Mπετέλ: Το χάος του Brexit δεν είναι ευθύνη μας – Έφυγε άρον άρον ο Τζόνσον

Δηλώσεις δίπλα στο άδειο πόντιουμ όπου επρόκειτο να σταθεί ο Μπόρις Τζόνσον για την κοινή τους συνέντευξη Τύπου έκανε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, καθώς ο βρετανός πολιτικός δεν άντεξε τις νέες αποδοκιμασίες του πλήθους και αποχώρησε άρον άρον. 

«Μην κάνετε την ΕΕ τον κακό της ιστορίας» δήλωσε ο Μπετέλ. «Ο χρόνος περνάει, σταματήστε να μιλάτε, ενεργείστε» τόνισε. Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε οι 27 «θα αποδεχθούν οποιαδήποτε στιγμή ότι ευθύνονται (…) για το χάος στον οποίο έχετε περιέλθει» σημείωσε. 

«Χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από λόγια. Χρειαζόμαστε ένα νομικά λειτουργικό κείμενο προκειμένου να εργαστούμε σε αυτό το συντομότερο δυνατόν, εάν θέλουμε να τηρήσουμε την προθεσμία του Οκτωβρίου» επισήμανε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. 

Πρόσθεσε ότι δεν γίνεται ο κ. Τζόνσον να κρατάει σε ομηρία το μέλλον για να  εξυπηρετήσει τα δικά του κομματικά συμφέροντα. 

Ο Ξαβιέ Μπετέλ κάλεσε τη Βρετανία «να επιλύσει τα «εγχώρια προβλήματά της». Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει «συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι» εκ μέρους του Λονδίνου, στο ίδιο μήκος κύματος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από πλευράς του ο βρετανός πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη διαδήλωση κατά του Brexit που βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα για την απουσία του από την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπετέλ. 

«Θα υπήρχαν ξεκάθαρα πολλά γιουχαΐσματα και πιστεύω ότι τα επιχειρήματά μας θα πνίγονταν (από τις αποδοκιμασίες)» είπε.

Ο Μπόρις Τζόνσον επέμεινε ότι υπάρχει «αρκετός χρόνος για τη σύναψη μια συμφωνίας έως τη 17η και 18η Οκτωβρίου», την ημερομηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. «Όμως, γι’ αυτό θα απαιτούνταν η κινητοποίηση (των Βρυξελλών) και θα πρέπει το σύστημα μέσω του οποίου η ΕΕ θα μπορούσε να ελέγχει τη Βρετανία, μετά την έξοδό μας, δηλαδή το backstop, να εξαφανιστεί» επανέλαβε.

Σημειώνεται ότι πολλοί Βρετανοί ειρωνεύτηκαν την απόφαση του Τζόνσον να μην παραμείνει στη συνέντευξη Τύπου σχολιάζοντας ειρωνικά ότι «ο απίθανος Χαλκ (ο υπερήρωας της Marvel όπως έχει παρομοιάσει ο ίδιος τον εαυτό του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας) δείλιασε και έφυγε από το πόντιουμ της συνέντευξης».