Κλείσιμο

Ο ρόλος της Ελλάδας στο ενδεχόμενο επέμβασης στη Λιβύη

Σημαντική αναμένεται να είναι η συνδρομή της Ελλάδας στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, εξετάζεται η δυνατότητα να διατεθούν 4- 6 F16 για επιτήρηση της εφαρμογής του αποκλεισμού του εναερίου χώρου της Λιβύης, ένα αεροσκάφος εναερίου ελέγχου (τύπου ERIEYE), μια φρεγάτα και ένα με δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης.

Επίσης σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι στρατιωτικές βάσεις Σούδας και Ακτίου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τον πρωθυπουργό του ζήτησε να μην εμπλακεί με κανέναν τρόπο η χώρα μας στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και να μη χρησιμοποιηθούν οι βάσεις στη Σούδα και το Άκτιο.

«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

«Η υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στέλνει, πρώτα απ' όλα, ένα ισχυρό μήνυμα αλλά και μια σαφή προειδοποίηση: ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός. Οι επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού πρέπει να πάψουν άμεσα. Συνιστούν κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου»,πρόσθεσε ο κ. Δρούτσας.
 
ΝΔ: Καθυστερημένη απόφαση

Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ωστόσο πως η μεγάλη καθυστέρηση με την οποία ελήφθη, «επέτρεψε στο καθεστώς Καντάφι να ανακτήσει την πρωτοβουλία των στρατιωτικών κινήσεων και να καταφέρει φονικά πλήγματα στους εξεγερμένους πολίτες της Λιβύης».

«Από δω και πέρα», πρόσθεσε ο βουλευτής Β' Αθηνών, «η Παγκόσμια Δημοκρατική Κοινότητα οφείλει να βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά τον Λιβυκό λαό να απαλλαγεί από το αυταρχικό καθεστώς της ακραίας και απροκάλυπτης βίας και να προχωρήσει προς μία ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν».
Πηγή: Κώστας Αλατζάς