Νέο αντιρατσιστικό νόμο με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων φέρνει η κυβέρνηση

Νέο αντιρατσιστικό - αντιφασιστικό νόμο με ποινές που θα φθάνουν μέχρι και τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ρατσιστική συμπεριφορά θα φέρει το προσεχές διάστημα στη Βουλή η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης, έχει ήδη έτοιμο το σχετικό νομοθέτημα το οποίο μεταξύ άλλων μεταβάλει προς το αυστηρότερο διατάξεις της σχετικής κοινοτικής οδηγίας για το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Η Ελλάδα μέχρι σήμερα ήταν το μοναδικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είχε υιοθετήσει τη συγκεκριμένη οδηγία. Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης σημείωναν στον ΣΚΑΪ πως στόχος είναι το εν λόγω νομοσχέδιο να γίνει νόμος του κράτους με την ψήφο όχι μόνο των κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά και του ευρύτερου κοινοβουλίου.

Σημειώνεται πως τόσο το Σύνταγμα της Ελλάδος όσο και οι ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες δεσμεύουν απόλυτα τη χώρα μας, κρίνεται ωστόσο αναγκαίος ένας επιπλέον νόμος που θα έχει πλήρη ισχύ τόσο εκτός όσο και εντός του κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση μετά τις εορτές του Πάσχα, και προβλέπει από τρία μέχρι και έξι χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο μέχρι και 20.000 ευρώ για όσους από πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του Τύπου και διαδικτύου αλλά και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο προκαλούν βιαιοπραγίες ή ωθούν σε βία εναντίον ομάδων και προσώπων με βάση τη φυλή, το χρώμα τη θρησκεία, την καταγωγή και το γενετήσιο προσανατολισμό.

Αν σε τέτοιες πράξεις υποπέσει αρχηγός κόμματος, τότε θα κόβεται αυτόματα η κρατική χρηματοδότηση της παράταξης.

Επίσης, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, όποιος βουλευτής αναφερθεί ακόμα και από το βήμα της Βουλής σε προτροπές ή απειλές για βιαιοπραγία κατά προσώπων που έχουν σχέση με φυλή, χρώμα, καταγωγή ή πλέξει το εγκώμιο των φασιστών, ή χρησιμοποιήσει σύμβολα των ναζιστών ή χαιρετήσει όπως αυτοί, θα αίρεται αυτομάτως η βουλευτική του ασυλία και θα οδηγείται στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του επικείμενου νομοσχεδίου είναι να περιορίσει τη δράση φασιστικών, ρατσιστικών και νεοναζιστικών κομμάτων ή ομάδων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ