Εκλογές 2019-LIVE: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις- Δήλωση Μητσοτάκη vid+pics

Διαβάστε σε ζωντανή μετάδοση όλες τις εξελίξεις για την εκλογική αναμέτρηση. 

01:01 Τα θερμά του συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στον ελληνικό λαό για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου, απηύθυνε μέσω Twitter ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. 

00:54 «Οι συνθήκες των εκλογών, όπως και των ευρωεκλογών πριν ένα μήνα, αποτύπωσαν ένα νέο συσχετισμό μεταξύ των αστικών κομμάτων με κύριο χαρακτηριστικό την υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως την κυβερνητική αλλαγή χωρίς όμως ουσιαστική αλλαγή πολιτικής με ταυτόχρονη ενίσχυση του διπολισμού αλλά και μια συνολική τάση συντηρητικοποίησης», είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 

00:40 Εκτός Βουλής μένουν επιφανείς υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα. Στους χαμένους συγκαταλέγονται ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καθώς την έδρα στα Χανιά κερδίζει ο Παύλος Πολάκης.

00:34 Για «σαρωτική εκλογική νίκη» της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα κάνουν λόγο σήμερα οι Financial Times στην ανταπόκρισή τους από την Αθήνα. «Το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα ανακτά την εξουσία στην Ελλάδα έπειτα από μια σαρωτική νίκη στις γενικές εκλογές, δημιουργώντας ελπίδες για επιστροφή στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα σε μια χώρα κλονισμένη από χρόνια ύφεσης και τρεις διεθνείς διασώσεις», γράφει στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα η έγκυρη βρετανική οικονομική εφημερίδα.

23:39 Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τηλεφώνησε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, και της έδωσε συγχαρητήρια για το εκλογικό αποτέλεσμα του κινήματος «στη δύσκολη εκλογική μάχη», σύμφωνα με παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Σημίτης είπε στην κα Γεννηματά ότι είναι στη διάθεσή της για οποιαδήποτε πρωτοβουλίας της

23:37 
«Ο κεντροδεξιός ηγέτης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ορκίζεται τη Δευτέρα  πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά την εκλογική του νίκη και την εντολή για την αντιμετώπιση των χρόνιων δεινών του έθνους μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση» γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

23:29
 Ο Εμ. Μακρόν, ο Αντ. Κόστα, ο Π. Μοσκοβισί, ο Ν. Αναστασιάδης και ο Μπ. Νετανιάχου επικοινώνησαν με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον συγχαρούν για την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ αφενός, να τον ευχαριστήσουν για τη συνεργασία που είχαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια αφετέρου.

23:27 Στο πατρικό σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη, στη Χαλέπα Χανίων, γιόρτασε την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας η βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη, μαζί με την οικογένειά της, φίλους της οικογένειας Μητσοτάκη και πολίτες. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε: «Σήμερα αυτό το ιστορικό σπίτι της Χαλέπας γιορτάζει. Και έχει κάθε λόγο για να γιορτάζει γιατί πραγματικά ο λαός εμπιστεύθηκε σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του έδωσε εντολή να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Μία μεγάλη νίκη, προσωπική επιτρέψτε μου να πω του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος γύρισε την Ελλάδα τρεις φορές, κατάφερε να πείσει τους Έλληνες πολίτες να του δώσουν την εμπιστοσύνη τους, την θετική τους ψήφο και αυτό για μένα έχει μεγάλη σημασία.

23:22 Σχεδόν έτοιμη έχει τη σύνθεση της κυβέρνησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει και προεκλογικά στα ΜΜΕ. Διαβάστε ποια είναι η σύνθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες. 

22:54 Η Χρυσή Αυγή δεν θα περάσει το όριο του 3% και έτσι θα μείνει εκτός της νέας Βουλής, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της Singular Logic.

22:52 Το Κίνημα Αλλαγής θα ασκήσει μια υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά.
 
22:31 Στο 74,48% της ενσωμάτωσης η ΝΔ κερδίζει τις 49 εκλογικές περιφέρειες και ο ΣΥΡΙΖΑ 10 εκλογικές περιφέρειες. Διαβάστε αναλυτικά την ροή των αποτελεσμάτων.

22:27 Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί έδωσε συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογική νίκη του.

22:21 «Υπεύθυνη» και «λογική» αντιπολίτευση θα ασκήσει η Ελληνική Λύση στη Βουλή τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος, ευχαριστώντας όσους εμπιστεύτηκαν το κόμμα του στις εκλογές

22:17 Πανηγυρισμοί με πλήθος κόσμου μπροστά στα γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το είπαμε και το κάναμε. Ξανακάναμε την ΝΔ μεγάλη παράταξη. Όχι μόνο γι’ αυτούς που μας ψήφισαν αλλά για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα. Χρέος μας είναι να ενώσουμε τους Έλληνες και θα το κάνουμε πράξη. Το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο. Το αναλαμβάνω με απόλυτη αίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης της χώρας».

22:07 «Είναι ξεκάθαρη η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Η κοινωνία θέλει να πάμε μπροστά ενωμένοι. Αντλώ δύναμη από την δύναμη του λαού», είπε μετά την νίκη του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

21:56 Συγχαρητήρια επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές απέστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

21:50 Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς τηλεφώνησε και συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο ελληνικός λαός έδωσε μια μεγάλη νίκη στη Νέα Δημοκρατία μαζίιμε καθαρή εντολή για μεταρρυθμίσεις κι επιστροφή στην κανονικότητα. Ευχαριστώ τον πρόεδρο του κόμματος, τα στελέχη και τους αγωνιστές της παράταξης που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη να πετύχει, κι όλοι εμείς να στηρίξουμε την ανορθωτική προσπάθεια, μετά από 4 χρόνια οπισθοδρόμησης, λαϊκισμού και διχαστικων συνθημάτων», ανέφερε σε δήλωση του ο Αντώνης Σαμαράς. 
 
21:49 Την επόμενη Κυριακή, 14 Ιουλίου, θα επαναληφθούν οι εκλογές στο 33ο εκλογικό τμήμα του Δήμου Αθηναίων, στο 37ο Δημοτικό Σχολείο στα Εξάρχεια (οδός Κωλέττη 14), από όπου εκλάπη η κάλπη, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Ρουπακιώτης.

21:48
 «Ο λαός μας τιμωρεί αυτούς που του επιβάλλουν μνημόνια. ’λλη μία φορά ανέτρεψε μία μνημονιακή κυβέρνηση», είπε ο επικεφαλής του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης.  

21:42 Οι πολίτες έκαναν τις επιλογές τους. Η λαϊκή ετυμηγορία είναι για μας απόλυτα σεβαστή, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η εκλογική επικράτηση της ΝΔ είναι σήμερα καθαρή. Το εκλογικό αποτέλεσμα ωστόσο, μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ ι, όπως πολλοί επεδίωξαν και πολέμησαν για να συμβεί, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

21:33 Στο ποσοστό ρεκόρ του 44% εκτιμάται από τη Singular Logic ότι θα διαμορφωθεί η αποχή από τις σημερινές εκλογές. Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση τότε θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής της Μεταπολίτευσης σε βουλευτικές εκλογές, μεγαλύτερο και από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, κατά τις οποίες δεν προσήλθε στις κάλπες το 41,31% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

21:13 Στο 42,46% της ενσωμάτωσης η ΝΔ κερδίζει τις 51 εκλογικές περιφέρειες και ο ΣΥΡΙΖΑ 8 εκλογικές περιφέρειες. Διαβάστε την ροή των αποτελεσμάτων εδώ.

21:11 Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τηλεφώνησε πριν λίγη ώρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον συνεχάρη για τη μεγάλη νίκη, του ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του, ενώ το πρωί του είχε ευχηθεί και για τη γιορτή του.

20:55 «Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο πρώτος ηγέτης που τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για τη σημερινή μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και να του ευχηθεί καλή επιτυχία ενόψει της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας», όπως αναφέρουν πηγές της ΝΔ. «Από πλευράς του ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο της Τουρκίας και τόνισε ότι προσβλέπει στην επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και σε έναν ειλικρινή διάλογο, επωφελή και για τους δύο λαούς», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

20:48 «Οι εθνικές εκλογές ολοκληρώθηκαν με την έννοια ότι βρισκόμαστε στη φάση σε μεγάλα τμήματα της διαλογής ψήφων και σταυρών. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και όποια ενδεχομένως εκκρεμότητα υπήρξε αρχικά ή μικροπρόβλημα παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, αντιμετωπίστηκε». Αυτό επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Ρουπακιώτης.

20:54 Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για το αποτέλεσμα. Τον ενημέρωσε ότι την Δευτέρα θα γίνει η παράδοση παραλαβή στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην Κουμουνδούρου μένουν στο ποσοστό που φαίνεται να παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για στρατηγική ήττα. 

20:47 Το Κίνημα Αλλαγής διατηρείται στην τρίτη θέση, αλλά στελέχη του ανέφεραν μετά την ανακοίνωση του τελικού exit poll ότι τα προβληματίζει η στασιμότητα των ποσοστών του, όσο και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί δεσπόζουσα θέση στην Αριστερά. 

20:43
Η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από την Singular Logic δίνει 39,8% στην ΝΔ και 31,5 με 31,6% στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Εκτίμηση προβλέπει 6κομματική Βουλή με το ΚΙΝΑ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το Μέρα25. Η Χρυσή Αυγή μένει εκτός καθώς κινείται στο όριο εισόδου στη Βουλή στο 2,96%. Η Sungular Logic εκτιμά ότι οι έδρες για την ΝΔ θα φτάσουν τις 158, εκτός κι αν μπει στην Βουλή η Χρυσή Αυγή που αναμένεται να μειώσει τις έδρες της ΝΔ σε περίπου 155. 



20:38 Την Δευτέρα στη 13:00 αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ορκιστεί πρωθυπουργός. Νωρίτερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένεται να επισκεφθεί ο Νίκος Βούτσης για την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών. 

20:24 Η εκτίμηση των εδρών στην νέα Βουλή με βάση το τελικό exit poll. 

20:21 Το διορθωμένο τελικό exit poll. Καθαρή νίκη ΝΔ – από 6% έως 12% η διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ


20:18 Ο επικεφαλής του Επικρατείας της ΝΔ, Παναγιώτης Πικραμένος φτάνει, στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας

20:10 Ξεκίνησαν να δημοσιεύονται τα πρώτα αποτελέσματα στις εκλογικές περιφέρειες από το υπουργείο Εσωτερικών. Η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ σε 51 εκλογικές περιφέρειες και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε μόλις 8 εκλογικές περιφέρειες. Διαβάστε τα αποτελέσματα.  

20:04 Το τελικό exit poll του ΣΚΑΪ στο 100%. Θρίαμβος ΝΔ – από 8,5% έως 11,5% η διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ.

 

19:58 Μολότοφ έριξαν το απόγευμα κουκουλοφόροι στο 33ο εκλογικό τμήμα Αθηνών επί της οδού Κωλέττη 35 στα Εξάρχεια. Οι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο εκλογικό κέντρο κλέβοντας, και καίγοντας, μια από τις κάλπες στην πλατεία των Εξαρχείων. Βάσει της νομοθεσίας, μετά την καταστροφή της κάλπης οι εκλογείς που ψήφισαν στο εκλογικό τμήμα επί της οδού Κωλέττη στα Εξάρχεια θα πρέπει να ξαναψηφίσουν στις 13 Ιουλίου.

19:45 «Δεν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα. Τις τελευταίες ημέρες οι έρευνες έδειχναν ότι χάναμε με ένα σεβαστό ποσοστό προς την ΝΔ. Αυτό σήμαινε ότι ο διχασμός και το μίσος που γέμισε ο ΣΥΡΙΖΑ την ελληνική κοινωνία έψαχνε τον χώρο να εκφραστεί και βρήκε την ΝΔ», είπε στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Λοβέρδος.  

19:40 Το exit poll του ΣΚΑΪ και η εκτίμηση των εδρών. 

19:34 Σε ένα πρώτο σχόλιο για το exit poll, στελέχη του ΚΚΕ ανέφεραν ότι φαίνεται να σημειώνεται άνοδος του κόμματος, τόσο σε ποσοστά εν σχέσει με εκείνα των ευρωεκλογών και των προηγούμενων εθνικών εκλογών, όσο και σε αριθμό εδρών.
 
19:22  ’γνωστοι εισέβαλαν σε εκλογικό τμήμα στην οδό Κωλέττη στα Εξάρχεια και έκλεψαν κάλπη. Αυτή την στιγμή διεξάγεται αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό τους. 

19:20 Με επείγοντα τηλεγραφήματά τους τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν το αποτέλεσμα του exit poll στις ελληνικές εκλογές αναφέροντας πως η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με αυτοδυναμία. To πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι «οι Έλληνες συντηρητικοί της αντιπολίτευσης έχουν ισχυρό προβάδισμα έναντι του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ σε έκτακτες εκλογές την Κυριακή, δείχνει ένα κοινό exit poll των 5 ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών».

19:14 Κομματικές πηγές της ΝΔ σχολίασαν ότι πρόκειται για μία ιστορική νίκη του κόμματος και οι πολίτες φαίνεται πως αποφάσισαν να στηρίξουν το πρόγραμμα της ΝΔ και τις θέσεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

19:13 
Κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν μετά την ανακοίνωση του exit poll: «Εφόσον τα αποτελέσματα των exit poll επαληθευτούν υπάρχει ένα σαφές προβάδισμα της ΝΔ. Σεβόμαστε την λαϊκή ετυμηγορία που είναι η πεμπτουσία της δημοκρατία. Αυτό εξάλλου κάναμε σε όλη μας την διαδρομή μέχρι σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κερδίζει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ένα ισχυρό εκλογικό ποσοστό που επιβεβαιώνει ότι αποτελεί τον κύριο και αδιαμφισβήτητο εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στον τόπο μας. Μετά από 4,5 χρόνια στην διακυβέρνηση του τόπου αφήνει μία πλούσια παρακαταθήκη μία χώρα με ρυθμισμένο δημόσιο χρέος απαλλαγμένη από τα Μνημόνια και το ΔΝΤ. Αυτές τις κατακτήσεις θα υπερασπιστούμε από τη θέση της ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης».

19:03 Η εκτίμηση των εδρών στην νέα Βουλή με βάση το αποτέλεσμα του exit poll.

19:01 Το exit poll δίνει πρωτιά της ΝΔ με ποσοστό που κυμαίνεται από 38% έως 42%. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,5% έως 30,5%. 



18:55 «Περιμένω ότι η σημερινή βραδιά θα είναι ιστορική και θα περιλαμβάνει ορισμένα ρεκόρ. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αν τα ποσοστά της ΝΔ θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα. Ποια θα είναι η διαφορά ανάμεσα στα πρώτα δύο κόμματα και ότι αφορά την πρακτική αξία το χρήσιμο είναι αν τα τρία κόμματα, δηλαδή η Χρυσή Αυγή, η Ελληνική Λύση και το κόμμα του κ. Βαρουφάκη θα μπουν στην Βουλή», είπε ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος. 

18:52 Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Pulse, Γιώργο Αράπογλου, το exit poll διενεργήθηκε σε 90 εκλογικά κέντρα και υπήρξαν πάνω από 7.000 συμμετοχές.  

18:46 Με πυραυλάκατο του πολεμικού ναυτικού μεταφέρθηκαν 9 ετεροδημότες από την Ρόδο στο Καστελόριζο για να ψηφίσουν για τις βουλευτικές εκλογές. Πηγή ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

18:39 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στα γραφεία της ΝΔ συνοδευόμενος από την μικρή κόρη του και την σύζυγο του. Από το γραφείο του θα παρακολουθήσει την ανακοίνωση του exit poll. 


18:36 Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα παρακολουθήσει την ανακοίνωση του exit poll.
 
18:29 Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη της Νέας Δημοκρατίας όμως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επανειλημμένα διαμηνύσει πως μάχονται για την ανατροπή. Η πρώτη σαφής εικόνα για το αποτέλεσμα αναμένεται γύρω στις 21:00 το βράδυ.

Πηγή: skai.gr