Καναδάς: Το φoνικό κύμα καύσωνα χαλαρώνει, ωστόσο συνεχίζουν να καταγράφονται ρεκόρ θερμοκρασίας

Το φονικό κύμα καύσωνα που πλήττει τον Καναδά, το σφοδρότερο στα χρονικά, δείχνει ενδείξεις ήπιας υποχώρησης, παρ' όλ' αυτά φαίνεται πως αυτήν την εβδομάδα θα καταρριφθούν ρεκόρ θερμοκρασίας που είχαν καταγραφεί πριν από δεκαετίες, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό κλιματολόγο.

Τουλάχιστον 233 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας μεταξύ της Παρασκευής και της Δευτέρας, περίπου 100 περισσότεροι σε σύγκριση με τον μέσο όρο τεσσάρων ημερών, ανέφερε η ιατροδικαστική υπηρεσία της επαρχίας.

Εξαιτίας του καύσωνα, καλλιέργειες κάηκαν στην κυριολεξία στις καναδικές Πεδιάδες, ενώ σχολεία έκλεισαν.

Το Λίτον, μια πόλη στην κεντρική Βρετανική Κολομβία, έσπασε αυτήν την εβδομάδα το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας όλων των εποχών στον Καναδά, τρεις φορές. Από χθες, τα θερμόμετρα δείχνουν 49,6 βαθμούς Κελσίου. Το προηγούμενο υψηλό στον Καναδά, ανερχόταν σε 45 βαθμούς Κελσίου και είχε καταγραφεί στο Σασκάτσουαν το 1937.

Ο "θόλος ζέστης", που επεκτείνεται από την Καλιφόρνια έως τις βόρειες περιοχές του Καναδά, εξασθενεί, καθώς μετακινείται προς τα ανατολικά, όμως παραμένει αρκετά έντονος, προκειμένου να καταρρίπτονται ρεκόρ από την Αλμπέρτα έως τη Μανιτόμπα, δήλωσε ο Ντέιβιντ Φίλιπς, κορυφαίος κλιματολόγος στην κυβερνητική υπηρεσία Environment and Climate Change Canada.

Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε αυτόν τον «θόλο ζέστης», όμως η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως έχει συμβάλει, δεδομένης της διάρκειας του κύματος καύσωνα, τις ακραίες θερμοκρασίες και το γεγονός ότι καταγράφονται νέα υψηλά θερμοκρασιών έναν μήνα νωρίτερα σε σχέση με την συνήθη ζεστότερη εποχή του χρόνου, τόνισε ο Φίλιπς.

«Σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές, τα ρεκόρ τους έχουν εκμηδενιστεί», λέει ο Φίλιπς. «Είναι πραγματικά θεαματικό, πρωτόγνωρο για εμάς».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ