Νεκρός Πακιστανός παρουσιαστής ειδήσεων που είχε καταφύγει στην Κένυα

Ο Αρσάντ Σαρίφ ήταν συχνός επικριτής του σημερινού πρωθυπουργού, Σαχμπάζ Σαρίφ, και του ισχυρού στρατιωτικού κατεστημένου της χώρας

Ένας κορυφαίος Πακιστανός παρουσιαστής ειδήσεων έπεσε νεκρός από πυρά στην Κένυα, σύμφωνα με τη σύζυγό του, λίγους μήνες αφότου εγκατέλειψε τη χώρα του, για να αποφύγει τη σύλληψη λόγω κατηγοριών για εξέγερση.

Ο Αρσάντ Σαρίφ ήταν συχνός επικριτής του σημερινού Πακιστανού πρωθυπουργού, Σαχμπάζ Σαρίφ, και του ισχυρού στρατιωτικού κατεστημένου της χώρας.

Ήταν, επίσης, υποστηρικτής του πρώην πρωθυπουργού Imran Khan, ο οποίος απομακρύνθηκε με κοινοβουλευτική ψηφοφορία δυσπιστίας τον Απρίλιο.

«Έχασα τον φίλο, σύζυγο και αγαπημένο μου δημοσιογράφο», έγραψε στο Twitter η σύζυγός του, Javeria Siddique.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Εποπτείας της Αστυνομίας (IPOA) της Κένυας, ένα πολιτικό όργανο εποπτείας, ξεκίνησε έρευνα για τη δολοφονία του Σαρίφ, δήλωσε η πρόεδρος της IPOA, Αν Μακόρι, στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου σήμερα. Τον Αύγουστο ο Σαρίφ πήρε συνέντευξη από τον ανώτερο πολιτικό της αντιπολίτευσης, Σαχμπάζ Γκιλ, ο οποίος δήλωσε ότι οι κατώτεροι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων δεν θα πρέπει να ακολουθούν εντολές που αντιβαίνουν στη βούληση της πλειοψηφίας.

Το σχόλιο αυτό οδήγησε στη σύντομη διακοπή της μετάδοσης του ειδησεογραφικού καναλιού και στην έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Σαρίφ, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα. Το κανάλι ARY δήλωσε αργότερα ότι «έκοψε τους δεσμούς» μαζί του.

Το Πακιστάν κυβερνάται από τον στρατό για αρκετές δεκαετίες της 75χρονης ιστορίας του και η κριτική στο κατεστημένο ασφαλείας θεωρείται εδώ και καιρό «κόκκινη» γραμμή.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν επιβεβαίωσε το περιστατικό.

Νωρίτερα φέτος, δικαστήριο στο Ισλαμαμπάντ διέταξε την υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν και την αστυνομία να σταματήσουν να κυνηγούν τον Σαρίφ, αφού ο δικηγόρος του υπέβαλε αίτηση στο δικαστήριο, λέγοντας ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα του πελάτη του παραβιάζονται από τους αξιωματούχους ασφαλείας.

Το Πακιστάν κατατάσσεται στην 157η θέση μεταξύ 180 χωρών σε έναν δείκτη ελευθερίας του Τύπου, που καταρτίζεται από τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα, με τους δημοσιογράφους να αντιμετωπίζουν λογοκρισία και εκφοβισμό.
 

Πηγή: skai.gr