Μόσχα: Θα εξετάζαμε αίτημα της Δαμασκού για αποστολή δυνάμεων στη Συρία

Η Ρωσία θα εξέταζε τυχόν αίτημα του καθεστώτος Μπασάρ αλ-Άσαντ για αποστολή στρατευμάτων στην εμπόλεμη Συρία, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Εάν υπάρξει αίτημα [από τη Συρία], τότε, στο πλαίσιο του διμερούς διαλόγου, θα εξεταζόταν και θα το συζητούσαμε, φυσικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πεσκόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, όπως μεταδίδουν ρωσικά και διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Διευκρίνισε ωστόσο πως είναι «δύσκολο» να γίνει «υποθετική» συζήτηση για το ζήτημα.

Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων, κατά τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά το στρατιωτικό της αποτύπωμα στη συριακή εμφύλια σύρραξη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Μόσχα έχει ήδη στείλει περίπου 200 πεζικάριους Ναυτικού, τεθωρακισμένα άρματα μάχης και άλλον εξοπλισμό σε μια αεροπορική εγκατάσταση κοντά στην πόλη της Λατάκια, στη νοτιοδυτική Συρία, ενώ παράλληλα έχει εξοπλίσει τις δυνάμεις του Άσαντ με νέα οπλικά συστήματα.

Πληροφορίες της «Wall Street Journal» θέλουν τη Ρωσία να έχει τοποθετήσει στην περιοχή προκατασκευασμένα καταλύματα που θα μπορούσαν να στεγάσουν ακόμα και 2.000 ανθρώπους.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει επιβεβαιώσει μεν ότι στέλνει όπλα και εκπαιδευτές στη Συρία, όμως το υπουργείο Άμυνας διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά κάθε δημοσίευμα περί αποστολής ρώσων στρατιωτών.

Η Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια εκπλήσσεται από προσπάθειες ανταποκριτών [...] να συνδέσουν τις συνηθισμένες δραστηριότητες δυνάμεων με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή», ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΕΘΑ, προσθέτοντας ότι όλες οι κινήσεις στρατευμάτων γίνονται μόνο εντός της Περιφέρειας και είναι καθ’ όλα προγραμματισμένες.

Οι δηλώσεις Πεσκόφ έρχονται στον απόηχο των μεικτών μηνυμάτων που έστειλε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Γουαλίντ αλ-Μοαλέμ, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο SANA.

«Έως τώρα δεν υπάρχουν κοινές επιχειρήσεις στο έδαφος με τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά εάν αισθανθούμε την ανάγκη, θα το σκεφτούμε και θα το ζητήσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας.
Πηγή: skai.gr