Swift: Προετοιμαζόμαστε για τον αποκλεισμό της Ρωσίας

Η Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (SWIFT) δήλωσε χθες Σάββατο πως ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις επόμενες ημέρες τα νέα μέτρα που αποφάσισαν χώρες της Δύσης, τα οποία στοχεύουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες σε αντίποινα για την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Συνεργαζόμαστε με τις ευρωπαϊκές αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της SWIFT, που αναμένει λεπτομερώς τα στοιχεία των τραπεζών που θα υπόκεινται σε περιορισμούς, συμπληρώνοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για να συμμορφωθούμε με τις επίσημες οδηγίες».

Νωρίτερα σήμερα ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς αποφάσισαν να προχωρήσουν στον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την αποφασιστικότητά τους για την επιβολή μέτρων «που θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός των προσεχών ημερών.

Φον ντερ Λάιεν: Εκτός Swift ρωσικές τράπεζες- Τι αναφέρει κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ε.Ε., μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους εταίρους, σχεδιάζει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τίθενται εκτός SWIFT ορισμένες ρωσικές τράπεζες. Αυτές οι τράπεζες θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα που θα περιορίσουν την πρόσβαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας στις αγορές και στα αποθέματά της.

Τίθενται περιορισμοί στη χορήγηση «χρυσών διαβατηρίων» σε Ρώσους υπηκόους.

«Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν την επίθεσή τους στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κόστος στη Ρωσία που θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας», λένε η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες που εξέδωσαν μια συντονισμένη δήλωση καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνουν την αποπομπή  «επιλεγμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων Swift».

«Αυτό θα διασφαλίσει ότι αυτές οι τράπεζες θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα περιορίσει  την ικανότητά τους να λειτουργούν παγκοσμίως».

Το Swift είναι η παγκόσμια οικονομική αρτηρία που επιτρέπει την ομαλή και ταχεία μεταφορά χρημάτων εκτός συνόρων.

«Περιοριστικά μέτρα» στη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα

Το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων Swift δεν είναι ο μόνος τομέας που στοχεύει στην κοινή δήλωση που μόλις κυκλοφόρησε.

Οι δυτικοί σύμμαχοι λένε ότι θα δεσμευτούν επίσης «να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα με τρόπους που υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων μας».

ΕΕ και σύμμαχοι θα περιορίσουν τα «χρυσά διαβατήρια» για τους Ρώσους
Οι δυτικοί σύμμαχοι θα περιορίσουν επίσης τη δυνατότητα των πλούσιων Ρώσων να αγοράζουν υπηκοότητα σε άλλες χώρες.

«Δεσμευόμαστε να δράσουμε ενάντια στους ανθρώπους και τις οντότητες που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιβλαβείς δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε να λάβουμε μέτρα για τον περιορισμό της πώλησης ιθαγένειας –τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια– που επιτρέπουν στους πλούσιους Ρώσους που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση να γίνουν πολίτες των χωρών μας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρηματοοικονομικά μας συστήματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ