από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας αυτής, έγραψε σήμερα στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση που εστάλη λίγο νωρίτερα από τις υπηρεσίες του, ο Γκράντι έκανε λόγο για 499.412 καταγεγραμμένους πρόσφυγες εκ των οποίων 281.000 έχουν καταγραφεί μόνο στην Πολωνία.

Μέσα σε 4 μέρες σκοτώθηκαν 16 παιδιά

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα την ΕΕ να επιτρέψει την άμεση ένταξη της Ουκρανίας με βάση μια ειδική διαδικασία fast track καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, ενώ ανέφερε ότι κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες του πολέμου σκοτώθηκαν 16 παιδιά και 45 τραυματίστηκαν.

"Ο στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και κυρίως να είμαστε ίσοι. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι δίκαιο. Είμαι βέβαιος ότι το δικαιούμαστε", είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Σώστε τις ζωές σας και φύγετε", κάλεσε ο ουκρανός πρόεδρος τους Ρώσους στρατιώτες και πρόσθεσε ότι 4.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί.

Η Ουκρανία, είπε ο πρόεδρός της, θα απελευθερώσει κρατούμενους με στρατιωτική εμπειρία αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ο κύριος στόχος των συνομιλιών με τη Ρωσία είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

Ημέρα διαπραγματεύσεων - Πού αποσκοπεί η κάθε πλευρά

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

«Η ασφάλειά σας είναι εγγυημένη, κατά τη διάρκεια των σημερινών διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε να επιλύσετε τις διαφορές σας. Ο λαός της Λευκορωσίας προσεύχεται γι' αυτό», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, κατά την έναρξη των συνομιλιών, καλωσορίζοντας τις δύο αντιπροσωπείες.

Πριν οι δύο πλευρές καθίσουν στο τραπέζι, η ουκρανική πλευρά ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

H ομάδα των Ουκρανών διαπραγματευτών έφτασε λίγο πριν από τις 11 το πρωί στο σημείο συνάντησης με τους Ρώσους.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση. «Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος.»

Πηγή: skai.gr