Αναστέλλονται όλες οι αρμοδιότητες της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο - Την Κυριακή οι ανακοινώσεις από την Εισαγγελία

Με απόφαση της Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα αναστέλλονται όλες οι αρμοδιότητες της Εύας Καϊλή - Προς καθαίρεση από αντιπρόεδρος του ΕΚ

Την αναστολή όλων των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή από το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε η Ρομπέρτα Μετσόλα. 

Συγκεκριμένα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε επιστολή στην ελληνίδα ευρωβουλευτή το Σάββατο το βράδυ με την οποία της ανακοινώνει ότι την παύει από τα καθήκοντα της στον απόηχο των ερευνών. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Yπό το πρίσμα της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας, αποφάσισα να αναστείλω με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες, τα καθήκοντα και τις εργασίες που σας έχω αναθέσει υπό την ιδιότητά σας ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της ευρωβουλής, Δημήτρης Παπαδημούλης,  επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεση της από το Προεδρείο του ΕΚ.

Νωρίτερα, η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών (S&D), Iratxe Garcia Perez ζητούσε την  καθαίρεση της κυρίας Καϊλή.

Όπως εξηγούσε με ανάρτησή της στο twitter,  οι Σοσιαλδημοκρατές θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από την θέση η κ. Καϊλή. Επιπλέον, η κ. Πέρεζ, σημειώνει ότι όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες, πρέπει να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.

Αύριο οι ανακοινώσεις από την Εισαγγελία

Οι εξελίξεις στην υπόθεση  διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι καταιγιστικές σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την οποίο εμπλέκεται και το όνομα της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή η οποία από χθες, Παρασκευή βρίσκεται υπό κράτηση με την κατηγορία της εμπλοκής σε υπόθεση διαφθοράς και συγκεκριμένα δωροληψία από το Κατάρ. 

Παράλληλα, ακόμη τέσσερα άτομα προσήχθησαν και κρατούνται από τις βελγικές αρχές στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς. Ανάμεσά τους φέρεται να είναι ο σύντροφος της κυρίας Καϊλή αλλά και ο πατέρας της ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα.

Νωρίτερα, διαπιστευμένος συνεργάτης της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, τόνισε στο ΑΠΕ πως κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας L'Echo, η κυρία Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η κυρία Καϊλή συνελήφθη επ' αυτοφώρω, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυρία Καϊλή φαίνεται πως βρισκόταν υπό παρακολούθηση από το περασμένο καλοκαίρι όπου οι αρχές άρχισαν αν έχουν κάποια στοιχεία στα χέρια τους. Σύμφωνα με βελγικά και ιταλικά μέσα το νήμα ξεκίνησε από τον κ. Παντιέρι και κάποιες συνομιλίες που είχε με την οικογένειά του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, η κυρία Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες που οδηγήθηκαν χθες σε ακρόαση, θα περάσουν εντός 48 ωρών από αρμόδιο Δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο δικαστής θα προβεί την Κυριακή το πρωί πριν τις 12:00 σε ανακοινώσεις χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου. Ανακριτής και εισαγγελέας θα ανακοινώσουν αν θα απαγγελθούν κατηγορίες στην κυρία Καϊλή και στους υπολοίπους ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι. Ωστόσο, οι βελγικές αρχές έχουν δώσει ελάχιστες πληροφορίες μέχρι στιγμής για την υπόθεση καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ποια ονόματα εμπλέκονται

Εκτός από την κυρία Καϊλή ακόμη τέσσερα άτομα εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς. Οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της κυρίας  Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Οι βελγικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει έρευνα στο σπίτι και το γραφείο του αφαιρώντας έγγραφα, υπολογιστές και σκληρούς δίσκους. Παράλληλα, έχει σφραγίσει το γραφείο του όπως και της κυρίας Καϊλή. 

Υπό κράτηση βρίσκεται επίσης και ο πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι στο σπίτι του οποίου εντοπίστηκαν 600.000 ευρώ μέσα σε σακούλες απορριμμάτων. Παράλληλα, στο Μπέργκαμο της Ιταλίας συνελήφθη ο σύζυγος και η κόρη του. 

Επίσης, συνελήφθη ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).

Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».

«Μπλόκο» στη βίζα για το Κατάρ

Παράλληλα, Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές θα αντιταχθούν τη Δευτέρα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους πολίτες του Κατάρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό το βάρος των αποκαλύψεων.

Πηγή: skai.gr