Στη Σουπερλίγκα, αλλά με αφαίρεση βαθμών Ολυμπιακός Βόλου - Καβάλα

Στη Σουπερλίγκα, αλλά με αφαίρεση βαθμών Ολυμπιακός Βόλου - Καβάλα
Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ να παραμείνουν στη Σούπερ Λιγκ ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα, που κατηγορούνται για συμμετοχή στους στημένους αγώνες, την ώρα μάλιστα, που η UEFA επέβαλλε σκληρή τιμωρία στην ομάδα του Βόλου.

Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα τιμωρήθηκαν από την ΕΠΟ με αφαίρεση δέκα και οκτώ βαθμών αντίστοιχα από το νέο πρωτάθλημα.

Βάσει του κανονισμού, η αφαίρεση βαθμών συνεπάγεται και τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού Βόλου από το Europa League. 

Την αποφασιστικότητα της Πολιτείας να συνεχίσει μέχρι τέλους την προσπάθεια εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

«Την ώρα που η ΟΥΕΦΑ δείχνει αποφασιστικότητα για την πάταξη των στημένων αγώνων η ελληνική αθλητική δικαιοσύνη μαλακώνει τις ποινές. Η Πολιτεία σέβεται τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης, αλλά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει μέχρι τέλους την προσπάθεια εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου», είπε ο υπουργός, σημειώνονταςι ότι «αξιολογούμε συνεχώς την αξιοπιστία των συνομιλητών μας και χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας: κρατικά χρήματα, κρατικά στάδια, κρατική τηλεόραση. Τις αποφάσεις μας θα τις ανακοινώσουμε συνολικά και συντεταγμένα».

Για διαδικασία αυτοκάθαρσης που έχει τα... πάνω της και τα κάτω της έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σοφοκλής Πιλάβιος, από τη Βοσνία όπου βρίσκεται για το φιλικό της εθνικής ομάδας. Δήλωσε προβληματισμένος με την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν έχει διαβάσει ακόμα το σκεπτικό της απόφασης.

Σκληρή και.... ειρωνική για την ΕΠΟ, ανακοίνωση, εξέδωσε η ΠΑΕ ΑΕΛ, με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της Ομοσπονδίας.

«Ταφόπλακα στην επιχείρηση εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου» χαρακτήρισε την απόφαση, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος Κυριάκος Θωμαΐδης. Τόνισε ότι η ΕΠΟ δεν κατάφερε να κάνει τίποτα από την πλευρά της και το θέμα είναι το τί θα κάνει η κυβέρνηση. Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έπρεπε να αναβληθεί το φετινό πρωτάθλημα και οι ελληνικές ομάδες να μην αγωνιστούν στην Ευρώπη.

Το σκεπτικό της απόφασης δεν θα δοθεί την Τετάρτη στη δημοσιότητα, αλλά τις επόμενες ημέρες. Βάσει πληροφοριών, η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έκρινε πως δεν προκύπτει όφελος για τον Ολυμπιακό Βόλου στα παιχνίδια της ομάδας που έχουν χαρακτηριστεί ύποπτα ή διεφθαρμένα. Έτσι κρίνουν πως υπάρχει ευθύνη κι όχι συνέργεια, συνεπώς τιμωρείται βάσει του άρθρου «5», που προβλέπει αφαίρεση βαθμών.

Αντίθετα, η Επιτροπή Εφέσεων έκρινε πως οι ποινές σε βάρος του Αχιλλέα Μπέου και του Μάκη Ψωμιάδη μένουν ως έχουν. Υπενθυμίζεται πως η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας είχε επιβάλει στους δύο άνδρες πρόστιμο 90.000 ευρώ και εφ’ όρου ζωής απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους και απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα αναμένεται να αρχίσουν κανονικά στο ελληνικό πρωτάθλημα της ερχόμενης σεζόν, παίρνοντας τις θέσεις των ομάδων «Α» και «Β». 

Αναλυτικά η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων:
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΥΛΟΥ-ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟΥ

Συνεκδικάζει τις από 29-7-2011 εφέσεις της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ και του ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟΥ και με την υπ΄αριθμ. 179/10-8-2011 απόφασή της:

1) Δέχεται τυπικά και απορρίπτει στην ουσία την έφεση του ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟΥ κατά της υπ΄αριθμ.204/28-7-2011 απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της SUPER LEAGUE.

Διατάσσει την κατάπτωση του κατατεθέντος παραβόλου.

2) Δέχεται τυπικά και κατ΄ ουσία την έφεση της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ κατά της υπ΄αριθμ.204/28-7-2011 απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της SUPER LEAGUE.

Εξαφανίζει εκκαλουμένη κατά το μέρος που αφορά την εκκαλούσα ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ.

Διακρατεί και δικάζει στην ουσία την υπόθεση.

Επιβάλλει στην ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ την ποινή αφαίρεσης δέκα (-10) βαθμών από το πρωτάθλημα της SUPER LEAGUE της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου 2011-2012.

Διατάσσει την επιστροφή του κατατεθέντος παραβόλου.

ΥΠΟΘΕΣΗ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ-ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΨΩΜΙΑΔΗ

Συνεκδικάζει τις από 29-7-2011 εφέσεις της ΠΑΕ Ν.ΚΑΒΑΛΑ και του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΨΩΜΙΑΔΗ και με την υπ΄αριθμ. 180/10-8-2011 απόφασή της:

1) Δέχεται τυπικά και απορρίπτει στην ουσία την έφεση του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΨΩΜΙΑΔΗ κατά της υπ΄αριθμ. 205/28-7-2011 απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της SUPER LEAGUE.

Διατάσσει την κατάπτωση του κατατεθέντος παραβόλου.

2) Δέχεται τυπικά και κατ΄ ουσία την έφεση της ΠΑΕ Ν.ΚΑΒΑΛΑ κατά της υπ΄αριθμ.205/28-7-2011 απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της SUPER LEAGUE.

Εξαφανίζει εκκαλουμένη κατά το μέρος που αφορά την εκκαλούσα ΠΑΕ Ν.ΚΑΒΑΛΑ.

Διακρατεί και δικάζει στην ουσία την υπόθεση.

Επιβάλλει στην ΠΑΕ Ν.ΚΑΒΑΛΑ την ποινή αφαίρεσης οκτώ (-8) βαθμών από το πρωτάθλημα της SUPER LEAGUE της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου 2011-2012".

Διατάσσει την επιστροφή του κατατεθέντος παραβόλου".
Πηγή: skai.gr