Εφιάλτης στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στο Κίεβο – Πλήγμα σε νοσοκομείο Παίδων

Μαύρη νύχτα στην Ουκρανία καθώς η Ρωσία χτυπά αλύπητα την πρωτεύουσα Κίεβο και το Χάρκοβο.

Ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει μέσα στο Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Κιέβου μεταδίδει το BBC επικαλούμενο τοπικούς Ουκρανούς αξιωματούχους. Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, δήλωσε ότι ελαφρά στρατιωτικά οχήματα «μπήκαν μέσα στην πόλη».

Νωρίτερα κυκλοφόρησαν βίντεο που έδειχναν ρωσικά στρατιωτικά οχήματα να οδηγούν μέσα στην πόλη που βρίσκεται στα βορειοααντολικά. Ο Σινεγκούμποφ κάλεσε τους πολίτες να μείνουν σε ασφαλή σημεία, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται πως βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. «Μην φύγετε από τα καταφύγια! Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξοντώνουν τον εχθρό. Καλούνται οι πολίτες να μην βγαίνουν στους δρόμους», δήλωσε.

Τι συμβαίνει στο Κίεβο

Στο Κίεβο, ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή Βασιλκίβ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στις φλόγες τυλίχθηκαν δεξαμενές καυσίμων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής.

Υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για επίθεση σε ογκολογικό νοσοκομείο Παίδων του Κιέβου με ένα νεκρό παιδί.

Οι κάτοικοι του Κιέβου έχουν καταφύγει σε υπόγειους σταθμούς του μετρό και άλλα καταφύγια.

Οργή για τους νεκρούς Έλληνες στο χωριό Σαρτανά

Στους 10 ανήλθε ο αριθμός των Ελλήνων ομογενών που έχασαν τη ζωή τους από ρωσικά αεροπορικά πυρά στο χωριό Σαρτανά στα περίχωρα της Μαριούπολης

«Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμα του στα αγγλικά στο Twitter.

Για απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες έκανε λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας τις απώλειες των Ελλήνων ομογενών.

Σήμερα έχει κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα.

Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης τόσο στον ουκρανικό όσο και στον ελληνικό λαό έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν

«Δεν είναι μόνο ο λαός της Ουκρανίας που πενθεί σήμερα εξαιτίας του πολέμου που προκάλεσε η Ρωσία, αλλά όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα που έχασε άδικα 10 ομογενείς», αναφέρει o Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του στο Τwitter, γραμμένη στα ελληνικά

Εκτοπίστηκαν πάνω από 120.000 Ουκρανοί – Ουρές στα σύνορα

Πάνω από 120.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να φύγουν από την Ουκρανία μετά την έναρξη της επίθεσης την περασμένη Πέμπτη, όπως ανέφερε αξιωματούχος του ΟΗΕ στο CNN. Τεράστιες παραμένουν οι ουρές στα συνοριακά περάσματα της χώρας. Από τη Δευτέρα κλείνουν τα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Εκτός Swift η Ρωσία – Σκληραίνουν τη στάση τους οι δυτικοί

Σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε η Δύση λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Εκτός του συστήματος SWIFT μένουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες, όπως ανακοίνωσαν από κοινού Ε.Ε., ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς

Στο στόχαστρο μπαίνει και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, της οποίας περιορίζεται η πρόσβαση στις αγορές, ενώ τίθενται περιορισμοί στην πρόσβαση Ρώσων ολιγαρχών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Τη νέα δέσμη μέτρων κατά της Μόσχας προανήγγειλε σε τηλεοπτικές της δηλώσεις η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρίτο πακέτο κυρώσεων θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Η SWIFT (Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία) ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις επόμενες ημέρες τα νέα μέτρα που αποφάσισαν χώρες της Δύσης.

«Συνεργαζόμαστε με τις ευρωπαϊκές αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της SWIFT, που αναμένει λεπτομερώς τα στοιχεία των τραπεζών που θα υπόκεινται σε περιορισμούς, συμπληρώνοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για να συμμορφωθούμε με τις επίσημες οδηγίες».

Κυρώσεις επιβάλλει και η Ιαπωνία. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας θα συντονιστεί με τους εταίρους της στην G7 για την απόφαση επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας από χώρες της ΕΕ

Πολλές χώρες της Ε.Ε καθώς και οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτικό υλικό για να βοηθήσουν την ουκρανική άμυνα έναντι των ρωσικών στρατευμάτων

Η πολωνική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει 3.000 αντιαρματικά ενώ η γερμανική καγκελαρία αποφάσισε την έγκριση παράδοσης 1.000 αντιαρματικών και 500 πυραύλων Stinger.

Επιπλέον η Γαλλία αποφάσισε να στείλει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και καύσιμα 

Διαδηλώσεις σε όλο τον πλανήτη

Την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καταδικάζουν διαδηλωτές σε όλο τον πλανήτη βγαίνοντας στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο.

Πηγή: skai.gr