ΗΠΑ: 46 μετανάστες ανασύρθηκαν νεκροί από φορτηγό- Ήταν χωρίς νερό στους 40 βαθμούς Κελσίου

«Οι ασθενείς που είδαμε έκαιγαν, είχαν θερμοπληξία, εξάντληση λόγω της ζέστης, και δεν υπήρχε ίχνος νερού στο ρυμουλκό», ανέφερε ο επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος του Σαν Αντόνιο.

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί μέσα στο ρυμουλκό φορτηγού στο Τέξας, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος του Σαν Αντόνιο.

«Παραλάβαμε μέχρι τώρα 46 πτώματα», είπε ο Τσαρλς Χουντ, διευκρινίζοντας ότι 16 παράτυποι μετανάστες –δώδεκα ενήλικοι και τέσσερα παιδιά– διακομίστηκαν σε νοσοκομεία έχοντας «τις αισθήσεις τους». Ανάμεσα στους νεκρούς, τόνισε ο κ. Χουντ, δεν υπάρχουν παιδιά, ωστόσο πολλά θύματα κατά τις πληροφορίες που έδωσε ήταν έφηβοι και νέοι.

Φορτηγά όπως αυτό που βρέθηκε στο Σαν Αντόνιο, περίπου 240 χιλιόμετρα από τα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, είναι συχνά μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιούν μετανάστες χωρίς χαρτιά που θέλουν να φθάσουν στο αμερικανικό όνειρο.

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνο εγχείρημα: τα φορτηγά σπανίως έχουν κλιματιζόμενα ρυμουλκά και οι άνθρωποι που επιβιβάζονται σε αυτά κινδυνεύουν να υποστούν αφυδάτωση και ακόμη και να πεθάνουν.

«Οι ασθενείς που είδαμε έκαιγαν, είχαν θερμοπληξία, εξάντληση λόγω της ζέστης, και δεν υπήρχε ίχνος νερού στο ρυμουλκό», απαρίθμησε ο επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος του Σαν Αντόνιο.

Η θερμοκρασία στο Σαν Αντόνιο έφθανε χθες τους 39,4° Κελσίου, με υψηλή υγρασία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, οι άνδρες του βρέθηκαν μπροστά «σ’ έναν σωρό πτώματα».

Ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ μίλησε μέσω Twitter περί «τραγωδίας» στο Σαν Αντόνιο και πρόσθεσε πως ο γενικός πρόξενος της χώρας του στην αμερικανική μεγαλούπολη έσπευσε επιτόπου, παρότι δεν είναι «γνωστές οι εθνικότητες των θυμάτων», για να παράσχει συνδρομή εάν χρειαστεί. Αργότερα, σημείωσε μέσω του ίδιου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης πως δύο από τους ανθρώπους που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία είναι Γουατεμαλτέκοι.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σαν Αντόνιο Ουίλιαμ ΜακΜάνους έκανε λόγο για το χειρότερο συμβάν του είδους στην ιστορία της πόλης. Ανακοίνωσε πως τρία πρόσωπα έχουν συλληφθεί και διευκρίνισε πως η έρευνα για το τραγικό συμβάν θα διενεργηθεί από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, άδραξε αμέσως την ευκαιρία που τού παρουσιάστηκε να επιρρίψει ευθύνες στον Δημοκρατικό πρόεδρο, τον Τζο Μπάιντεν.

«Αυτοί οι νεκροί είναι (ευθύνη) του Μπάιντεν. Είναι το αποτέλεσμα της θανάσιμης πολιτικής του ανοίγματος των συνόρων», ξεσπάθωσε ο κυβερνήτης Άμποτ.

Οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί πολύ μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία, παρότι ο αρχηγός του κράτους προσπαθεί ήδη αφότου ανέλαβε να φρενάρει τα μεταναστευτικά κύματα, έχοντας εμπιστευθεί στην αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις να χειριστεί τον φάκελο αυτό.

Τον Ιούλιο του 2017, είχε καταγραφεί παρόμοια τραγωδία, όταν δέκα μετανάστες βρέθηκαν νεκροί στο ρυμουλκό φορτηγού που εντοπίστηκε από την αστυνομία του Σαν Αντόνιο σε χώρο στάθμευσης σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Wal-Mart. Ο οδηγός του φορτηγού, ο Τζέιμς Μάθιου Μπράντλι Τζούνιορ, καταδικάστηκε το 2018 να εκτίσει ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο του στη διακίνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ