Ελληνοτουρκικά: Ο προκλητικός «χαβάς» της Άγκυρας και τα σχέδια της Αθήνας

Με δεδομένες τις παρασκηνιακές πιέσεις της δύσης στην Άγκυρα προκειμένου να σταματήσει η απειλητική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας, τα βλέμματα τώρα επικεντρώνονται στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα, και θα συμμετέχει και η Τουρκία.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με την Άγκυρα να έχει πιάσει το «νήμα» των προκλήσεων από εκεί που το άφησε πριν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Αθήνα σχεδιάζει ήδη την επόμενη ημέρα στη διπλωματική σκακιέρα καθώς τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τα Ηνωμένα Έθνη δεν φαίνεται να έγιναν ακόμη κατανοητά από τη γείτονα.

Μπορεί βεβαίως ο Τούρκος Πρόεδρος απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα από το βήμα του ΟΗΕ, να «ξέχασε» για λίγο τα νέο-οθωμανικά του σχέδια και τις αναθεωρητικές βλέψεις του «παριστάνοντας» το δήθεν θύμα της «μεσογειακής γειτονιάς», η επιστροφή του, ωστόσο, στο εσωτερικό του ακροατήριο τον ώθησε να τα θυμηθεί αυτόματα και να συνεχίσει το χαβά των προκλήσεων κατά της Ελλάδας.

«Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις» από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επανήλθε στη γνώριμη προκλητική ρητορική, αντιστρέφοντας για μία ακόμη φορά την πραγματικότητα και  κατηγορώντας την Ελλάδα για επιθετική συμπεριφορά.
«Παραβιάζουν τους κανόνες, δεν συμμορφώνονται με τους όρους των Συνθηκών, δεν ενεργούν σύμφωνα με το νόμο. Παρόλα αυτά, θέλουμε πάντα να συναντιόμαστε για να είμαστε καλοί γείτονες» είπε, προσπερνώντας το ότι η χώρα του έχει κλείσει κάθε χαραμάδα διαλόγου με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αναλυτές το γεγονός πως η γειτονική χώρα οδηγείται – εκτός απροόπτου- στις κάλπες το 2023 δυσκολεύει την κατάσταση, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία επιδίδονται σε μία πλειοδοσία ανθελληνισμού και σκληρών δηλώσεων με στόχο την κατάκτηση των ακραίων εθνικιστών  ψηφοφόρων. Προσπάθεια που κλιμακώνεται ακόμη περισσότερο, όσο ο Ταγίπ Ερντογάν βλέπει την δημοκοπική του κατάρρευση, αδυνατώντας να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τα ζωτικής σημασίας προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τούρκοι πολίτες.  

Ο Χουλουσί Ακάρ μάλιστα, δεν δίστασε να επιρρίψει στην Ελλάδα την ευθύνη για τη διακοπή των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, αγνοώντας το σύνολο των προκλήσεων της Τουρκίας, αλλά και το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ» του Προέδρου Ερντογάν.
«Πριν από δύο χρόνια, σχηματίζαμε αντιπροσωπείες και διαπραγματευόμασταν στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις. Δεν ήρθαν στην τέταρτη συνάντηση. Περιμέναμε δύο χρόνια. Δεν έρχονται ποτέ. Με τον ίδιο τρόπο πραγματοποιήθηκαν συμβουλευτικές συναντήσεις από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο πλευρών. Δεν ήρθαν ούτε εκεί» είπε.

Η Αθήνα προς στιγμήν αρνείται κατηγορηματικά να ακολουθήσει την τακτική της όξυνσης της Άγκυρας, γεγονός που αποτυπώθηκε και κατά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στον ΟΗΕ, όπου αυστηρά και ξεκάθαρα ανέδειξε τις  ελληνικές «κόκκινες γραμμές» έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού, των fake news και της επιθετικής ρητορικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , αλλά ταυτόχρονα έτεινε και χείρα φιλίας  προς τον τουρκικό λαό, υπενθυμίζοντας  ότι «δεν είμαστε εχθροί σας, είμαστε  γείτονες».

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται η στρατηγική της διεθνοποίησης κάθε πτυχής της τουρκικής επιθετικής πολιτικής, διατηρώντας παράλληλα ηχηρό το μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στα αναθεωρητικά σχέδια της τουρκικής πλευράς  και επισημαίνοντας πως η γειτονική χώρα διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Υπενθυμίζετια  επίσης ότι η Τουρκία  η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφάρμοσε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ αυτό που υπογραμμίζεται από την κυβέρνηση στις διεθνείς επαφές είναι πως μέσα σε ένα ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας.

Με δεδομένες πάντως τις παρασκηνιακές πιέσεις που δέχεται η Τουρκία από τη δύση προκειμένου να σταματήσει η απειλητική ρητορική σε βάρος της χώρας μας και να ρίξει τους τόνους της έντασης, τα βλέμματα τώρα επικεντρώνονται στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας η οποία θα διεξαχθεί στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα, και θα συμμετέχει και η Τουρκία.

Μία Σύνοδος για την οποία ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν,  άφησε ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο για συνάντηση μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας, βεβαίως ,ότι μια ενδεχόμενη συνάντηση θα κριθεί από τα βήματα που θα κάνει η ελληνική πλευρά μέχρι τότε. «Ο πρόεδρος μας δεν αποκλείει κανέναν. Αν γίνει ένα βήμα ο πρόεδρος μας κάνει δύο βήματα. Έρχονται διάφορα μηνύματα. Τα εξετάζουμε. Δεν μπορώ να πω από τώρα αν θα γίνει η συνάντηση η όχι. Θα δούμε τι βήματα θα γίνουν ως τότε. Εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον κ. Μητσοτάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά.