Ο Βαρθολομαίος στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων

«Είμαστε τα παιδιά σας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη  

Του Θανάση Γκαβού 

Επίσημο δείπνο με 850 προσκεκλημένους πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου για να εορταστεί η 100ή επέτειος από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη βρετανική πρωτεύουσα με αφορμή την εκατονταετηρίδα της Αρχιεπισκοπής.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη χαρά, την ικανοποίηση και την υπερηφάνεια του για τα όσα έχει πετύχει η εν Βρετανία Αρχιεπισκοπή σε αυτά τα 100 έτη. «Η ίδρυσις της Ιεράς αυτής Αρχιεπισκοπής άνοιξε όντως ένα νέο κεφάλαιο εις την ιστορία της Ορθοδοξίας, εις τας σχέσεις της με τη χριστιανική Ευρώπη και εις την οικουμενική της μαρτυρία», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Εξήρε δε το έργο, την «ανοικτοσύνη προς τον κόσμο» και την «ποιμαντική φαντασία» του από το 2019 Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Νικήτα, με ιδιαίτερη αναφορά στην προσέγγιση της νεολαίας.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων έκανε αναφορά στο δικό του χαιρετισμό στην πορεία και στα επιτεύγματα της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Βρετανίας και στάθηκε στη διατήρηση των δεσμών με την Ελλάδα και με την Κύπρο. Αναφέρθηκε επιπλέον στο έργο της Αρχιεπισκοπής.

Απευθυνόμενος προς τον Παναγιώτατο, είπε: «Είμαστε τα παιδιά σας και η ομογένεια, το γένος και το έθνος», λέγοντας ότι η ομογένεια είναι οι συνεχιστές του οράματος «των παππούδων», των πρώτων ομογενών στη Βρετανία.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα αποδήμων, Ανδρέας Κατσανιώτης, είπε ότι «η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κλήθηκε από την πρώτη στιγμή, πάντοτε με τη στήριξη και πεφωτισμένη καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να δώσει τη δική της μαρτυρία αντιμετωπίζοντας και ξεπερνώντας μεγάλες προκλήσεις και δυσχέρειες».

Εκ μέρους της κυπριακής πολιτείας χαιρετισμό απηύθυνε ο Επίτροπος Προεδρίας για Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου.

Απευθυνόμενος στον Παναγιώτατο σημείωσε πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί «τη γνήσια μητέρα εκκλησία όλων εμάς των Ορθοδόξων, ένα πραγματικό προπύργιο της πίστης και του γένους που υπό τη δική σας διακονία συνεχίζει, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, να ακτινοβολεί όχι μόνο στο ευρωπαϊκό, αλλά και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Εξήρε την ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και τους αγώνες του για την ειρήνη και την ελευθερία θρησκευτικής έκφρασης.

Εξέφρασε δε την υπερηφάνεια του ελληνισμού για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και επισήμανε το κοινό όραμα της αξιοποίησης των νεότερων αποδήμων προς όφελος του ελληνισμού.

Η βραδιά έκλεισε με μουσική, με τραγούδια από τους δημοφιλείς καλλιτέχνες Μάριο Φραγκούλη και Ντέμπορα Μάγιερς.

Πηγή: skai.gr