Δίκη 17Ν: Οι ποινές

Τις ποινές που επιβάλει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους 15 κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» απήγγειλε ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Μιχάλης Μαργαρίτης.
Η απόφαση κινείται στο ίδιο περίπου πλαίσιο ποινών που είχε προτείνει ο εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου, εκτός από κάποιες κατηγορίες για τις οποίες επιβάλλονται ποινές μειωμένες κατά 2 έως 3 χρόνια.
Όσον αφορά στις ποινές ισόβιας κάθειρξης, στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο επιβάλλεται 21 φορές ισόβια, στο Δημήτρη Κουφοντίνα 13 φορές ισόβια, στο Χριστόδουλο Ξηρό 10 φορές ισόβια, στο Σάββα Ξηρό 6 φορές ισόβια, στο Βασίλη Τζωρτζάτο 4 φόρες ισόβια και στον Ηρακλή Κωστάρη μία φορά ισόβια κάθειρξη που αφορά στη συμμετοχή του στην ανθρωποκτονία του Παύλου Μπακογιάννη.
Ξανά σε δίκη από το Εφετείο (5μελές Εφετείο Κακουργημάτων) θα περάσουν η Αγγελική Σωτηροπούλου και ο Γιάννης Σερίφης, που κρίθηκαν αθώοι, λόγω αμφιβολιών από το δικαστήριο.
Ο Εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κ. Χρήστος Λάμπρου, άσκησε έφεση υπέρ του νόμου για τους δύο αθωωθέντες.
Ασκησε επίσης έφεση υπέρ του νόμου για τον Νίκο Παπαναστασίου σε ό,τι αφορά την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Ρόμπερτ Τσάντ το 1984 και για την υπόθεση ανθρωποκτονίας του αστυνομικού φρουρού της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων Χρήστου Μάτη το 1984.
Ο Εισαγγελέας άσκησε έφεση υπέρ του νόμου και για την αθώωση του Πάτροκλου Τσελέντη στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Ρόμπερτ Τσάντ.
Συνολικά, το δικαστήριο επέβαλε στους καταδικασθέντες 55 φορές ισόβια και 9.225 χρόνια κάθειρξης, που, λόγω συγχώνευσης, δεν μπορούν να ξεπερνούν για τον καθένα τα 25 χρόνια.
Αντιδράσεις
Επιθέσεις των καταδικασθέντων κατά του δικαστηρίου και βολές θυμάτων και συγγενών τους, ότι δεν έχουν συλληφθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι στη 17Ν, μετά την ανακοίνωση των ποινών.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος δήλωσε: «Αυτή η δίκη δεν ήταν ούτε καν δίκαιη. Ηταν ένα θέατρο υπαγορευμένο από τους Αμερικάνους. Πουθενά και από κανένα στοιχείο, από καμία ενέργεια δεν προέκυψε ότι ήμουν ο ηθικός αυτουργός, ούτε καν μέλος. Ούτε DNA βρέθηκε, ούτε αποτύπωμά μου σε σταθερό σημείο. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Η κρίση μου για τον κ. Μαργαρίτη αποδείχθηκε σωστή: ότι δηλαδή είναι πολύ ευγενικός για να είναι τίμιος. Έπεσα διάνα. Λυπάμαι για την Κάλυμνο (τόπο καταγωγής του εφέτη κ. Ζαΐρη) γιατί εκεί είναι πατριώτες και παλικάρια. Η απόφαση σε ό,τι με αφορά είναι γελοία. Θα προσφύγω όπου μπορώ».
Από την πλευρά του ο Βασίλης Τζωρτζάτος χαρακτήρισε τους δικαστές «ψεύτες» και «άδικους», λέγοντας ότι δεν υπηρέτησαν την αλήθεια. Έκανε ακόμα λόγο για ταξική δικαιοσύνη, απάνθρωπη και βάρβαρη.
Την ώρα της αποχώρησης του δικαστηρίου ολιγομελής ομάδα νεαρών φώναζε συνθήματα, όπως «λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους», «τιμή και δόξα στους αγωνιστές», «Βαστίλη είναι», «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά».
Οι ποινές αναλυτικά
Για το αδίκημα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση στους Δημήτρη Κουφοντίνα κάθειρξη 8 ετών, Σάββα Ξηρό 8 ετών, Χριστόδουλο Ξηρό 8 ετών, Βασίλη Τζωρτζάτο κάθειρξη 8 ετών, Βασίλη Ξηρό κάθειρξη 5 ετών,στο Διονύση Γεωργιάδη 5 ετών, Κώστα Καρατσώλη 5 ετών, Ηρακλή Κωστάρη 7 ετών,Θωμά Σερίφη 4 ετών, Παύλο Σερίφη 8 ετών, Νίκο Παπαναστασίου 8 ετών, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο 8 ετών.
Για το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής στους Δημήτρη Κουφοντίνια 15 χρόνια, Σάββα Ξηρό 15 χρόνια, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο 15 χρόνια.
Για το αδίκημα της προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών στους: Δημήτρη Κουφοντίνα 15 χρόνια, Σάββα Ξηρό 15 χρόνια, Χριστόδουλο Ξηρό 12 χρόνια, Βασίλη Τζωρτζάτο 12 χρόνια, Κώστα Καρατσώλη 10 χρόνια, Ηρακλή Κωστάρη 12 χρόνια, Θωμά Σερίφη 6 χρόνια, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο 15 χρόνια.
Για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Ρόμπερτ Τσάντ στους Δημήτρη Κουφοντίνα 12 χρόνια, Χριστόδουλο Ξηρό 15 χρόνια, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο 15 χρόνια.
Δολοφονία Χρήστου Μάτη στους: Δημήτρη Κουφοντίνα ισόβια, Χριστόδουλο Ξηρό, ισόβια, Πάτροκλο Τσελεντή 11 χρόνια, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ισόβια.
Δολοφονία Νίκου Μομφεράτου και Παναγιώτη Ρουσσέτη στους: Δημήτρη Κουφοντίνα δις ισόβια, Χριστόδουλο Ξηρό δις ισόβια, Βασίλη Τζωρτζάτο δις ισόβια, Πάτροκλο Τσελέντη 11 χρόνια για κάθε μία από τις δύο ανθρωποκτονίες, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο δις ισόβια.
Έκρηξη σε λεωφορείο των ΜΑΤ στην Καισαριανή στους: Δημήτρη Κουφοντίνα ισόβια και 18 χρόνια για κάθε μία από τις 14 απόπειρες ανθρωποκτονιών, Χριστόδουλο Ξηρό 15 χρόνια και 18 χρόνια για κάθε μία από τις 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας, Βασίλη Τζωρτζάτο 15 χρόνια και 12 χρόνια για κάθε μια από τις 14 απόπειρες, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ισόβια και 15 χρόνια για κάθε μία από τις 14 απόπειρες ανθρωποκτονιών.
Για τη δολοφονία του Δημήτρη Αγγελόπουλου στους: Δημήτρη Κουφοντίνα 15 χρόνια, Χριστόδουλο Ξηρό ισόβια, Βασίλη Τζωρτζάτο 15 χρόνια, Πάτροκλο Τσελέντη 11 χρόνια, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ισόβια.
Έκρηξη σε λεωφορείο που μετέφερε αστυνομικούς στο Ρέντη στους: Δημήτρη Κουφοντίνα 12 χρόνια για κάθε μία από τις 23 απόπειρες ανθρωποκτονιών, Σάββα Ξηρό 12 χρόνια για κάθε μια από τις 23 απόπειρες ανθρωποκτονιών, Χριστόδουλο Ξηρό 15 χρόνια για κάθε μία από τις 23 απόπειρες ανθρωποκτονιών, Βασίλη Τζωρτζάτο 12 χρόνια για κάθε μια από τις 23 απόπειρες ανθρωποκτονιών, Πάτροκλο Τσελέντη 11 χρόνια για κάθε μια από τις 23 απόπειρες, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο 15 χρόνια για κάθε μία από τις 23 απόπειρες ανθρωποκτονιών.
Για την έκρηξη στο Καβούρι στους: Δημήτρη Κουφοντίνα 12 χρόνια για κάθε μία από τις 11 απόπειρες ανθρωποκτονίας, Χριστόδουλος Ξηρός 15 χρόνια για κάθε μια από τις 11 ανθρωποκτονίες, Βασίλης Τζωρτζάτος 12 χρόνια για κάθε μια από τις 11 ανθρωποκτονίες και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος 15 χρόνια για κάθε μία από τις 11 ανθρωποκτονίες.
Πηγή: skai.gr