Αγριεύει ο πόλεμος μεταξύ της Δύσης και του Ερντογάν 

Η απόπειρα του Τούρκου προέδρου να διασπάσει την ενότητα Φινλανδίας και Σουηδίας που έχουν όλα τα μεταξύ τους θέματα λυμένα, απέτυχε

Της Αθηνάς Παπακώστα

Στη διπλωματική καραντίνα της Δύσης, η Άγκυρα απαντά ζητώντας εξηγήσεις για το κλείσιμο πρεσβειών και προξενικών αρχών στην Τουρκία ενώ, την ίδια στιγμή, Σουηδία και Φινλανδία παραμένουν ενωμένες παρά την προσπάθεια Ερντογάν να διχάσει τις δύο χώρες όταν τόνισε ότι είναι θετικός για την ένταξη του Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ αλλά όχι της Στοκχόλμης. 

"Νομίζω ότι σήμερα είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα: Φινλανδία και Σουηδία υπέβαλαν ταυτόχρονα την αίτηση εισδοχής και είναι προς το συμφέρον όλων να ενταχθούμε μαζί στο ΝΑΤΟ", ξεκαθάρισε με ψυχραιμία η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν. Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Σουηδός ομόλογός της, Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος υπογράμμισε "ξεκινήσαμε μαζί αυτό το ταξίδι και θα το συνεχίσουμε μαζί μέχρι την ένταξη". 

Και μπορεί αυτή η απόφαση να ισοδυναμεί με καθυστέρηση της εισδοχής των δύο αυτών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και, άρα, την επιβράδυνση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ όμως, ο εκβιασμός Ερντογάν σταματά εκεί. Η απόπειρα του Τούρκου προέδρου να διασπάσει την ενότητα δύο γειτονικών κρατών που έχουν όλα τα μεταξύ τους θέματα λυμένα, μόλις απέτυχε. 

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς ποιο είναι το επόμενο βήμα. Το βλέμμα των πολλών στρέφεται στην επομένη των εκλογών στην Τουρκία τον Μάιο ενώ οι περισσότεροι ελπίζουν ο τουρκικός εκβιασμός να πάψει, έστω και καθυστερημένα, τον Ιούλιο στο Βίλνιους στη Λιθουανία όπου και θα συναντηθούν οι ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης τους.

Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την Άγκυρα αφού, ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει και την άνοιξη και το ΝΑΤΟ θέλει το έδαφος του να χωρίζεται από τη Μόσχα του Πούτιν και από τα 1.300 χιλιόμετρα των συνόρων της Φινλανδίας με τη Ρωσία. 

Ήδη η Δύση δεν κρύβει τον εκνευρισμό της απέναντι στον σύμμαχο Ερντογάν. Μία νύχτα... ξαφνικά διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τις πρεσβείες τους και τις προξενικές τους αρχές στη γείτονα με το πρόσχημα της τρομοκρατικής απειλής. Μετά από ένα 24ωρο αμηχανίας η Άγκυρα κάλεσε τους πρεσβευτές εννέα χωρών σε εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα ζητεί τα ρέστα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, την Ελβετία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ιταλία. Πράγμα ελαφρώς οξύμωρο αφού η Τουρκία πρώτη εξέδωσε οδηγία προειδοποιώντας τους πολίτες της για επιθέσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και η Άγκυρα θεωρεί αντιτουρκικές.   

Για τον Σουλεϊμάν Σοϊλού οι δυτικές χώρες διεξάγουν έναν ψυχολογικό πόλεμο και προσπαθούν να καταστρέψουν την τουρκική τουριστική βιομηχανία. "Την ημέρα που επιλέξαμε για να ανακοινώσουμε τον (ετήσιο) στόχο προσέλκυσης 60 εκατομυρίων τουριστών, τη στιγμή που 51.5 εκατομμύρια τουρίστες έχουν ταξιδέψει ήδη στην Τουρκία και κερδίσαμε 46 δισεκατομμύρια σε τουριστικά έσοδα, αυτοί βρίσκονται στα πρόθυρα κήρυξης ψυχολογικού πολέμου εναντίον μας", τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών μένοντας πιστός στην αντί-δυτική του ρητορική για την οποία έχει γίνει γνωστός. 

Σε ό,τι αφορά στο τι θα πράξει ή τι θα δηλώσει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, σχετικά, μένει να φανεί. Για τη Δύση αυτός είναι ο ταραξίας ή ο εμπρηστής και σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, όπως έγραφε και μία εβδομάδα πριν το γερμανικό περιοδικό Stern. Στον "χάρτη" όμως του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταραχοποιοί είναι οι άλλοι και η αντί-δυτική του ρητορική θα υψώνεται όσο ο ίδιος ετοιμάζεται να υπερασπιστεί τις δύο δεκαετίες διακυβέρνησης του με μία νέα προεδρική θητεία. 

Πηγή: skai.gr