Νέο δημοψήφισμα αντί του no deal ή Brexit υπό τους Τόρις ζητά ο Κόρμπιν

AMΞ Ξ•

 
Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ μέσω ενός νέου δημοψηφίσματος θα ταχθεί το Εργατικό Κόμμα της βρετανικής αντιπολίτευσης εάν ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επιχειρήσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία ή αν παρουσιάσει μία νέα συμφωνία με την ΕΕ που θα κριθεί ανεπαρκής.
 
Αυτό ανακοινώνει ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν σε επιστολή του προς όλα τα μέλη του κόμματος, μετά από απόφαση που λήφθηκε στο πρωινό σκιώδες υπουργικό συμβούλιο.
 
Ο κ. Κόρμπιν αναφέρει: «Όποιος γίνει ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει την αυτοπεποίθηση να φέρει τη συμφωνία του ή το no deal πίσω στο λαό σε μια δημόσια ψήφο. Σε αυτές τις συνθήκες θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι Εργατικοί θα υποστήριζαν την παραμονή στην ΕΕ ενάντια είτε στο no deal είτε σε μια συμφωνία που δεν προστατεύει την οικονομία και τις θέσεις εργασίας».
 
Η τοποθέτηση του κ. Κόρμπιν χαρακτηρίζεται από πολιτικούς αναλυτές ως η πιο δυνατή υποστήριξη ενός νέου δημοψηφίσματος από τον ηγέτη των Εργατικών μέχρι στιγμής. Ακολουθεί τη χθεσινή υιοθέτηση του δημοψηφίσματος ως επίσημης θέσης από τα εργατικά συνδικάτα, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Παρόλα αυτά, η επιστολή δεν ξεκαθαρίζει τι θα γινόταν με το Brexit αν οι Εργατικοί κέρδιζαν μία ενδεχόμενη πρόωρη εκλογική αναμέτρηση πριν από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Οι σχολιαστές εκτιμούν ότι ο κ. Κόρμπιν εμμένει στη θέση πως σε αυτή την περίπτωση μια κυβέρνηση Εργατικών θα επιδίωκε μια νέα συμφωνία με την ΕΕ, η οποία δε θα ματαιώνει τελικά το Brexit.
 
Μάλιστα στην επιστολή του ο κ. Κόρμπιν επαναλάβει τη θέση του για «ένα σοβαρό εναλλακτικό σχέδιο του Brexit», το οποίο θα είναι «βασισμένο γύρω από μια τελωνειακή ένωση, μία ισχυρή σχέση με την ενιαία αγορά και προστασία των περιβαλλοντικών κανονισμών και των δικαιωμάτων στο χώρο εργασίας».
 
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει επίσης ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανισότητα και φτώχεια, η κλιματική αλλαγή, οι περιφερειακές ανισορροπίες στις επενδύσεις, οι προβληματικές δημόσιες υπηρεσίες και οι ασφαλείς θέσεις εργασίας με καλές απολαβές.
 
Ο κ. Κόρμπιν έχει δεχθεί έντονη κριτική από το εσωτερικό του κόμματός του για την απροθυμία του να ταχθεί με σαφήνεια υπέρ του νέου δημοψηφίσματος. Σε αυτή την απροθυμία αποδόθηκε και η υποχώρηση των Εργατικών στην τρίτη θέση στις πρόσφατες ευρωεκλογές, πίσω από το Κόμμα του Brexit και τους πολέμιους του Brexit Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο