Χάσμα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας βλέπουν δυτικοί αξιωματούχοι - Για υποκρισία κατηγορεί την Ρωσία η Γαλλία

Οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας συνεχίζονται κανονικά, όπως είπε και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ωστόσο το τοπίο είναι θολό τόσο ως προς το αν υπάρχει πρόοδος όσο και για τις προθέσεις, ειδικά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τεχνοκράτες του Κιέβου και της Μόσχας καταρτίζουν μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, αλλά σημειώνουν ότι το αν θα επιτευχθεί εξαρτάται από το εάν η Μόσχα θα αποδεχθεί τον όρο του Κιέβου για κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια ώρα η Γαλλία κατηγορεί την Ρωσία πως παριστάνει ότι διαπραγματεύεται, ενώ σε δημοσίευμά τους σήμερα οι Financial Times εγείρουν το ερώτημα κατά πόσον ο Πούτιν χρησιμοποιεί τις εν εξελίξει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία ως πρόσχημα για να κερδίσει χρόνο και να στείλει ενισχύσεις στα μέτωπα.

Πριν από λίγα λεπτά, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, κάλεσε όσους «ΔΕΝ» είναι μέσα στις διαπραγματεύσεις να μην διαδίδουν ψέματα σε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο.

«Οι διαπργαματεύσεις είναι περίπλοκες, Οι θέσεις των πλευρών είναι διαφορετικές. Για εμάς τα θεμελιώδη ζητήματα είναι απαραβίαστα» έγραψε στο Twitter.   

Πάντως, ο Αλεξέι Ρεζνίκοφ, επικεφαλής της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, δήλωσε ότι η τεχνική δουλειά προχωρά, αλλά η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς για να υπάρξει οποιοσδήποτε συμβιβασμός. 

Δυτικοί αξιωματούχοι σημείωναν στο Reuters ότι ακόμη υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Αξιωματούχος υπό το καθεστώς της ανωνυμίας δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές παίρνουν στα σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αλλά ακόμη δεν θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι αν κάποιος άκουγε την χθεσινή ομιλία του Πούτιν δικαιολογημένα θα σκεφτόταν ότι η Ρωσία δεν βρίσκεται σε διάθεση συμβιβασμού.

Η πλευρά της Τουρκίας

Μια νότα πιο αισιόδοξη έδωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανέφερε ότι βλέπει αυξημένες ελπίδες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην πόλη Λβιβ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι πρότεινε η 24ωρη κατάπαυση του πυρός να παρακολουθείται από ανθρωπιστικές ομάδες.

Επίσης, είπε ότι το Κίεβο πρότεινε στην Τουρκία να γίνει μια από τις τρίτες χώρες που θα εγγυώνται την ασφάλεια της Ουκρανίας, συμπληρώνοντας ότι η Μόσχα δεν είχε αντίρρηση σε αυτό.

Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ο Πούτιν και ο Ζελένσκι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν συνάντηση.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, του πρότεινε να φιλοξενήσει τον ίδιο και τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες «στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η συμφωνία στα συγκεκριμένα θέματα ενδέχεται να απαιτήσει μια συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών και πρόσθεσε ότι μια διαρκής εκεχειρία μπορεί να οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη λύση.

Ο Ερντογάν επέμεινε επίσης «στην ανάγκη να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι», ώστε να επιτραπεί στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες, αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Πηγή: skai.gr