Τρέξε Δρομέα, Τρέξε- Η αφετηρία ενός μνημειακού έργου με άγνωστο τερματισμό

«Τρέξε, Δρομέα, Τρέξε». Συνέχισε να τρέχεις με άγνωστο τερματισμό, παρά λίγο και… τα Σκόπια.  Καταιγισμό αντιδράσεων στην κοινή γνώμη εξακολουθεί να προκαλεί η πρόταση της υπουργού Πολιτισμού στον παγκοσμίου φήμης γλύπτη Κώστα Βαρώτσο να μεταφερθεί το γλυπτό-σύμβολο της Αθήνας Δρομέας στα… Σκόπια και στη θέση του να μπει άγαλμα από τη γειτονική μας χώρα.

Την αποκάλυψη έκανε στον ΣΚΑΪ ο ίδιος ο δημιουργός του μνημειακού έργου, κ. Βαρώτσος, τον οποίο ωστόσο επιχείρησε να διαψεύσει λίγη ώρα αργότερα η υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά.

Διάψευση μετά το σάλο 

Για το θέμα, η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του «Δρομέα», είναι κάτι χωρίς βάση. Άλλωστε το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι. Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν».

«Πάρα πολύ έχω στενοχωρηθεί. Είμαι πραγματικά σοκαρισμένος… Και ξέρετε δεν είμαι συνηθισμένος σε τέτοια πράγματα. Δεν είμαι συνηθισμένος να βρίσκομαι σε τέτοιες διαμάχες και σε τέτοιες αμφισβητήσεις και σε τέτοιου χαμηλού επιπέδου συζητήσεις» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Κώστας Βαρώτσος, αν και ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση να μετακινηθεί. 



«Με κάλεσε (η κ. Ζορμπά) στο υπουργείο για να μου μεταφέρει αυτή την ιδέα, η  οποία έχει πέσει από αυτήν και από κάποιους άλλους. Η ιδέα να μεταφέρουμε το Δρομέα στα Σκόπια και να φέρουμε πίσω κάποιο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έχουν εκεί. Ήταν μία ιδέα που εγώ αμέσως της απάντησα ότι μένω κυρία υπουργέ, λέω μένω εμβρόντητος. Δεν το περίμενα» συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε ο γλύπτης «έχω πέσει από τα σύννεφα. Διότι όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να το εξηγήσω. Εμένα με ξέρει αρκετός κόσμος και ξέρουν πολύ καλά όλοι ότι δεν είμαι τρελός καταρχήν. Ξέρετε αυτό προσβάλλει όλη την ηθική δικιά μου υπόσταση. Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος να το μαζέψει γιατί εγώ είμαι εν ζωή». 

Και δεν είναι μόνο ο γνωστός καλλιτέχνης που απορεί. Κανείς από τους Αθηναίους δεν περίμενε να αντικατασταθεί ο δρομέας με το κιτς άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που προκλητικά εδώ και χρόνια δεσπόζει στα Σκόπια με στόχο την παραχάραξη της ελληνικής ιστορίας.

Η… αφετηρία του Δρομέα 

Ο Δρομέας, μνημειακό έργο τόσο ως προς τις διαστάσεις του (ύψος 8 μέτρα), όσο και προς την καλλιτεχνική του αξία, γλυπτό, από γυαλί και σίδερο, τοποθετήθηκε πρώτη φορά επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ στην Ομόνοια, το 1988, και είχε προκαλέσει και τότε έντονες αντιδράσεις. 

«Αθηναίοι που γράφανε στις εφημερίδες, παίρνανε τηλέφωνα τότε, δεν υπήρχαν κινητά, στο δήμο, μας λέγανε τι καραγκιοζιλίκια είναι αυτά και δεν ντρέπονται και ποια είναι η τέχνη γιατί είχαν μάθει στην κλασική και αρχαία ρωμαϊκή τέχνη με τα αγάλματα κλπ» σχολίασε στον σταθμό μας η υπεύθυνη θεμάτων Πολιτισμού καθημερινότητας της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή.

Στη συνέχεια, λόγω στατικότητας λόγω των έργων της Αττικό Μετρό, ο δρομέας στην Ομόνοια καταστράφηκε και ξαναφτιάχτηκε από την αρχή για να μπει απέναντι από το Χίλτον, όπου και δεσπόζει από το 1994. 

Τι προβλέπουν οι Πρέσπες για τα αγάλματα


Σε ό,τι αφορά τι προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών για τα αγάλματα στην παράγραφο 2 αναφέρεται μόνο ότι «... αγάλματα τα οποία εκπροσωπούν περιόδους της ελληνικής ιστορίας της περιοχής, θα επισημανθούν ως τέτοια», δεν γίνεται δηλαδή καμία αναφορά για ανταλλαγή αγαλμάτων. 

Εντούτοις, σε non paper του Μαξίμου, με ημερομηνία 3 Ιουνίου 2018, επισημαίνεται ότι «θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ή η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία». 

Πάντως, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας διαψεύδει ότι υπάρχει θέμα ανταλλαγής αγαλμάτων ή άλλων μνημειακών έργων. 
Πηγή: skai.gr