Συνεδριακές ζυμώσεις σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ

του Αντώνη Αντζολέτου 

Τρία συνέδρια, τρία κόμματα και τρεις αρχηγοί μονομαχούν με φόντο την απλή αναλογική που έρχεται.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις κορυφαίες εσωτερικές τους διαδικασίες που θα τους φέρουν στην τελική ευθεία των εκλογών.  

Τρία και τα βασικά ζητούμενα πέρα από την κινητοποίηση των κομματικών μηχανισμών: Η συσπείρωση, η αλίευση ψηφοφόρων από όμορους χώρους και η προσέλκυση των αναποφάσιστων.

Το πολιτικό παιχνίδι έχει πάρει ήδη «φωτιά». ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λοξοκοιτούν προς το ΚΙΝΑΛ, καθώς η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά των διεκδικητών της εξουσίας για την επόμενη ημέρα.

Νέα Δημοκρατία

Η ανάδειξη της νέας Πολιτική Επιτροπής θα είναι το κερασάκι στην τούρτα των συνεδριακών διαδικασιών της γαλάζιας παράταξης. Μετά το παράθυρο που άνοιξε σε πιθανές συνεργασίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί από τις 6-8 Μαΐου να αναδειχθεί ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού και ειδικότερα του κεντρώου χώρου.

Παράλληλα να στείλει το μήνυμα πως η αυτοδυναμία είναι ένας άκρως ρεαλιστικός στόχος στη δεύτερη κάλπη. Ενόψει του συνεδρίου ο πρωθυπουργός άνοιξε την πόρτα των συμμαχιών και άλλαξε τη ροή των πραγμάτων.

Ασκεί πλέον μεγάλη πίεση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη να «διαλέξει στρατόπεδο» ενεργοποιώντας παράλληλα το μέτωπο στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη που κοιτάζει προς τα δεξιά.

Οι 2.000 σύνεδροι θα εγκρίνουν τον κυβερνητικό οδικό χάρτη για τον έναν χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές. Αποτελεί παράλληλα για την κυβερνώσα πλειοψηφία μια ευκαιρία να αποδείξει πως είναι μια δύναμη συμπαγής και ενωμένη σε αντίθεση με τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αντίπαλοί της. Από το Μαξίμου συνεχίζουν να αποκλείουν την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες εκτιμώντας πως η μικρή δημοσκοπική φθορά που παρουσιάζει το κόμμα είναι πρόσκαιρη, συγκυριακή λόγω των διεθνών εξελίξεων, αλλά και φυσιολογική μετά από τρία χρόνια στην εξουσία.

Δεν είναι τυχαίο που το πρώτο προσυνέδριο της Ν.Δ. έγινε σε ένα από τα προπύργια του κόμματος. Στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός θα παραστεί και στο προσυνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο στις 16 Απριλίου, που για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «κάστρο» και το ΚΙΝΑΛ εμφανίζει μια αυξημένη δυναμικη λόγω του Νίκου Ανδρουλάκη.

ΣΥΡΙΖΑ

Η εκλογή των 5.000 συνέδρων έφερε χαμόγελα και ανακούφιση στα υψηλότερα κλιμάκια της Κουμουνδούρου, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η πλευρά των «προεδρικών» διατήρησε και διεύρυνε την πλειοψηφία που έχει στο κόμμα. Τα μέλη υπολογίζονται πως είναι πάνω από 61.000 και συνολικά ψήφισαν από την 1-3 Απριλίου 40.500.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα (14-17 Απριλίου) και στην αξιωματική αντιπολίτευση αναμένουν πλέον η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη να τύχει ευρείας αποδοχής.

Η μάχη για τη φυσιογνωμία του κόμματος ανάμεσα στις δυο βασικές τάσεις «Προεδρικών» και «Ομπρέλας» αναμένεται να είναι σκληρή. Υπέρ της διεύρυνσης από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο τοποθετούνται οι  πρώτοι, διατήρηση των αριστερών ριζοσπαστικών στοιχείων θέλουν οι δεύτεροι.

Οι υποομάδες των τάσεων της πλειοψηφίας («Κίνηση Μελών», «ΡΕΝΕ», «ΔΗΜΑΡ», «ΓΕΦΥΡΑ», «ΠΑΣΟΚογενείς») συσπειρώθηκαν απέναντι στην αριστερή πτέρυγα.

Στον αντίποδα οι «53+» του Ευκλείδη Τσακαλώτου συμμάχησαν με τους Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Παπαδημούλη, Δημήτρη Βίτσα κ.α. τραβώντας μαζί όλο τον τελευταίο καιρό τον Αλέξη Τσίπρα από το «αριστερό μανίκι».  

Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναβληθεί εδώ και δυο χρόνια λόγω της πανδημίας και το άνοιγμα προς το κέντρο δεν έχει γίνει ακόμα πράξη.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα παραμένει η συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης από τις πρώτες κάλπες κλείνοντας συνεχώς το μάτι προς το ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέκλεισε τη μετεκλογική συμπόρευση με τη σημερινή κυβέρνηση γεγονός που χαροποίησε πολύ την Κουμουνδούρου. Ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη, πάντως έχει κλείσει την πόρτα και στον ΣΥΡΙΖΑ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον προκαλεί συνεχώς. Από το Ηράκλειο όπου περιόδευσε τόνισε φωτογραφίζοντας τον κ.Ανδρουλάκη: «εάν δεν ζητάς εκλογές, τότε θέλεις να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να συνεχίσει την κοινωνική λεηλασία».

Το πρόγραμμα του κόμματος είναι έτοιμο και επικαιροποιείται συνεχώς από τους τομεάρχες με τον αστερίσκο πλέον του «σχεδίου εκτάκτου ανάγκης» για την έξοδο από την κρίση που προτάσσει συνεχώς ο τέως πρωθυπουργός.

ΚΙΝΑΛ

Το όνομα αλλάζει. Η «ΠΑΣΟΚική» επάνοδος είναι γεγονός, αποτελούσε, άλλωστε μια από τις δεσμεύσεις του Νίκου Ανδρουλάκη. Του συνεδρίου του κόμματος (20-22 Μαΐου) θα προηγηθεί στις 8 του ίδιου μήνα το εσωτερικό δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας. Η διαδικασία θα είναι παράλληλη με την εκλογή συνέδρων και νομαρχιακών επιτροπών. «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη» ή «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής»; Το μόνο σίγουρο είναι η επαναφορά του ιστορικού «ΠΑΣΟΚ» στην προμετωπίδα της Χαριλάου Τρικούπη που παραπέμπει στις έξι μεγάλες εκλογικές νίκες και στις ρίζες της ιδρυτικής διακήρυξης του 1974.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παραμένει υποστηρικτής μιας κυβέρνησης με σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση και με αυτόν τον οδικό χάρτη θα κινηθεί προς το συνέδριο. Η πολιτική αυτονομία είναι το μήνυμα που δίνεται προς ΝΔ και  ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετωπίζουν το ΚΙΝΑΛ ως «πολύφερνη νύφη». Στο προσυνεδριακό στάδιο γίνεται η επεξεργασία και η διαμόρφωση του προγραμματικού πλαισίου υπό το οποίο η Χαρ. Τρικούπη θα εισέλθει στις προσεχείς εκλογές με έμφαση στην οικονομία, την υγεία, την ανάπτυξη, την εργασία την παιδεία κ.α.

Όσον αφορά τη μάχη των αριθμών θα επιδιωχθεί να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους 270 χιλιάδες πολίτες που πήραν μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Στο ΚΙΝΑΛ ζουν μια «δημοσκοπική άνοιξη» την οποία θέλουν να διατηρήσουν αποδεικνύοντας πως τα αυξημένα ποσοστά δεν είναι ο «μήνας του μέλιτος» του νέου προέδρου, αλλά ο επαναπατρισμός του κόσμου στη δημοκρατική παράταξη.

Πηγή: skai.gr