Ερντογάν: Πρότεινε στον Πούτιν συνάντηση με Ζελένσκι στην Τουρκία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βαντιμίρ Πούτιν.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι μία μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη λύση.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Πούτιν, ο Ερντογάν είπε ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου και του Ουκρανού προέδρου είτε στην Κωνσταντινούπολη είτε στην Άγκυρα.

Σύμφωνα πάντα με το Anadolu, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η συμφωνία σε κάποια σημεία μπορεί να απαιτεί συνομιλίες στο ανώτατο επίπεδο.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη να υπάρχει επιτήρηση της κατάστασης σε ανθρωπιστικό επίπεδο, καθώς και επιτήρηση των ανθρωπιστικών διαδρόμων και από τις δύο πλευρές

Νωρίτερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντμίτρι Κουλέμπα στην πόλη Λβιβ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι βλέπει αυξημένες ελπίδες για κατάπαυση του πυρός.

Επίσης, ο Τσαβούσογλου πρότεινε η 24ωρη κατάπαυση του πυρός να παρακολουθείται από ανθρωπιστικές ομάδες.

Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ο Πούτιν και ο Ζελένσκι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν συνάντηση.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι πάνω από 100 Τούρκοι πολίτες παραμένουν στη Μαριούπολη.

Κουλέμπα: Εργασίες Ουκρανίας – Τουρκίας για συνάντηση Πούτιν με Ζελένσκι

Από την πλευρά του, ο Κουλέμπα ανέφερε ότι η Ουκρανία και η Τουρκία θα εστιάσουν σε εργασίες για μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων Ρωσίας – Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ανάμεσα στις χώρες με τις οποίες η Ουκρανία θέλει να φτάσει σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ασφάλειας.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Κουλέμπα είπε ότι «η αφοσίωση, του κουράγιο και η προσωπική επίσκεψη» του Τούρκου ομολόγου του στο Λβιβ, αποτελούν απόδειξη ότι η Τουρκία είναι ένας ενεργός παίκτης στις ειρηνευτικές προσπάθειες.

«Η Ουκρανία και ο λαός της εκτιμούν την “έντιμη στάση” που έχει κρατήσει η Τουρκία από την αρχή του πολέμου», δήλωσε ο Κουλέμπα, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο.

Πηγή: skai.gr