Ανακατατάξεις στις Επιτροπές για διασφάλιση πλειοψηφίας

Σενάρια περί επίσπευσης κατάθεσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο, διακινούνται έντονα την τελευταία ώρα στη Βουλή, χωρίς, ωστόσο, να επιβεβαιώνονται επίσημα ή ανεπίσημα, αν και κυβερνητικό στέλεχος σχολίαζε αστειευόμενος ότι "στη βράση κολλάει το σίδερο".

Το νέο σενάριο που διακινείται πλέον στη Βουλή, και επικρατεί του πρώτου, προβλέπει πάλι επίσπευση κατάθεσης της Συμφωνίας στο κοινοβούλιο την προσεχή Πέμπτη, αλλά εισαγωγή του στην Ολομέλεια από την επόμενη Δευτέρα. Και σε αυτή την περίπτωση πάντως, πρόκειται για ένα σενάριο που φαίνεται να είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης προς εξέταση κι όχι για ειλημμένη απόφαση.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πάντως, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους δήλωσε άγνοια για τυχόν επίσπευση των διαδικασιών, χωρίς πάντως να το αποκλείει. Μάλιστα, εμμέσως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Συμφωνία να πάει προς επεξεργασία στις επιτροπές στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας και στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα. 

Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τον σχεδιασμό ακόμα και την Τετάρτη, στην ομιλία με την οποία θα κλείσει τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι φήμες νωρίτερα ήθελαν την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο εκκίνησης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας την Πέμπτη στις αρμόδιες Επιτροπές με στόχο την κύρωσή της από την Ολομέλεια την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου. 

Η Βουλή, πάντως τουλάχιστον προσώρας δηλώνει άγνοια για τα εν λόγω σενάρια.

Στην περίπτωση, που τα σενάρια τελικώς επιβεβαιωθούν στην πράξη, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ΝΔ θα αξιοποιήσει το θεσμικό όπλο της πρότασης δυσπιστίας που διατηρεί στη "φαρέτρα" της, προκειμένου να την μπλοκάρει, αφού σε αυτή την περίπτωση διακόπτονται όλες οι εργασίες της Βουλής για δύο ημέρες, η συζήτηση ξεκινάει αμέσως μετά και διαρκεί έως τρεις ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση επιλέξει την άμεση έναρξη της συζήτησης αλλά και πάλι το "φρένο" θα έχει επιτευχθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, υπάρχει το ενδεχόμενο η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια να σταλεί στην Αθήνα εντός των επόμενων ημερών.

Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά