«Έκρηξη» αλληλοκατηγοριών μετά την επίθεση στην Κριμαία: Ουκρανική τρομοκρατία, λέει η Μόσχα - Ρωσικό δάκτυλο, βλέπει το Κίεβο

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο που δεν υπέστη ζημιά και στο σιδηροδρομικό δίκτυο - Εντολή Πούτιν στην FSB για αυξημένο επίπεδο φύλαξης σε δομές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

Σε ράλι αλληλοκατηγοριών επιδίδονται Κίεβο και Μόσχα, μετά τη μεγάλη έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και καταστράφηκε μεγάλο μέρος της.

Η άμεση αντίδραση της Μόσχας ήταν να κατηγορήσει, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, την Ουκρανία για τρομοκρατία. Την ίδια στιγμή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από την FSB να αυξήσει το επίπεδο φύλαξης κρίσιμων υποδομών και κυρίως δομών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, καθώς το Κρεμλίνο δείχνει να φοβάται και για άλλες παρόμοιου τύπου εκρήξεις.

Λίγες ώρες αργότερα, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει «ρωσικός δάκτυλος» πίσω από το κτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας, λέγοντας μάλιστα, ότι το φορτηγό που εξερράγη προήλθε από τη ρωσική πλευρά και ότι «οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν από τη Μόσχα. Παράλληλα, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, στην Ουκρανία επικρατεί μεγάλος αναβρασμός, καθώς από τη μία υπάρχει ικανοποίηση για το πλήγμα και από την άλλη έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο φόβος για ένα πιθανό κύμα αντιποίνων από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι Ρώσοι έστειλαν αμέσως στο σημείο ερευνητές και εμπειρογνώμονες ώς στε συλλέξουν στοιχεία και να αναζητήσουν επισήμως τους δράστες. Ταυτόχρονα, ειδικά συνεργεία ξεκίνησαν αμέσως την αποκατάσταση των ζημιών και μετά από λίγες ώρες δόθηκε στην κυκλοφορία το κομμάτι του οδικού δικτύου που δεν υπέστη ζημιές, καθώς και το υπερυψωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο που διέρχεται τη γέφυρα.

Τι υποστήριξε ο σύμβουλος του Ζελένσκι

Η ουκρανική προεδρία υπονόησε σήμερα ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει τη χερσόνησο αυτή με τη Ρωσία, ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι από πίσω κρύβεται «ρωσικός δάκτυλος».

«Σημειώνουμε ότι το φορτηγό που εξερράγη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπήκε στην γέφυρα από τη ρωσική πλευρά. Επομένως, στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις (…) όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος», ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Ζαχάροβα: Τρομοκρατία του Κιέβου

Η  πρώτη επίσημη αντίδραση της Μόσχας για το σαμποτάζ στη γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία, έγινε γνωστή πριν από λίγο. Το σαμποτάζ, με παγιδευμένο αυτοκίνητο, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία. 

Αναφερόμενη εμμέσως στο «δεξί χέρι» του προέδρου Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, αλλά και σε άλλους ουκρανούς αξιωματούχους, που χαιρετίζουν το σαμποτάζ, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι «η αντίδραση του καθεστώτος του Κιέβου στην καταστροφή πολιτικών υποδομών αποτελεί απόδειξη της τρομοκρατικής φύσης του». 

Βίντεο από το σημείο της έκρηξης

Ακολουθεί το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Μόσχα από το σημείο της έκρηξης και τις έρευνες

Τουλάχιστον τρεις νεκροί από την έκρηξη

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας στο Στενό του Κερτς, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η ταυτότητα του οδηγού του φορτηγού που εξερράγη στη γέφυρα της Κριμαίας έχει ταυτοποιηθεί, ανέφερε η Ερευνητική Επιτροπή. Σύμφωνα νεότερες πληροφορίες, δύο από τους νεκρούς είναι οι επιβάτες διερχόμενου αυτοκινήτου, ένας άνδρας και μια γυναίκα, που αναγνωρίστηκαν. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκε ο ιδιοκτήτης του φορτηγού που ήταν δηλωμένο στην περιοχή του Κράσνονταρ, ενώ έχουν αρχίσει οι έρευνες στην κατοικία του.

Βίντεο που φέρεται να δείχνει το φορτηγό - βόμβα που εξερράγη στη γέφυρα ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Στο βίντεο μέλη των ρωσικών αρχών εξετάζουν την καρότσα του φορτηγού, ενώ στο σημείο υπάρχουν ένστολοι. Λίγο αργότερα, το φορτηγό φεύγει. 

Πηγή: skai.gr