Οικονόμου για πυρκαγιές: Πήραμε μαθήματα από πέρυσι - Έχουμε καταφέρει να μην θρηνούμε θύματα

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην απόρριψη της πρότασης της Kομισιόν για οριζόντια μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου και θα ζητήσει εξαίρεση - Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα

«Οι πυρκαγιές είναι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αντιμετωπίζουμε εκατοντάδες πυρκαγιές. Μόνο το τελευταίο τριήμερο είχαμε 141 φωτιές. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο. Αυτό δεν έγινε στην τύχη αλλά γιατί ακολουθείται το πλάνο που έχουμε ετοιμάσει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της φωτιάς στη Δαδιά. «Η προσπάθεια εστιάζεται στο νοτιοδυτικό μέτωπο», τόνισε.

Επίσης, μίλησε για τις πυρκαγιές στον Σταυρό της Λέσβου και στην Κρέστενα.

«Θα καλούσαμε όλους να δίνουν έμφαση στην ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία», συμπλήρωσε.

«Από την περυσινή δυσάρεστη εμπειρία πήραμε μαθήματα. Σε ένα τέτοιας έκτασης φαινόμενο, οι επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Η συνολική εικόνα είναι δύσκολη αλλά σαφώς καλύτερη από πέρυσι. Δεν θριαμβολογούμε αλλά ούτε θεωρητικολογούμε. Έχουμε καταφέρει να μην θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες και να θέτουμε τις πυρκαγιές υπό έλεγχο πιο σύντομα», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα, είπε ότι η ώρα των απολογισμών και συγκρίσεων θα έρθει αργότερα και πως ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για τον νέο οικισμό στο Μάτι.

«Ήδη η περιοχή διαθέτει σχέδιο πόλης», υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε όλα τα στάδια που θα ακολουθήσουν, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση μεριμνά για την πλήρη αποκατάσταση της ζωής στο Μάτι.

Επιπλέον, μίλησε για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και την απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να διπλασιαστούν οι πόροι.

Ακόμη, αναφέρθηκε στα νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης ήδη έχει οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε και για τις αλλαγές στην εκπαίδευση των αστυνομικών, επισημαίνοντας ότι η σχολή πλέον γίνεται πανεπιστημιακή ενώ αναβάθμιση προβλέπεται και για την αστυνομική ακαδημία και αυξάνεται η ισχύς των διαβατηρίων στα 10 χρόνια.

  • Τιμές στην ενέργεια: Έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων για φυσικό αέριο, ο πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επικονωνία με ομολόγους του, υποστηρίζουμε τις απόψεις μας, όποια πρόταση θα τη μοιραζόμαστε με υπόλοιπους ηγέτες και αξιωματούχους.
  • Πρόταση Κομισιόν για οριζόντια μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου: «Η κυβέρνηση θα επιδιώξει κατά την αυριανή σημαντική Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ εξαίρεση από την πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριζόντια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% με βάση σύγκρισης την τελευταία 5ετία. Αντ΄ αυτού θα επιδιώξουμε η βάση σύγκρισης να είναι η περασμένη χρονιά. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων, που αφορούν στην ενεργειακή κρίση και την εφοδιαστική αλυσίδα».
  • Για Τσίπρα για καμμένα σπίτια στην Πεντέλη: Πήρε την απάντηση από τους δημάρχους που ξέρουν περιοχή τους. Αυτό που έχει σημασία για την κυβέρνηση και τους πολίτες είναι ότι για κάθε ζημιά η κυβέρνηση θα λάβει πρόνοια για αποζημιώσεις και στήριξη. Καλό είναι να μην είμαστε υπερβολικοί, να μην καταστροφολογεί κανείς. Δεν είναι πολιτικό ζήτημα οι φυσικές καταστροφές. Το βλέπουμε να ζυμβαίνει και σε άλλες χώρες. Το βασικό είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες ζημιές και να υπάρχει στήριξη.
  • Ισχύς διαβατηρίων: Θα έχουν δεκαετή διάρκεια όσα εκδοθούν από την ψήφιση του νόμου και μετά
  • Υπάρχει εικόνα για συντονισμένες εμπρηστικές ενέργειες; «Όλα διερευνώνται. Υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, όπως στην Ηλεία. Επιλαμβάνεται και ο κ. Θεοδωρικάκος».
  • Επιθέσεις από Τουρκία: Δεν οδηγεί πουθενά η όξυνση της προκλητικότητας μέσω της επιθετικής ρητορικής. Η προσπάθεια της Τουρκίας να φτιάξει μια δική της κατασκευή έχει πέσει στο κενό και θα πέφτει στο κενό, γιατί δεν εδράζεται σε αληθινά γεγονότα. Η Ελλάδα ψύχραιμα θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με τεκμήρια από το Διεθνές Δίκαιο. Παρακολυθούμε και είμαστε πάντα έτοιμοι να αντιδράσουμε. Είμαστε δυναμη σταθερότητας στην περιοχή.
  • Τιμολόγια ρεύματος: Ισχύουν οι δεσμεύσεις μας στο ακέραιο. Θα πετύχουμε να πληρώνουν οι πολίτες αυξήσεις 70% -90% λιγότερο από ό,τι θα πλήρωναν χωρίς επιδοτήσεις κιαι στήριξη από κυβέρνηση.

Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Με μία σκληρή ανακοίνωση απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο σχετικά με την κριτική που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας για τις ζημιές από την πυρκαγιά στην Πεντέλη.

«Ο κ. Οικονόμου σήμερα ξεπέρασε κάθε όριο χυδαίας παραπληροφόρησης και ο τίτλος του εθνικού ψεύτη είναι τουλάχιστον επιεικής», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ηλιόπουλος και προσθέτει: «Σε ερώτηση που δέχτηκε για τις περιουσίες που υπέστησαν ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά της Πεντέλης και την κριτική του Αλέξη Τσίπρα απάντησε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν γνωρίζει τα πραγματικά στοιχεία και επικαλέστηκε μάλιστα βίντεο από τη μονταζιέρα της ΝΔ, την Ομάδα Αλήθειας. Δεν δίστασε με αυτό τον τρόπο να χλευάσει τους πυρόπληκτους που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται».

Ακολούθως παραθέτει τα στοιχεία: «Δεν ντράπηκε να πει τέτοιο ψέμα όταν την Παρασκευή το βράδυ με επίσημη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και με άτυπη ενημέρωση του το Μέγαρο Μαξίμου έκαναν λόγο για αυτοψίες σε 251 κτίρια. Από τις 204 κατοικίες που ελέγχθηκαν οι 126 είναι επικίνδυνες ή προσωρινά ακατάλληλες. Από τους 8 επαγγελματικούς χώρους οι 6 είναι επικίνδυνοι ή προσωρινά ακατάλληλοι. Από τις 34 αποθήκες οι 29 είναι επικίνδυνες ή προσωρινά ακατάλληλες».

Συνεχίζοντας την επίθεση αναφέρει: «Από τον άνθρωπο που παραποίησε δημόσιο έγγραφο για να ικανοποιήσει την εκλογική του πελατεία στη Λαμία, όπως τον κατήγγειλε ο κ. Σταϊκούρας, δεν θα περιμέναμε τίποτα περισσότερο. Το τραγελαφικό του πράγματος είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης που αναπαρήγαγαν με ταχύτητα φωτός το συγκεκριμένο βίντεο, πριν δυο μέρες είχαν δημοσιεύματα με το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής, όπως προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Υπάρχουν και τα δημοσιεύματα και τα σχετικά ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών. Τα παραπάνω μόνο επιβεβαιώνουν την θέση 108 της Ελλάδας στην ελευθερία του Τύπου. Το μόνο που μένει πλέον είναι να μας ενημερώσουν ότι δεν είναι Ιούλιος αλλά Σεπτέμβριος επειδή το λέει η κυβέρνηση».

Καταλήγοντας στρέφει τα πυρά του και στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Όλα τα παραπάνω είναι προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Επιλέγει να ρίξει τη δημόσια αντιπαράθεση στο βούρκο των ψεμάτων για να κρύψει τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής τους».

Πηγή: skai.gr