Το σκηνικό στη Μέση Ανατολή παραμένει εξαιρετικά ρευστό, με τις εξελίξεις να κινούνται ταυτόχρονα σε διπλωματικό, στρατιωτικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ–Ιράν και Ισραήλ–Χεζμπολάχ κινούνται παράλληλα.
Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το Ισραήλ φέρεται να ανέμενε την τελική έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για οποιαδήποτε επιχείρηση στα νότια προάστια της Βηρυτού, γεγονός που υπογραμμίζει τον αυξημένο ρόλο της Ουάσινγκτον στον επιχειρησιακό σχεδιασμό στην περιοχή.
Ωστόσο, ο Τραμπ υποστήριξε σε ανάρτησή του ότι είχε «παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την οποία –όπως ανέφερε– συμφωνήθηκε να μην αποσταλούν στρατεύματα στη Βηρυτό και να επιστρέψουν οι δυνάμεις που βρίσκονταν καθ’ οδόν. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για συνεννόηση μέσω «υψηλόβαθμων εκπροσώπων» και με τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με την οποία οι δύο πλευρές δεσμεύονται να σταματήσουν τις επιθέσεις.
Νωρίτερα, το ισραηλινό μέσο Kan μετέδωσε ότι προγραμματισμένη μεγάλη επιχείρηση στην περιοχή της Νταχίγιε στη Βηρυτό ανεβλήθη την τελευταία στιγμή έπειτα από αμερικανική παρέμβαση.
Στο παράλληλο διπλωματικό μέτωπο ΗΠΑ–Ιράν, ο Τραμπ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αδιάφορος απέναντι στο ενδεχόμενο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη, δηλώνοντας ότι «δεν τον ενδιαφέρει» αν οι συνομιλίες έχουν τελειώσει, την ώρα που Ιρανοί αξιωματούχοι αποδίδουν στις ΗΠΑ την ευθύνη για παραβιάσεις εκεχειρίας και συνδέουν τις εξελίξεις στον Λίβανο με την ευρύτερη περιφερειακή ένταση.
Από την πλευρά της, η Τεχεράνη σκληραίνει τη ρητορική της, προειδοποιώντας ότι θα χρησιμοποιήσει «όλες τις δυνατότητές της» στο πλαίσιο της αυτοάμυνας, ενώ στρατιωτικοί αξιωματούχοι απηύθυναν προειδοποιήσεις ακόμη και προς το βόρειο Ισραήλ σε περίπτωση πλήγματος στη Βηρυτό.
Την ίδια ώρα, ιρανικές δηλώσεις ανεβάζουν περαιτέρω το επίπεδο ανησυχίας, με αναφορές ότι η πιθανότητα λήξης της κατάπαυσης του πυρός με τις ΗΠΑ θεωρείται «υψηλή» εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο, ενώ γίνεται λόγος και για ευρύτερες απειλές που αγγίζουν στρατηγικά σημεία όπως το Στενό του Ορμούζ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν αβέφερε εξάλλου σήμερα ότι «η παραβίαση σε ένα μέτωπο ισοδυναμεί με παραβίαση σε όλα τα μέτωπα».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.