Κλείσιμο

FT: Κερδίζει χρόνο ο Πούτιν με τις διαπραγματεύσεις, για να ενισχύσει τις δυνάμεις στην Ουκρανία;

Τα τελευταία 24ωρα η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από βάσεις της σε Αρμενία και Νότια Οσετία, για να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times.

Προς ολίγων ημερών, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία, τα οποία πιθανώς μετέφεραν άρματα μάχης και στρατιωτικό δυναμικό στην Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις καταγράφουν μεγάλες απώλειες, με πάνω από 7.000 νεκρούς, όπως εκτιμά το αμερικανικό Πεντάγωνο, αν και οι Ουκρανοί μιλούν για διπλάσιο αριθμό, μολονότι η Μόσχα παραδέχεται κάτω από 500 νεκρούς.

Για ορισμένους οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ενδείξεις μιας αποτυχίας της ρωσικής εισβολής, αλλά, σύμφωνα με τους FT εγείρουν και το ερώτημα κατά πόσον ο Πούτιν χρησιμοποιεί τις εν εξελίξει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία ως πρόσχημα για να κερδίσει χρόνο και να στείλει ενισχύσεις στα μέτωπα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει πριν από την εισβολή ότι η Ρωσία δεν διέθετε επαρκείς δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την αντίσταση των Ουκρανών και τώρα είναι άγνωστο αν τα στρατεύματα αυτά αρκούν για την κατάληψη των στόχων που είχε σχεδιάσει η Μόσχα.

Έτσι προκύπτουν και η επιστράτευση εφεδρικών μονάδων από την Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια, η στρατολόγηση «εθελοντών» από τη Συρία, αλλά και μισθοφόρων από ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, όπως ο όμιλος Wagner, αλλά και η επιστράτευση Τσετσένων μαχητών τού συμμάχου του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ.

Η Ρωσία προσπαθεί να ενισχυθεί από παντού όσο επιτίθεται, ενώ η Ουκρανία αμύνεται σθεναρά.

Στο μεταξύ, οι πάνω από 190.000 Ρώσοι στρατιώτες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ανεφοδιασμού, ώστε να κλείσουν ολοκληρωτικά τον κλοιό γύρω από πόλεις όπως το Κίεβο και να τις καταλάβουν. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει «σε μεγάλο βαθμό σταματήσει σε όλα τα μέτωπα».

Από τη μεριά του, ο Τζακ Γουάτλινγκ του Royal United Services Institute λέει στους FT: «Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν απελπιστικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού. Προχώρησαν σε πολλούς άξονες και μοίρασαν τις δυνάμεις τους. Αν είχαν κινηθεί με έντονο ρυθμό και είχαν καταφέρει να υλοποιήσουν τους στόχους τους, θα έβγαζε νόημα, αλλά με το χαμηλό κίνητρο των στρατιωτών τους αυτό που κατάφεραν στην πραγματικότητα ήταν να εμπλακούν σε αρκετές, ανεξάρτητες μεταξύ τους αστικές μάχες και σε καθεμιά εξ αυτών τους λείπουν οι μαζικές δυνάμεις για να καταλάβουν με επίθεση τις πολιορκούμενες πόλεις».

Κι ενώ κλιμακώνουν την πίεση στα νότια και νοτιοανατολικά, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει λόγω της σφοδρής άμυνας των Ουκρανών να κλείσουν την τανάλια γύρω από το Κίεβο, αρκούμενοι προς το παρόν σε μια εντατικοποίηση των βομβαρδισμών.

Η στασιμότητα των Ρώσων και η αντεπίθεση των Ουκρανών

Εν τω μεταξύ, οι βομβαρδισμοί κτηρίων στα οποία βρίσκονται άμαχοι προκαλώντας διεθνή κατακραυγή είναι ανάμεσα στα στιγμιότυπα που κυριαρχούν στην 22η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, μιας και η ρωσική εισβολή αντιμετωπίζει μεγάλες καθυστερήσεις χωρίς ουσιαστικά οφέλη.

Χαρακτηριστική είναι η τελευταία αναφορά του υπουργείου Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας το οποίο στην ημερήσια ενημέρωσή του σημειώνει πως οι Ρώσοι όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περάσει σε ορισμένα σημεία ακόμη και στην αντεπίθεση προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους εισβολείς.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο σε ξηρά, θάλασσα ή αέρα τις τελευταίες ημέρες και συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλες απώλειες. Η ουκρανική αντίσταση παραμένει σταθερή και καλά συντονισμένη. Η συντριπτική πλειοψηφία της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων, παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Βρετανοί.

Πηγές δε του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, που επικαλείται η Daily Mail, ανέφεραν επίσης ότι το Κίεβο έχει τη Μόσχα «σε φυγή» και ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να απέχει μόλις δύο εβδομάδες από το «σημείο κορύφωσης» - μετά από το οποίο «η δύναμη της αντίστασης της Ουκρανίας θα γίνει μεγαλύτερη από την επιτιθέμενη δύναμη της Ρωσίας».

Άλλωστε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένκσι το βράδυ της Τετάρτης προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι εάν συνεχίσει την εισβολή του στην Ουκρανία, οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν απώλειες.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τέτοιες απώλειες στην Ουκρανία που δεν είχαν στη Συρία και την Τσετσενία, που δεν είχαν οι σοβιετικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν», είπε ο Ζελένσκι.

«Εάν συνεχιστεί ο πόλεμος σας εναντίον του ουκρανικού λαού, οι Ρωσίδες μητέρες θα χάσουν περισσότερα παιδιά από ό,τι στον πόλεμο του Αφγανιστάν και της Τσετσενίας μαζί».

Πηγή: skai.gr