Κρίσιμη Σύνοδος Υπουργών Ενέργειας: Με αντιπροτάσεις για τη μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου μεταβαίνει η Αθήνα

Νωρίς το πρωί της Τρίτης το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, dpa, μετέδωσε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο, το οποίο προβλέπει οικειοθελή μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου

της Πηνελόπης Γκάλιου

Με την επιδίωξη να τροποποιηθεί η πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση κατά 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου ή και να εξαιρεθεί από αυτή η χώρα μας, μεταβαίνει ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρεκας στην σημερινή κρίσιμη έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ομολόγων του στις Βρυξέλλες.

Μία άκρως σημαντική συνεδρίαση δεδομένης της ανησυχίας και των ενστάσεων που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη για την ενέργεια το επόμενο διάστημα μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Πάντως νωρίς το πρωί της Τρίτης το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, dpa, μετέδωσε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο, το οποίο προβλέπει οικειοθελή μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 ως την 31η Μαρτίου του 2023.

Επιπλέον, προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού που θα σημαίνει συναγερμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση εκτεταμένων ελλείψεων αερίου και την εφαρμογή δεσμευτικών στόχων ως προς την εξοικονόμηση.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τόνισε: «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οριζόντια μείωση  15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου έτσι όπως έχει διατυπωθεί από την ίδια λαμβάνοντας υπόψη τους μέσους όρους κατανάλωσης της τελευταίας πενταετίας, είναι μια πρόταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας» εξηγώντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημαίνει  επί της ουσίας για τη χώρα μας μείωση 24%.

Για το λόγο αυτό η Ελλάδα κατά τη σημερινή Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας θα επιδιώξει αλλαγή της πρότασης της Κομισιόν είτε ακόμη και εξαίρεση της Ελλάδας από αυτή τη μείωση, ενώ όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «εάν αποφασιστεί κάποια μείωση, αυτή  να αποφασιστεί με  βάση την προηγούμενη χρονιά και όχι το μέσο όρο της πενταετίας».

Η ελληνική πλευρά επιμένοντας στη μη αποδοχή της μείωσης του 15%, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων τις προτάσεις που έχει καταθέσει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και αφορούν και τις τιμές του φυσικού αερίου και όσων συμπαρασύρονται από αυτό, αλλά και  την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού

Στο πλαίσιο αυτό και παράλληλα με το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται και στην κατεύθυνση κοινής ευρωπαϊκής λύσης μέσω της νέας πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σε συνέχεια προτάσεων που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρώπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας, προτείνει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής ή περαιτέρω μείωσης των ροών του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Κίνηση την οποία η Αθήνα ετοιμάζει καιρό τώρα, δεδομένων των εκβιαστικών κινήσεων της Μόσχας και γι' αυτό το λόγο όπως γνωστοποίησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με ομολόγους του, με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε της απόψεις αυτές. Και κάθε ιδέα και κάθε πρόταση που έχουμε, που είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συμβάλει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα την μοιραζόμαστε και με τους ηγέτες των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης αλλά και με τους αρμόδιους αξιωματούχους  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ανέφερε.

Ήδη πάντως η Αθήνα πολλάκις έχει διαμηνύσει προς τις Βρυξέλλες ότι δεν  θα διακινδυνεύσει την τροφοδοσία νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ηλεκτρικό ρεύμα υιοθετώντας την συγκεκριμένη πρόταση.

Μία θέση που στηρίζεται στο γεγονός πως η Ελλάδα, όπως και άλλες Ευρωπαϊκές, έχει εξασφαλίσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την ενεργειακή της ασφάλεια και εξαρτάται λιγότερο από την ροή ρωσικού φυσικού αερίου σε σχέση με τις χώρες του Βορρά. Επίσης,  σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η χώρα θα είναι έτοιμη έως το τέλος του έτους να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κατά πέντε τεραβατόρες και να τροφοδοτεί το σύστημα για την επόμενη διετία.

Το ελληνικό πλέγμα μέτρων

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε καταθέσει πλέγμα προτάσεων προς την Κομισιόν, που αφορούν το πλαφόν στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου, τον καθορισμό τιμών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης  που θα προκύψει από τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, πλαφόν στο κέρδος χονδρικής, εμπόριο με φυσική παράδοση και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Προτάσεις που βρήκαν υποστηρικτές στις χώρες της ΕΕ που επίσης αντιδρούν στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θεωρείται ότι επιτυγχάνουν με καλύτερο τρόπο την κάλυψη της τροφοδοσίας των κρατών μελών σε φυσικό αέριο, καθώς και ότι αντιμετωπίζουν το κόστος της ενέργειας που πλήττει κυρίως τις χώρες του Νότου.​

Πηγή: skai.gr