Νέος γύρος συνομιλιών Κιέβου-Μόσχας μια εβδομάδα μετά την ρωσική εισβολή

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που θα επικεντρωθεί στην πιθανή κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα, μία εβδομάδα μετά την ρωσική στρατιωτική εισβολή.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι διαβεβαίωσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι καθ’ οδόν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι συνομιλίες να συνεχιστούν στην Μπρεστ (δυτική Λευκορωσία) και ο ρωσικός στρατός δεσμεύθηκε να εγγυηθεί πως θα υπάρξει «ασφαλής διάδρομος» για τη διέλευση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Η ουκρανική πλευρά απλά επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες – τίποτε άλλο.

Ωστόσο το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αξίωσε η Ρωσία να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στις περιοχές Χαρκίβ και Σούμι (ανατολικά), ώστε να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι.

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων, τη Δευτέρα στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, δεν είχε κανένα απτό αποτέλεσμα.

Στην όγδοη μέρα μπαίνουν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, με τοπικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας διεξήχθησαν σφοδροί βομβαρδισμοί και ακούγονταν εκρήξεις σε πολλές ουκρανικές πόλεις, παρά το γεγονός ότι αναμένεται ο δεύτερος κύκλος διαπραγματεύσεων και η επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ των δυο πλευρών.

Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, όπου ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας και οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους.


 "Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα", προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο.

Νωρίτερα χθες σημειώθηκε έκρηξη κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών προκλήθηκε από συντρίμμια ρωσικού πυραύλου ο οποίος αναχαιτίστηκε από τον ουκρανικό στρατό.


Εξήγησε ότι τα συντρίμμια του ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε αγωγό θέρμανσης, προκαλώντας την έκρηξη. Ανέφερε ότι η καταστροφή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν ο πύραυλος είχε βρει τον στόχο του, χωρίς να διευκρινίζει εάν υπάρχουν θύματα.

Δύσκολη είναι η κατάσταση στη Χερσώνα, όπου ο δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις την κατέλαβαν.
Όπως ανέφερε ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και μάλιστα εισέβαλαν στο δημοτικό συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε πως 227 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 525 τραυματίστηκαν στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μέχρι την Τρίτη.

 Εκφράζονται πάντως φόβοι ότι ο απολογισμός ενδέχεται να είναι "σημαντικά μεγαλύτερος".

Σύμφωνα πάντως με την Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας έχουν σκοτωθεί  περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και μια γυναίκα μέλος της ειδικής αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η οποία σκοτώθηκε την Τρίτη κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στο Χάρκοβο, ενώ είχε πάει να ψωνίσει προμήθειες για την οικογένειά της.

Επίσης για πρώτη φορά η Μόσχα έδωσε στην δημοσιότητα στοιχεία για τις ρωσικές απώλειες
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχουν σκοτωθεί 498 Ρώσοι στρατιώτες και έχουν τραυματισθεί 1.597 από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ